Zondag 05/12/2021

Onderwijs

Katholiek onderwijs steunt N-VA: "Eerst vrije schoolkeuze, dan pas sociale mix"

Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Beeld Eric de Mildt
Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.Beeld Eric de Mildt

De N-VA blokkeert de invoering van een Vlaams centraal aanmeldingssysteem voor scholen. Opvallend: de partij krijgt daarbij de steun van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Sinds zaterdagochtend kamperen tientallen ouders aan twee Grimbergse basisscholen, in de hoop hun kind te kunnen inschrijven. De inschrijving zelf begint pas donderdag. Nochtans was iedereen het erover eens dat dergelijke situaties, waarbij ouders dagenlang in de vrieskou moeten doorbrengen, moesten worden vermeden.

In het Vlaams Parlement wordt al geruime tijd gewerkt aan de invoering van een Vlaams centraal aanmeldingssysteem, zowel voor het basis- als het secundair onderwijs. Maar de onderhandelingen zitten in het slop.

Reden? N-VA wil af van de sociale correctie die in het systeem automatisch zit ingebouwd, de zogenaamde 'dubbele contingentering'. Dat houdt in dat er met twee lijsten wordt gewerkt: kansarmere en kansrijkere kinderen. Wie in welk 'contingent' zit, wordt bepaald door onder meer de thuistaal en het opleidingsniveau van de moeder.

"We zijn niet tegen de sociale mix, maar vinden dat systeem met twee lijsten heel oneerlijk", zegt Kris Van Dijck, Vlaams Parlementslid voor N-VA. "We vinden het niet kunnen dat een kind op een bepaalde school in zijn buurt kan worden geweigerd, niet omdat er geen plaats meer is in die school, maar omdat er geen plaats is voor kinderen van 'zijn groep'. Dat wij-zij-denken, daar doen we niet aan mee."

Lees standpunt van opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: Wie kamperende ouders wil vermijden, zorgt ervoor dat toponderwijs algemeen goed wordt (+)

Volgens Van Dijck wil zijn partij wel een centraal aanmeldingssysteem, maar dan zonder die sociale correctie. De partij krijgt daarvoor de steun van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, dat nochtans recent een aantal keer in aanvaring kwam met de N-VA. Maar volgens topman Lieven Boeve primeert de vrije schoolkeuze boven alles. "Het zal niemand verwonderen dat wij vrijheid van onderwijs prioritair vinden. En als er een systeem is dat door sociale correctie die vrijheid niet kan garanderen, dan is dat voor ons geen goed systeem."

Een sociale mix op scholen is een lovenswaardig doel, meent Boeve. "Maar de vraag is of je die via het aanmeldingssysteem moet bekomen. Een andere manier is bijvoorbeeld het geven van incentives, meer middelen dus, aan scholen die kinderen met een bepaalde socio-economische achtergrond opnemen."

Geen alternatief

Jo De Ro, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, zegt bijzonder ontgoocheld te zijn. "Het was de N-VA zelf die mee die sociale correctie heeft ingevoerd tijdens de vorige legislatuur. Dus is de switch nogal vreemd", meent hij. "Het systeem van de twee lijsten is wel niet iets waarmee we getrouwd zijn. Mochten er goede alternatieven zijn, dan kan daarover worden gepraat. Maar tot nu toe heeft niemand een goed alternatief kunnen voorleggen. Ook de N-VA niet."

De Ro verwijst ook naar het werk in de federale radicaliseringscommissie, waar meerdere experts verklaarden dat de strijd tegen radicalisering begint op de scholen, bij het wegwerken van ongelijke kansen. "Daarom dat zo'n sociale correctie net zo belangrijk is."

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt in een reactie dat ze voor een goede sociale mix is en dat het werken met een dubbele contingentering daar een instrument voor is, en dus aan te moedigen is. Al is het invoeren in alle regio's, dus ook waar geen enkel capaciteitsprobleem is, volgens haar geen goed plan. Ze laat het initiatief wel over aan het parlement. De N-VA liet weten dat de kans dat er deze legislatuur nog een centraal systeem komt voor heel Vlaanderen, klein is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234