Zaterdag 21/05/2022

Politiek

Kibbelen op hoog niveau: hoe de centrumrechtse regering haar eigen oppositie is

Premier Charles Michel pictured tijdens een plenaire zitting.  Beeld BELGA
Premier Charles Michel pictured tijdens een plenaire zitting.Beeld BELGA

Het is weer zover: de centrumrechtse regering wordt aangevallen door haar eigen meerderheid. N-VA torpedeert het voorstel van minister Daniel Bacquelaine (MR) om meer pensioen te kunnen afkopen. Stilaan kan er geen dag meer voorbijgaan of de centrumrechtse meerderheid is haar eigen oppositie. Een overzicht van een potje kibbelen op hoog niveau.

JVH / JM

30 november

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA). Kritiek: staatssecretaris mag Dublin-regels niet toepassen op Griekenland

Vorige week stelde Theo Francken tijdens de presentatie van zijn beleidsnota nog voor om de Europese Dublin-regels "zo snel mogelijk" toe te passen op Griekenland. Asielzoekers die aankomen in Griekenland maar meteen doorreizen naar een ander land, zouden meteen terug naar Griekenland worden gestuurd.

Maar volgens CD&V is de opvang van asielzoekers in Griekenland zwaar ondermaats en zijn de asielproblemen in Griekenland veel groter dan hier. "We zijn het dus niet eens met wat u daarover in uw beleidsnota schrijft", zegt CD&V-parlementslid Nahima Lanjri.

CD&V was het overigens ook niet eens met het voorstel van Francken om de verblijfspapieren voor gezinshereniging vijf jaar lang jaarlijks hernieuwbaar te maken en om minderjarigen die het land uitgezet worden op te sluiten in gesloten woonunits.

Francken zelf reageerde boos op de kritiek van zijn coalitiepartner: "Als CD&V problemen heeft met het asielbeleid, moet ze haar conclusies maar trekken."

3 november

Johan Van Overtveldt.  Beeld BELGA
Johan Van Overtveldt.Beeld BELGA

Johan van Overtveldt, minister van Financiën (N-VA). Kritiek: minister maakt geen werk van meerwaardebelasting

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) rept in zijn beleidsnota met geen woord over de meerwaardebelasting of Arco. Een nauwelijks verholen dreigement richting zijn coalitiepartner CD&V: hij en zijn partij blijven zich verzetten tegen alles wat oranje lief is. Een reactie kan dan ook niet uitblijven. Eric Van Rompuy, de voorzitter van de commissie Financiën, wordt uitgestuurd. Hij is misschien wel de grootste criticaster van het beleid van de minister. "Ik dacht dat we een gewapende vrede hadden gesloten na de moeilijke begrotingsonderhandelingen, maar blijkbaar niet."

Bij de gesprekken in oktober lokte CD&V een crisis uit door een meerwaardebelasting als een must op tafel te leggen. Na lange onderhandelingen besloot de regering om het voorstel nog even in de koelkast te houden. Als zoenoffer werd de geplande hervorming van de vennootschapsbelasting en het liberale voorstel om meer spaargeld in de economie te pompen uitgesteld. Noem het een verlies-verlies.

30 november

Francois Bellot.  Beeld BELGA
Francois Bellot.Beeld BELGA

Françoit Bellot, minister van Mobiliteit (MR).Kritiek: federaal minister moeit zich met Vlaamse De Lijn.

Met zijn voorstel om federale bestuurders aan te stellen bij de Vlaamse vervoersmaatschappij wilde federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) de samenwerking tussen trein, tram en bus vergroten. Een nobele doelstelling, maar daarmee stapte hij op de zere tenen van N-VA en CD&V. Toen Bellot vorige week zijn beleidsnota kwam voorstellen in het parlement, schoten zij met scherp op de minister uit hun eigen meerderheid. "Bellot wil de bevoegdheid over mobiliteit herfederaliseren, maar niet met ons", fulmineerde N-VA-Kamerlid Inez De Coninck.

Zowel Open Vld, CD&V als N-VA haalde op de vooravond van de presentatie uit naar de algemene stilstand onder de minister. Waarop Bellot dan weer de hypocrisie van de Vlaamse regeringspartijen hekelde. Als iemand het mobiliteitsbeleid in dit land onmogelijk maakt, dan zij wel.

8 december

Daniel Bacquelaine.  Beeld Photo News
Daniel Bacquelaine.Beeld Photo News

Daniel Bacquelaine, minister van Pensioenen (MR). Kritiek: minister maakt doorschuifoperatie met afkopen extra pensioen.

Minister van Pensioenen Bacquelaine wil iedereen de mogelijkheid geven om vanaf maart volgend jaar studiejaren af te kopen om later een hoger pensioen te krijgen (DM 7/12). Per studiejaar zou dat gemiddeld 1.500 euro kosten en 250 euro per jaar opbrengen tijdens het volledige pensioen.

N-VA liet gisteren weten het niet eens te zijn met dat voorstel. Op Twitter haalde Kamerlid Zuhal Demir uit naar Bacquelaine: "Hebben we dan niks geleerd van de spilzucht van Guy V?", verwijzend naar de paarse regeringen onder leiding van Guy Verhofstadt (Open Vld). "Dit is sale and lease back. De factuur is voor de volgende generatie." Demir liet nog weten het voorstel niet goed te keuren zonder zeker te zijn dat het niet de "overbevraagde generatie treft".

