Woensdag 06/07/2022

unia

Kloppen de uitspraken van staatssecretaris Demir en minister Homans?

Zuhal Demir nam op vrijdag - haar eerste werkdag - de staatssecretarisfakkel over van Elke Sleurs. Beeld Wouter Van Vooren
Zuhal Demir nam op vrijdag - haar eerste werkdag - de staatssecretarisfakkel over van Elke Sleurs.Beeld Wouter Van Vooren

Dit weekend trok N-VA stevig van leer tegen Gelijkekansencentrum Unia. Staatssecretaris Zuhal Demir en minister Liesbeth Homans haalden daarvoor alles uit de kast. Maar kloppen hun uitspraken ook? We deden een factcheck.

Tine Peeters

Zuhal Demir (Het Nieuwsblad, 25/02):

"Als je ziet hoe obsessief Unia bezig is met de zwartepietendiscussie, dan vraag ik me af waar het mee bezig is. Want intussen blijven de echte problemen wel liggen."

Klopt niet: Unia communiceerde het laatst over Zwarte Piet in 2014.

Liesbeth Homans (De Zondag, 26/02):

"Van de erkende vluchtelingen kan 47 procent niet lezen of schrijven."

Klopt niet: uit cijfers van het Vlaams Inburgeringsagentschap, dat onder de voogdij valt van Homans, blijkt dat 17 procent van de erkende vluchtelingen niet of zwak gealfabetiseerd is. Dit zijn cijfers van 2016.

Zuhal Demir (De zevende dag, 26/02):

"De meeste klachten zijn op basis van rassendiscriminatie. Slechts vijf procent gebeurt op basis van leeftijdsdiscriminatie. Nochtans gebeurt de grootste discriminatie op de arbeidsmarkt op basis van leeftijd."

Klopt gedeeltelijk: Unia kan niet zelf sturen wie er bij hen een klacht indient. In 2015, zo staat in het jaarverslag, ging 38 procent van de dossiers over discriminatie op basis van ras en 5 procent op basis van leeftijd. In 2016 kende Unia wel een stijging van 129 procent van de geopende dossiers rond leeftijdsdiscriminatie en voerde het een specifieke campagne rond discriminatie van ouderen.

Liesbeth Homans (De Zondag, 26/02):

"Unia heeft onderzocht of ouders het zouden appreciëren mocht hun kind trouwen met iemand met een andere huidskleur. Wat publiceren ze? Dat de meerderheid van de autochtone ouders dat niet graag zou hebben. Wat publiceren ze niet? Dat een nog grotere meerderheid van de allochtone ouders dat niet graag zou hebben."

Liesbeth Homans, Vlaams minister van Inburgering. Beeld BELGA
Liesbeth Homans, Vlaams minister van Inburgering.Beeld BELGA

Klopt niet: de statistieken over de voorkeuren van allochtone ouders zaten - net zoals die over de autochtone ouders - als bijlage bij het persbericht over de studie van Unia. Unia publiceerde ze wel degelijk. Bovendien bleek dat meer autochtone dan allochtone ouders het niet graag zouden hebben dat hun kind trouwt met iemand met een andere huidskleur.

Dat N-VA feitelijke onjuistheden gebruikt bij haar aanval op Unia, noemt Johan Leman, die in de jaren 90 aan het hoofd stond van het toenmalige Centrum, "Trumpiaanse antipolitiek". "N-VA behandelt Unia als een politieke tegenstrever, en dat is hoogst oneerlijk." Lees er meer over in De Morgen. Abonnees kunnen in onze pluszone terecht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234