PolitiekKernuitstap
Kernuitstap: subsidies voor nieuwe energiecentrales kosten jaarlijks 253 miljoen
Het CRM-systeem, dat de Belgische stroombevoorrading moet verzekeren na de kernuitstap, zal tussen 238 en 253 miljoen euro per jaar kosten. Dat leert een studie op vraag van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
Volgens de wet op de kernuitstap moeten de zeven kerncentrales in België tegen 2025 sluiten. Om de bevoorrading te verzekeren wil minister Van der Straeten via het zogenaamde CRM-systeem subsidies geven aan energiebedrijven – om een handje te helpen. “Het gaat dan om nieuwe gascentrales, maar ook om batterijen en vraagbeheer”, zegt Van der Straeten.
Op vraag van de minister is nu een nieuwe studie uitgevoerd naar de kosten van het CRM-systeem. Consultant Haulogy landt hierbij tussen 238 en 253 miljoen euro per jaar. Over een looptijd van vijftien jaar gezien komt dat neer op een totaalkost tussen 3,6 en 3,8 miljard euro. Voor de exacte kosten is het weliswaar wachten op de veilingen van de subsidies zelf.
Europa
“Deze studie is geen voorafname op de veilingen, maar ze geeft ons wel een duidelijke indicatie”, reageert Van der Straeten. De minister beseft “dat het om aanzienlijke bedragen gaat, maar we spreken hier ook over de belangrijkste hervorming van onze energiemarkt in de voorbije twintig jaar”. In 2018 werd nog uitgegaan van een jaarlijkse kostprijs van 614 miljoen euro.
De Europese Commissie buigt zich momenteel over het Belgische CRM-systeem, om te controleren of er geen sprake is van illegale staatssteun. Van der Straeten is er naar eigen zeggen gerust op dat het onderzoek geen streep door haar plannen zal trekken. Tegen de zomer verwacht ze een antwoord van Europa, zodat ze de eerste veiling in oktober kan voorbereiden.