Zondag 03/07/2022

Kerstakkoord

Kerstakkoord is er, maar het echte werk begint nu pas

Charles Michel, Jan Jambon, Alexander De Croo en Maggie de Block op de voorstelling van het Kerstakkoord gisteren. Beeld PHOTO_NEWS
Charles Michel, Jan Jambon, Alexander De Croo en Maggie de Block op de voorstelling van het Kerstakkoord gisteren.Beeld PHOTO_NEWS

Miljarden voor straaljagers en meer blauw op straat. De federale regering gaat voluit voor veiligheid. Hun woorden omzetten in daden wordt echter niet evident. Er staan nog heel wat vraagtekens bij de concrete uitwerking.

JEROEN VAN HORENBEEK EN ROEL WAUTERS

"Veiligheid is een pijler van de regering." Premier Charles Michel (MR) windt er geen doekjes om: net voor Kerstmis wou hij uitpakken met een groot akkoord voor het leger en de politie. Dat is gelukt.

Het leger blijft de komende decennia zowel te land, ter zee als in de lucht actief. Een investering van ruim 9 miljard euro tegen 2030 in nieuwe gevechtsvliegtuigen, fregatten en uitrustingen moet hiervoor zorgen. Het aantal soldaten daalt met bijna een kwart, van 32.000 vandaag naar 25.000. Bij de politie zullen overbodige taken worden uitbesteed of afgebouwd, waardoor 2.500 extra agenten de straat op kunnen.

Een stevig signaal van de centrumrechtse coalitie. Er staan wel nog een boel vraagtekens bij de concrete uitwerking van deze hervormingen. Het gevaar bestaat dat die lang zullen aanslepen.

Verdubbeling legerbudget

Bij het leger gaat het grootste deel van de vrijgemaakte miljarden naar de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Dit dossier belooft de komende jaren nog voor politiek vuurwerk te zorgen. Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) mag dan volhouden dat de keuze voor een bepaald type straaljager een overheidsaanbesteding is als alle andere, maar de regeringspartijen zitten helemaal niet op één lijn wat dat betreft.

Bovendien wacht Vandeput de lastige taak om straks een reeks kazernes te sluiten. Wellicht moeten de slagbomen van tien à vijftien bassisen dicht. De socialistische legervakbond eist dat er de komende maanden zo snel mogelijk klaarheid komt voor de militairen. "De luchtmacht krijgt nieuwe vliegtuigen. De zeemacht nieuwe schepen. Hopelijk zal de landmacht hier uiteindelijk niet het slachtoffer van worden."

Voor alle duidelijkheid: de legerhervorming loopt van 2019 tot 2030. Deze regeerperiode worden de besparingen aangehouden. Het is sowieso nog onduidelijk waar die beloofde 9 miljard euro precies vandaan moet komen. Het gaat om bijna een verdubbeling van het huidige budget. Maar dat zijn zorgen voor de volgende regeringen. Een minister laconiek: "Hopelijk trekt de economie tegen dan wat aan."

Steven Vandeput (N-VA) Beeld PHOTO_NEWS
Steven Vandeput (N-VA)Beeld PHOTO_NEWS

Overplaatsing agenten

Ook bij de politiehervorming zijn er nog heel wat twijfels. De discussie over welke taken de politie moet uitvoeren en welke niet, sleept al vijftien jaar aan. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) engageert zich nu, maar het moeilijkste moet nog komen.

Zo zullen er agenten naar andere diensten overgeplaatst worden, maar de gesprekken over wie naar waar gaat, moeten nog beginnen. Overgeplaatste agenten zullen ook bijscholing nodig hebben, evenmin een sinecure.

De verdeling van agenten is sowieso lastig. De lokale politie krijgt er 400 mensen bij, maar welke gemeentes krijgen er? De vraag van veel burgemeesters blijft immers groter dan het aanbod.

En dan zijn er nog de bonden. Vincent Houssin van politievakbond VSOA waarschuwt: "Wanneer er wijzigingen worden doorgevoerd, vragen wij sowieso overgangsmaatregelen. De huidige personeelsleden moeten hun job kunnen blijven uitoefenen."

Volgens hem blijft het plan van Jambon onvoldoende om het personeelstekort echt op te lossen. Daarvoor zal de regering echt moeten investeren. "Met verschuivingen alleen zal men de grote opgebouwde tekorten niet kunnen opvangen."

Vandaag licht het kabinet-Jambon zijn plannen al toe aan de vakbonden. Hij wil ze stapsgewijs uitvoeren. Tegen 2018 moet het plan volledig van kracht zijn.

undefined

Lees meer over het Kerstakkoord in onze krant en in de pluszone van deze website.

undefined

undefined

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234