Donderdag 09/02/2023

Coronamaatregelen

‘Kerstmaatregelen’ in ministerieel besluit: dit zijn de regels

null Beeld AP
Beeld AP

Het nieuwe ministerieel besluit (MB) met de aangepaste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe maatregelen gaan in op 1 december en zijn van toepassing tot 15 januari 2021. Zoals vrijdag is aangekondigd, mogen erkende musea en kunsthallen weer opengaan. Ook winkels mogen heropenen, mits het in acht nemen van de gezondheidsmaatregelen. Een overzicht:

KV

Ons land blijft momenteel in alarmfase 4, de allerhoogste fase. Volgens de modellen zullen de cijfers pas midden januari laag genoeg zijn om de maatregelen wat los te laten. Een derde golf zal immers nog zwaarder zijn dan een tweede golf, aldus De Croo tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. De nieuwe maatregelen blijven van kracht tot 15 januari.

Winkels mogen vanaf dinsdag 1 december weer de deuren openen, mits strikte voorwaarden. Fun shopping kan niet”, aldus De Croo. Winkelen gebeurt individueel, met één volwassene per winkelbeurt. Klanten dienen een mondmasker te dragen, altijd de handen te ontsmetten en mogen maximaal 30 minuten in de winkel doorbrengen. Winkeluitbaters zullen verantwoordelijk gesteld worden om de wachtrijen voor hun zaak volgens de regels te laten verlopen, en klanten moeten afstandsregels respecteren. De Croo roept iedereen op om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en terug huiswaarts te keren als het te druk is. Vlaams minister-president Jan Jambon roept op om zoveel mogelijk lokaal te kopen.

Dat houdt ook in dat op vaste, wekelijkse markten vanaf dinsdag opnieuw niet-essentiële producten verkocht mogen worden, zoals bijvoorbeeld kleding. Occasionele markten, zoals rommelmarkten blijven voorlopig verboden.

Kerst zal dit jaar binnen het eigen gezin gevierd worden. Maar niemand moet alleen blijven. Alleenstaanden mogen met kerstavond of op kerstdag (maar niet op oudejaarsavond of op nieuwjaarsdag) hun beide contacten tegelijk uitnodigen. Dat wordt de enige versoepeling wat de feestdagen betreft. Voor gezinnen blijft maar één extra persoon welkom.

De avondklok van middernacht tot vijf uur ‘s ochtends blijft gelden en er komt een nationaal vuurwerkverbod op oudejaarsavond. Met kerst moeten we proberen een punt te zetten achter een absoluut rampzalig jaar, aldus De Croo, en “laat ons er vooral voor zorgen dat kerstmis niet het begin wordt van een nieuw rampzalig jaar.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) beklemtoonde in Terzake eerder dat het niet de bedoeling is dat families in open lucht met elkaar afspreken: groepjes moeten zich in het openbaar beperken tot vier personen, zoals nu ook al de regel is, tenzij het aantal gezinsleden groter is dan vier.

Niet-essentiële reizen blijven ten sterkste afgeraden. “Voorzichtigheid blijft absoluut het ordewoord”, aldus De Croo. Daarom worden er grenscontroles ingevoerd om te checken of mensen die terugkeren uit het buitenland het Passenger Locator Form hebben ingevoerd en er wordt gecontroleerd of de mensen die terugkeren uit het buitenland de quarantaineregels respecteren.

Musea mogen vanaf dinsdag weer bezoekers ontvangen. Uiteraard mits respect voor de afstandsregels.

Zwembaden gaan vanaf dinsdag eveneens weer open.

Voorts blijven de maatregelen die nu al van kracht zijn, gewoon gelden. Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zullen dus nog geduld moeten uitoefenen. Ook de horeca blijft dicht. In principe is dat tot 1 februari. Op 15 januari is er wel nog een evaluatie voorzien. De redenering daarachter is dat we pas vanaf 15 januari in een veilige zone zullen zitten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234