Vrijdag 22/10/2021

FormatieCD&V

Knoop dan toch nog niet doorgehakt: partijbestuur van CD&V afgelast

CD&V-voorzitter Joachim Coens na het partijbestuur vanochtend. Beeld Photo News
CD&V-voorzitter Joachim Coens na het partijbestuur vanochtend.Beeld Photo News

Het extra partijbestuur van CD&V, dat om 20 uur zou plaatsvinden, is afgelast. Bedoeling was om vanavond de knoop door te hakken over een eventuele deelname aan een Vivaldi-coalitie. Maar onder meer omdat de CD&V-burgemeesters zich verzetten tegen een coalitie zonder N-VA gaat de vergadering niet door. Het geplande CD&V-ministeroverleg gaat wél gewoon door.

Met 60 politici digitaal vergaderen in Microsoft Teams: echt vlot liep het partijbestuur van CD&V niet vanochtend. In de praktijk kwam het neer op een herhaling van de fractievergadering van vorige week, toen de deur naar een Vivaldi-coalitie op een kier werd gezet. Vanavond, om acht uur, zou het partijbestuur opnieuw samenkomen, dit keer fysiek. Op het hoofdkwartier in Brussel kunnen veertig mensen ‘coronaproof’ vergaderen, en dat zou het mogelijk moeten maken om echt verder te discussiëren.

‘Zou’, want intussen werd de vergadering van vanavond alweer afgelast. “Er is geen extra informatie van bij de informateur”, luidt de officiële uitleg bij de partij.

De voornaamste reden: de partij is er zelf niet uit. Coens leek van plan toestemming te vragen om te onderhandelen over Vivaldi, maar de interne tegenstand stak de kop op. Die tegenstand kwam voornamelijk vanuit de Vlaamse fractie, maar ook van bij de lokale besturen. Uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws blijkt dat een aantal van de CD&V-burgemeesters bedankt voor Vivaldi. “Dat is niet het signaal dat de kiezer gegeven heeft”, klinkt het. Ze willen N-VA absoluut mee in de coalitie, zodat er ook aan Vlaamse zijde een meerderheid is.

Heel wat CD&V’ers zijn bang voor een gebrek aan profiel in een Vivaldi-coalitie. Door de asymmetrische coalities die zo zouden ontstaan op Vlaams en federaal niveau doemt bij verschillende christendemocraten het spookbeeld van vechtfederalisme op.

Bovendien hebben Koen Geens en Hilde Crevits, de twee CD&V-zwaargewichten in de federale en Vlaamse regering, twijfels over een Vivaldi-coalitie. Dat beklemtoonden ze deze ochtend tijdens het digitale partijbestuur nog eens. Zo benadrukte Geens onder meer de voordelen van een stabiele federale regering, met PS én N-VA, de twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens. Crevits waarschuwde dat de federale regering de Vlaamse niet mag tegenwerken.

De eerste bijeenkomst van de zeven partijvoorzitters van Vivaldi, afgelopen zondag, kon nog verkocht worden als een ‘infomoment’. De tweede bijeenkomst betekent echt een serieus engagement.

Vliegwet

Eensgezindheid over de regeringsdeelname is er niet. Maar die komt er ook niet meer voordat er een beslissing valt, zo klinkt het binnen de partij. De federale fractie is geneigd om “onder ijzersterke garanties” voor Vivaldi te gaan. De Vlaamse fractie geeft de voorkeur aan een regering met N-VA. In dat laatste kamp wordt nu ook wel opgemerkt dat N-VA zich duidelijk mentaal heeft teruggetrokken uit de formatie, wat de opties voor CD&V beperkt.

“De krachtverhoudingen binnen de partij zijn duidelijk. Het is nu aan Joachim om te tonen dat hij de knoop kan doorhakken”, zegt een bestuurslid. De partijvoorzitter zei vanmiddag dat hij nog heel wat inhoudelijke vragen heeft bij de nota van koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld). Maar ook de verdeling van de ministerposten speelt mee. Zo zei oud-premier Yves Leterme afgelopen weekend dat CD&V het premierschap moet opeisen.

Inhoudelijk ligt de knoop vooral op communautair vlak. Zo meldt Le Soir dat Lachaert twee ministers voor institutionele hervormingen voorziet, die een staatshervorming moeten uitwerken richting 2024. Voor CD&V is dat niet genoeg, want de partij wil op korte termijn ook een aantal explosieve communautaire dossiers ontmijnen, zoals de vliegwet en de federale beperking van het aantal RIZIV-nummers voor artsen. Ethische hervormingen wil CD&V enkel overwegen bij consensus binnen de regering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234