Donderdag 02/04/2020

kraken

Kraken wordt pas ten vroegste na zomervakantie strafbaar

Na de woningkraak in de Gentse Holstraat, werden deze maand opnieuw twee panden gekraakt in Gent. De politie kon pas gisteren optreden en ontruimde ook de tweede woning in de Proveniestersstraat.Beeld Wannes Nimmegeers

De Kamercommissie Justitie heeft deze namiddag een wetsvoorstel goedgekeurd dat kraken strafbaar moet maken, maar de tekst kan niet meer voor de zomervakantie in de plenaire Kamer worden goedgekeurd. De Franstalige oppositiepartijen PS en cdH hebben een tweede lezing gevraagd, waardoor het voorstel over het parlementair verlof wordt getild. N-VA, CD&V, Open Vld én oppositiepartij sp.a reageren misnoegd.

Kraken moet strafbaar worden. Dat was het verdict na de krakersproblematiek in Gent waarin op korte tijd meerdere panden plots bewoond werden door Romazigeuners. Het voorstel rond een strengere wetgeving werd dit voorjaar in allerijl opgesteld door de federale meerderheid in samenspraak met minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Omdat kraken op zich niet strafbaar is, kon de politie weinig doen. De gezamenlijke compromistekst van Open Vld, N-VA, CD&V en MR - dat poltiie en vrederechter in de toekomst sneller kunnen tussenkomen - werd deze namiddag goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie.

Tot een algemene stemming in de voltallige Kamer komt het echter nog niet. PS en CDH hebben een tweede lezing gevraagd, waardoor de wet er niet voor het parlementair verlof kan komen.

Vertragingsmanoeuvre

De N-VA-fractie reageert teleurgesteld. Voor Kamerlid Sophie De Wit gaat het om "niets meer en niets minder dan een nodeloos vertragingsmanoeuvre" en staat de vraag van cdH en PS "volledig los van de realiteit".

De collega's van Open Vld en CD&V sluiten zich daarbij aan. "Een gemiste kans", zegt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. "Door de vertragingsmanoeuvres van de oppositie is het nu definitief onmogelijk om de kraakwetgeving nog te stemmen voordat het parlement op 21 juli in reces gaat. Nochtans is het van cruciaal belang om deze situaties te voorkomen", meent hij. Open Vld'er Egbert Lachaert, die het voorstel indiende, "betreurt" dat het voorstel niet voor het parlementair reces voor de voltallige Kamer komt, maar is toch "tevreden dat het eindelijk tot een stemming kwam, een belangrijke eerste stap".

"Onverwacht"

Voor oppositiepartij sp.a komt de demarche van de Franstalige collega's "heel onverwacht", zegt Kamerlid Annick Lambrecht. "Wij betreuren dit zeer, zeer fel. We wilden echt dat het vooruitging en waren bereid om zeer ver mee te gaan in wat de meerderheid nu op tafel heeft gelegd." Volgens Lambrecht heeft de sp.a nog een aantal bedenkingen bij het voorstel, "rond een aantal grijze zones", maar waren die zeker niet van die aard dat er een tweede lezing moest worden gevraagd. "We vinden het jammer dat er niet efficiënt kan worden gewerkt. We zijn echt bereid om mee te werken aan een oplossing."

Het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt, maakt een onderscheid tussen het kraken van bewoonde en onbewoonde panden. Als iemand binnendringt in een bewoond pand, is er sprake van woonstschennis en kunnen politie en parket de persoon meteen uit het huis zetten. Dat geldt ook voor krakers die al lang in een bewoond pand verblijven, zonder dat er nog een bewijs van inbraak is.

Ook bij het kraken van een onbewoond pand kunnen politie en parket optreden, maar dan na klacht van de eigenaar of huurder. De vrederechter kan dan -na een analyse van de verblijfsrechten van eigenaar, huurder en krakers- die laatsten bevelen om het pand te verlaten binnen een maximale termijn van één maand. De rechter brengt dan ook het OCMW op de hoogte, om mee te zoeken naar een nieuw onderkomen voor de krakers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234