Maandag 14/10/2019

Verkiezingen

Kiezers over Groen en N-VA in Antwerpen: “De Wever is een sluwe vos”

Marian Van Brusselen zou een groene schepen van Mobiliteit wel zien zitten. Beeld Geert Braekers

“Groen moet op z’n minst proberen de oorlog met N-VA te overstijgen”, zegt schrijver Tom Lanoye. Maar vinden de kiezers van de partij dat ook? Drie getuigenissen uit Borgerhout, het groene hart van Antwerpen.

Marian Van Brusselen (37, horeca): “Waarom geen groene schepen van Mobiliteit?”

Koen Kennis (N-VA) inruilen voor een groene schepen van Mobiliteit? “Het zou een goed begin zijn”, zegt Marian, die net op tijd aankomt voor haar shift in Café Mombasa. Tien dagen geleden vierden enkele lokale groenen en Vlaams-nationalisten hier nog samen hun overwinning.

Het water tussen sommige kiezers van N-VA en Groen is diep, weet ze. “Maar ook als je in een coalitie zit, mag je nog altijd je eigen mening hebben. Ik denk niet dat je als groene achter elk plan van N-VA moet staan.” Een principieel bezwaar tegen een Braziliaanse coalitie heeft ze dus niet.

Of het met sp.a of N-VA is: het is gewoon fijn om mee aan het roer te staan. “Uiteindelijk moeten de bevoegdheden worden verdeeld. Daarbij zal Groen er wel een paar kunnen binnenhalen. Huisvesting en Mobiliteit, bijvoorbeeld. Dat zou ik fijn vinden. Dan zouden we een paar gedurfde projecten kunnen door­duwen.”

Marian klinkt enthousiast, maar niet naïef. “Want er moet eerst wel een interessant voorstel komen”, benadrukt ze. “Ik hoor ze bij N-VA voorlopig niet zeggen waarin ze ons tegemoet kunnen komen. Die uitgestoken hand van hen is voorlopig lucht.”

Lees ook: ‘Waarom Groen blijft twijfelen over coalitie met N-VA

Lina Lenaerts (32, therapeute in de psychiatrie): “Geen zin in een kibbelkabinet”

Lina Lenaerts. Beeld Geert Braekers

“We zitten in een lastig parket”, zucht Lina, wanneer we in een koffiebar op het Moorkens­plein naar haar mening vragen. Het dilemma van Groen leidde al tot stevige discussies met haar vrienden. “Op korte termijn is het aantrekkelijk om te zeggen: we doen het wel. Maar op lange termijn is het slimmer om te weigeren.”

Lina is bang dat de standpunten van Groen en N-VA te ver uit elkaar liggen. “In een coalitie moet je eenheid uitdragen. Ik heb schrik dat dat niet gaat lukken als je met zulke tegenstrijdige visies zit. De N-VA praat wel over een autoluwe binnenstad, maar de auto staat nog altijd erg centraal. Ik zie het niet gebeuren dat ze daar straks sterke en concrete maatregelen tegenover zet.”

Ook de groenen hebben veel te verliezen, vindt Lina. “De sterkte van Groen is dat ze echt gaan voor wat ze willen. Als de partij nu met N-VA in een bestuur stapt, dan zal ze veel moeten toe­geven. De N-VA heeft immers veel meer zetels. In de oppositie zal Groen meer kunnen bereiken.”

Of die partij dan eeuwig in de oppositie moet blijven? “Neen. Er moeten gewoon meer mensen op Groen stemmen”, lacht de therapeute. “Met de huidige machtsverhouding zou Groen de komende zes jaar geen progressief verhaal kunnen brengen. Daardoor zou ze veel stemmen verliezen, terwijl N-VA er veel zou winnen.”

Enkel onder zeer strikte voorwaarden is een Braziliaanse coalitie misschien toch nog denkbaar. “Maar alleen als Groen ijzersterke garanties krijgt”, benadrukt Lina. “De luchtkwaliteit, de aanpak van het OCMW, de armoede: dat moet allemaal drastisch veranderen.”

De voorbije dagen ging het volgens haar te weinig over die inhoudelijke eisen. “Op den duur gaat het enkel over ja of nee. Terwijl de inhoudelijke twijfels gegrond zijn. Het gevaar is dat er een kibbel­kabinet ontstaat waarin meer ruzie wordt gemaakt dan wat anders. Daar zou de Antwerpenaar, en zeker de Groen-stemmer, niet veel aan hebben.”

Johan Goyens (68, gepensioneerd): “De Wever gaat ons rollen. Zeker weten”

Johan Goyens vindt dat Groen moet opletten. ‘De Wever is een sluwe vos.’ Beeld Geert Braekers

“Hij gaat ze rollen, ik weet het honderd procent zeker”, zegt Johan, een gepensioneerde Borgerhoutenaar die al sinds 1981 op het Laar woont. Hij heeft geen al te hoge pet op van de politici die tot nu toe zijn stad hebben bestuurd. Bob Cools? “Een charlatan.” Patrick Janssens? “Een naïeveling.” En Bart De Wever? “Een sluwe vos.”

Op de vraag of de groenen zelf ook niet een beetje sluw zijn, proest hij het uit. “Dat hebben ze dan toch nog niet getoond”, antwoordt hij. “Het bondgenootschap Samen, wat een komedie was me dat? Deze week hebben ze zich opnieuw belachelijk gemaakt in de gemeenteraad.”

Het wantrouwen in De Wever is groot. Zes jaar lang heeft de burgemeester het leven van de groenen zuur gemaakt, vindt Johan. Hij verwijst naar het mobiliteitsbeleid en de koerswijziging van het OCMW. Pas enkele weken voor de verkiezingen werd hij plotseling poeslief. “Dat is toch totaal niet geloofwaardig? Ik herhaal: De Wever gaat ons rollen.”

De vrees is vooral dat Groen in een bestuur stapt waarin het onvoldoende kan wegen op het beleid. Nu reikt De Wever hen de hand, maar straks staan ze met de handen op de rug gebonden. “N-VA wil Groen niet als bestuurspartner, maar als hulpje om een meerderheid te vormen. Hij gaat ze eerst binnenhalen en daarna niets meer gunnen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234