Dinsdag 07/12/2021

klimaat

Klimaatminister Schauvliege juicht boost rundsvlees toe

Minister Joke Schauvliege (CD&V). Beeld BELGA
Minister Joke Schauvliege (CD&V).Beeld BELGA

Er rijst protest over de aankondiging van 15 miljoen extra Europese landbouwsubsidies door EU-Commissaris Phil Hogan. Dat Vlaams minister van Landbouw en Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) de beslissing snel verspreidde, leidt tot kritiek.

Minister Schauvliege is een ijverige boodschapper voor de Ierse EU-commissaris Phil Hogan, misschien iets te ijverig. Het budget van 15 miljoen euro voor landbouwmarketing wordt verdeeld onder 28 lidstaten en is niet exclusief voorbehouden voor rundsvlees, zoals zij aankondigde. Op zijn Twitter-account grijpt Hogan een bezoek aan een Franse veeteeltbeurs aan om te pochen met die 15 miljoen, maar ook met plannen om nieuwe exportmarkten te veroveren en steun aan de Franse rundsvleesindustrie: 3,8 miljard tussen 2014 en 2020.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, vond niets terug over die nieuwe 15 miljoen. Wel betreurt hij het incoherente beleid van de EU. In 2015 vroeg hij nog of de Commissie een geleidelijke reductie van veeteelt zou nastreven in plaats van een groeibeleid. Het korte antwoord: neen. De Commissie argumenteert dat klimaatacties binnen de landbouw al tot 26 procent minder CO₂-uitstoot hebben geleid, en dat ze samen met de industrie voedselverspilling wil aanpakken.

Vleesberg

Qua marketing, een klein gedeelte van het totale landbouwbudget, heeft de Europese Commissie nog steeds meer geld veil voor vlees dan voor andere producten. Net zoals het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Je kunt je afvragen of dat nodig is, in markten waar vlees al populair is. Volgens woordvoerster van de Boerenbond Anne-Marie Vangeenberghe is het een bijkomende maatregel naar aanleiding van de Russische boycots. "Een aantal procenten minder afzet in Rusland zorgt voor enorme prijsschokken." Daarmee blijkt opnieuw dat Europese voedselproducenten overgeleverd zijn aan een mondiale markt, zeer tot spijt van klimaatactivisten en zelfs sommige boeren.

Francesca Vanthielen. Beeld Diego Franssens/VTM
Francesca Vanthielen.Beeld Diego Franssens/VTM

Dreigt een nieuwe rundvleesberg? Misschien wel, maar België zal daar weinig toe bijdragen. In tegenstelling tot de varkensteelt is de Belgische rundsector een voorbeeld van een korte, lokaal ingebedde keten. Al was het maar omdat onze buurlanden - de enige die nog wel wat rund afnemen - het Belgisch witblauw eigenlijk smakeloos vinden. Groei wordt in die sector ook niet verwacht. En misschien wel interessant vanuit klimaatoogpunt: runderen zetten graslanden die niet geschikt zijn voor andere gewassen om in producten voor menselijke consumptie.

Volgens Greet Riebbels van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) heeft België erg veel van die slechte bodems. De verwachting dat de rundveeteelt hier wordt uitgeband noemt zij niet realistisch, omdat er op die gronden niet veel anders te telen valt, én omdat vlees of melk importeren uit de buurlanden zeker niet klimaatneutraal is. Ze hoopt de klimaatimpact van landbouw nog met de helft te verminderen door hoogtechnologische aanpassingen.

Verbazing op het kabinet

Maar Schauvlieges haastige tweet dat er 15 miljoen vrijkomt voor de promotie voor rundvlees leidde tot verbazing, zelfs op haar kabinet. VLAM noch de Boerenbond heeft een idee wat deze aankondiging concreet betekent. Klimaatzaak vzw, die de Belgische staat voor de rechter daagt voor nalatigheid in het klimaatdossier, is verontwaardigd over wat ze een onsamenhangend beleid noemt.

"Wij spreken ons niet uit over specifieke beleidsmaatregelen", zegt oprichter Francesca Vanthielen. "Maar er is een probleem als de minister zowel het petje van landbouw als van klimaat draagt." Concrete maatregelen om het klimaatverdrag in de praktijk te brengen, zitten inderdaad tot 1 december vast in werkgroepen die volgens het kabinet Schauvliege niet mogen communiceren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234