Zaterdag 19/10/2019

Verkiezingen

Kieslijsten hebben nog altijd te weinig kleur

Verkiezingscampagne voor de verkiezingen van 14 oktober in Gent. Beeld Photo News

Er stonden nog nooit zo veel mensen met een migratieachtergrond op de lijsten voor de lokale verkiezingen. Toch zijn ze nog altijd ondervertegenwoordigd. "Partijen kunnen vooral buiten verkiezingstijd meer doen", stelt politicoloog Bram Wauters (UGent).

Wie door de Gentse Sleepstraat of de Antwerpse Turnhoutsebaan wandelt, heeft het wellicht al gemerkt aan de kleurrijke verkiezingsaffiches. Bij de lokale verkiezingen op 14 oktober komen heel wat kandidaten op met allochtone roots.

In de dertien Vlaamse centrumsteden heeft 14,3 procent van de kandidaten buitenlandse roots. Het gaat om een sterke stijging in vergelijking met zes jaar geleden (9,5 procent) en twaalf jaar geleden (6,7 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van politicologen Sigrid Van Trappen en Bram Wauters aan de UGent.

De onderzoekers maakten een eerste selectie op basis van de namen. Als die het vermoeden gaven dat het om een persoon met een migratieachtergrond ging, bekeken ze hun Facebook-pagina, partijsite en andere referenties. Als daarin verwijzingen naar hun migratieachtergrond stonden, werden ze opgenomen in de statistieken.

Sp.a

Eerste conclusie: Antwerpen en Gent kennen de sterkste stijging. Dat heeft vooral te maken met de migratiepartijen die in beide steden opkomen. Gent heeft er vier, Antwerpen twee. "Hoewel de vertegenwoordiging binnen de klassieke partijen er ook op vooruitging, hebben vooral de kandidaten van de migratiepartijen het gemiddelde omhooggetrokken", zegt Wauters. Net zoals in 2012 scoort Genk het best. In de mijnstad heeft 36 procent van de kandidaten een migratieachtergrond.

Toch zijn we er nog lang niet, stellen de onderzoekers. Want mensen met buitenlandse roots zijn nog altijd ondervertegenwoordigd. "De kandidaten zijn nog lang geen volledige afspiegeling van de bevolking, al komt Genk wel in de buurt", zegt Wauters.

Het onderzoek legt duidelijke verschillen bloot tussen linkse en rechtse partijen. Linkse partijen hebben veel meer kandidaten met een migratieachtergrond op hun kieslijsten. Sp.a scoort het hoogst met 18 procent, gevolgd door Groen en PVDA. Onderaan bengelt Vlaams Belang met 3 procent. Net daarvoor komt N-VA met 10 procent. CD&V en Open Vld scoren respectievelijk 14 en 13 procent.

Discriminatie en godsdienstbeleving

Vraag is of een volledige afspiegeling wel nodig is? Wel voor de inhoudelijke vertegenwoordiging van belangen, meent Wauters. "Mensen met een migratieachtergrond hebben specifieke belangen, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt of godsdienstbeleving. Hun vertegenwoordigers kunnen zeker een meerwaarde brengen."

Al moeten de kandidaten dan wel eerst verkozen raken. Kun je dat forceren? Voor vrouwen in de politiek hebben de quota vrij goed gewerkt. Maar nog los van de wenselijkheid valt zo'n systeem moeilijk toe te passen op mensen met een migratieachtergrond. Want wanneer heeft iemand een migratieachtergrond en wanneer niet? 

Meer fundamenteel is de vraag of het systeem dan ook niet op andere groepen in de samenleving moet worden toegepast. Volgens de onderzoekers ligt de sleutel bij de politieke partijen. "Zij kunnen meer doen, vooral buiten verkiezingstijd", meent Wauters. "Mensen met een migratieachtergrond klagen daar soms over. 'Nu er verkiezingen zijn, komen ze plotseling naar ons', zeggen ze dan. Door hen ook op andere momenten te betrekken, kunnen partijen meer vertrouwen creëren in de politiek."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234