Zondag 26/01/2020

armoede

Kinderrechtencommissaris: "1 euromaaltijden schieten tekort"

De 1 euromaaltijden moesten de speerpunt vormen van minister Homans' (N-VA) beleid tegen kinderarmoede. Beeld BELGA

De 1 euromaaltijden schieten tekort in hun doelstelling om kinderarmoede aan te pakken. Tot die conclusie komt het kinderrechtencommissariaat na een doorlichting van 16 van de 22 projecten. "Trek beter de laagste uitkeringen op."

"Elk kind dat we op deze manier een gezonde maaltijd kunnen aanbieden, is een kind gewonnen", zei Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) bij de lancering van de 1 euromaaltijden in juli 2015. De 1 euromaaltijden moesten een van de speerpunten van Homans' beleid tegen kinderarmoede worden. Maar ze bereiken hun doel niet, zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen in een rapport dat hij indiende in het Vlaams Parlement.

Een van de belangrijkste tekortkomingen is dat de 1 euromaaltijden moeite hebben om hun publiek te bereiken. De drempel blijkt vaak te hoog, legt Vanobbergen uit. De 22 projecten, verspreid over heel Vlaanderen, zijn onvoldoende bekend. Wie de weg naar een sociaal restaurant wel vindt, riskeert gestigmatiseerd te worden. Ook de totaalprijs voor het gezin vormt vaak een drempel. "Enkel kinderen jonger dan 12 betalen immers 1 euro. We hebben gemerkt dat ouders vaak de 1 euromaaltijden komen afhalen, en daar dan met het hele gezin van eten."

Volgens het rapport moeten kinderen in de eerste plaats thuis genoeg gezonde voeding krijgen. "Overheden kunnen dat ondersteunen door te zorgen voor inkomens die hoog genoeg zijn, door eindelijk de laagste uitkeringen op te trekken tot de armoedegrens."

Structurele dienstverlening

De kritiek op de 1 euromaaltijden is niet nieuw. Uit een antwoord op een parlementaire vraag van sp.a-parlementslid Bart Van Malderen bleek al dat in 2016 dagelijks amper 75 kansarme kinderen een 1-euromaaltijd kregen. "Je bereikt maar weinig mensen, die er bovendien weinig aan hebben", concludeert Van Malderen nu opnieuw. De Vlaamse regering zou volgens hem beter inzetten op structureel verankerde dienstverlening, zoals meer kinderopvang voor doelgroepen, en huiswerkbegeleiding. "Heel veel van dergelijke projecten wachten op subsidies, terwijl nochtans is aangetoond dat ze hun vruchten afwerpen."

Volgens minister Homans is het niet correct om nu al te concluderen dat de projecten hun doel niet halen. De evaluatie volgt pas na afloop van de projecten, eind 2018. "Uiteraard zullen deze projecten niet de armoede oplossen. Dat hebben we nooit gepretendeerd." Homans wijst er wel op dat de projecten dit jaar al meer mensen bereikt hebben dan vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234