Ook bij CD&V waren gisteren kritische geluiden te horen. Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne liet via Twitter weten het eens te zijn met Demir. "Lijkt op budgettaire doorschuifoperatie. Pensioenbeleid al te vaak op kap van jongeren." Bothuyne zelf werd later wel door CD&V teruggefloten.

6 december

Minister van Energie, Marie Christine Marghem.  Beeld BELGA
Minister van Energie, Marie Christine Marghem.Beeld BELGA

Marie Christine Marghem, minister van Energie (MR). Kritiek: minister maakt te weinig werk van groene energie.

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld eisen in een woelige commissievergadering dat energieminister Marie Christine Marghem (MR) nu eindelijk werk maakt van de kernuitstap. Tegen 2025 moeten alle kerncentrales in ons land sluiten, maar dan is er wel een alternatief nodig. Sinds haar aantreden belooft Marghem om een 'energiepact' te onderhandelen met de regio's.

Tot nu toe is daar weinig of niets van in huis gekomen. "In het regeerakkoord stond dat het energiepact er moest zijn tegen 2015. Vervolgens is dat opgeschoven naar eind 2016. In oktober verklaarde de minister er werk van te maken in 2017, maar in haar plannen voor volgend jaar staat dat ze wacht op de gewesten", klinkt het misnoegd bij CD&V. De Vlaamse liberalen geven Marghem een half jaar om haar zaken op orde te zetten. Anders zullen er nooit genoeg groene investeringen bij komen tegen 2025.

Een dag later verslikt de meerderheid zich helemaal als blijkt dat Marghem nog niets heeft aangevangen met de opbrengsten van de nucleaire taks (zie hiernaast).

29 november

Premier Charles Michel.  Beeld BELGA
Premier Charles Michel.Beeld BELGA

Charles Michel, eerste minister (MR). Kritiek: premier dreigt ons land te verarmen met Tobintaks.

"Een elementaire kwestie van rechtvaardigheid", zo noemt premier Charles Michel (MR) de belasting op financiële transacties, of de Tobintaks, op een VN-top in september. Na het protest van N-VA en Open Vld trekt hij echter zijn staart in. De Tobintaks zoals hij nu op tafel ligt moet worden bijgeschaafd, zei de premier vorige week in het parlement. Waarop oppositiepartij Groen hem prompt benoemt tot de loopjongen van N-VA.

Echt fijn is het niet voor een premier, teruggefloten worden door je eigen coalitiepartners. Maar Michel geeft niet op: hij wil toch nog verdergaan met de Tobintaks. Al is het maar omdat hij anders CD&V op zijn dak krijgt. België zal op Europees niveau blijven onderhandelen voor een taks die aanvaardbaar is voor alle regeringspartijen. "De Tobintaks is een belangrijke stap richting fiscale rechtvaardigheid. Ooit zal die er komen", zegt de premier.

24 oktober

Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block.  Beeld BELGA
Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block.Beeld BELGA

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid (Open Vld). Kritiek: alcoholplan van minister is te weinig ambitieus.

Een dikke buis, dat kreeg minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) van CD&V voor haar alcoholplan. Geen verbod op alcohol in automaten. Geen beperking op de verkoop in tankstations. Geen verhoging van de minimumleeftijd. Waarom niet een tikkeltje strenger? Het meest venijnige zinnetje daarover kwam van CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle: "Van een minister van Economie kan ik zoiets nog aannemen, maar voor een minister van Volksgezondheid is dat schandalig en onverantwoord."

Dat De Block alcohol niet uit de rekken wil halen uit vrees voor nieuwe faillissementen, noemde Muylle "een slag in het gezicht van de meer dan één miljoen landgenoten met een alcoholprobleem". Door de politieke tegenstellingen komt er voorlopig niets in huis van het alcoholplan. Binnen vijf maanden komt De Block met een nieuw voorstel.

11 augustus

Kris Peeters (vice-premier CD&V) bevestigt op een persconferentie dat hij de CD&V lijst in Antwerpen zal trekken. Beeld Wouter Van Vooren
Kris Peeters (vice-premier CD&V) bevestigt op een persconferentie dat hij de CD&V lijst in Antwerpen zal trekken.Beeld Wouter Van Vooren

Kris Peeters, minister van Werk (CD&V). Kritiek: minister koppelt te veel voorwaarden aan 38 urenweek.

Het wetsvoorstel rond wendbaar en werkbaar werk is het stokpaardje van Kris Peeters. Met zijn voorstel wil hij de werkweek flexibel maken en de prestaties van de werknemer op jaarbasis berekenen. Daardoor zou in de toekomst meer gewerkt worden wanneer het druk is, en minder wanneer het kalm is.

Open Vld vindt dat aan het voorstel van Peeters te veel voorwaarden gekoppeld zijn en dat het daardoor te weinig voorstelt. De partij wil daarom van nul beginnen en vraagt aan Peeters om een lijst op te stellen van beroepen waarvoor het aantal gewerkte uren niet geldt.

Ook N-VA is het niet eens met het voorstel van Peeters: "Gezien de reacties lijkt het me logisch dat de minister zijn huiswerk opnieuw maakt."

CD&V kan niet lachen met de kritiek van haar coalitiepartners: "Zo werkt het niet in de politiek. Kris Peeters doet niets anders dan het regeerakkoord én het akkoord van dit voorjaar uitvoeren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234