PolitiekUpdate
Kandidaat-gouverneurs Oost-Vlaanderen klagen ‘politiek moddergevecht’ aan en willen alsnog objectieve selectieprocedure
7 kandidaten voor het gouverneurschap in Oost-Vlaanderen verwijten de Vlaamse regering een ‘politiek moddergevecht’ over de mislukte benoemingsprocedure. Dat staat in een open brief aan alle Vlaamse ministers, die Belga kon inkijken. ‘Men vervalt in de oude politieke benoemingscultuur’, menen de kandidaten, die alsnog een objectieve selectieprocedure willen.
Oost-Vlaanderen zou in 2018 de eerste provincie worden met een gouverneur die de prestigieuze baan zou krijgen op basis van een objectieve selectieprocedure. Er werd een vacature opengesteld en een selectieprocedure doorlopen. “Op 24 oktober 2018 werden we ontboden op het Martelaarsplein (waar de Vlaamse regering zetelt, red.) voor een gesprek met een aantal ministers”, schrijven de ondertekenaars van de open brief. “De week erna werden we via de pers getuige van een politiek moddergevecht over de meest geschikte kandidaat.”
Omdat de Vlaamse meerderheidspartijen (Open Vld, CD&V en N-VA) het niet eens worden over een kandidaat die door alle partijen wordt gesteund, werd de hele selectieprocedure eind vorig jaar geschrapt. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) motiveerde die beslissing door te beklemtonen dat de verbindingsrol is versterkt. “Het is geen partijpolitieke functie, maar het is ook geen apolitieke functie”, klonk het.
Machtsstructuren
De geslaagde kandidaten reageren vandaag voor het eerst verontwaardigd over de schrapping van de hele procedure. “Onder het mom van een wijziging in de functie van gouverneur, vervalt men terug in de oude politieke benoemingscultuur”, schrijven 7 van 15 geselecteerde kandidaten in een gezamenlijke open brief. “Het krampachtig vasthouden aan de eigen machtsstructuren heeft nog weinig uitstaans met het algemeen belang”, klinkt het.
De brief is onder meer ondertekend door Elke Allaert, die werkt als diensthoofd noodplanning van de Oost-Vlaamse gouverneur, en Björn Heirbrant, kabinetschef van de gouverneur. Ook Zottegems CD&V-schepen Peter Vansintjan onderschrijft de brief, voormalig sp.a-gedeputeerde Peter Hertog en minder gekende kandidaten Jo Briers en Lynn Van Houtte. Maar ook Aalsters algemeen directeur Wim Leerman, een van de grote kanshebbers.
Opvallende afwezige op de lijst is Carina Van Cauter (Open Vld), die kanshebber was maar haar kandidatuur introk nadat resultaten van de testen naar de pers waren gelekt. Mogelijk is zij alsnog kandidaat.
Weg van vernieuwing
“Wij gunnen het de beste kandidaat of kandidate”, vervolgen de ondertekenaars. “De functie is as such niet politiek. Verander de regels niet om de eigen achterban te dienen.” De kandidaten tonen zich bereid om opnieuw deel te nemen aan een objectieve procedure maar hekelen de huidige benoemingsprocedure, die over enkele weken moet uitmonden in een aanstelling van drie gouverneurs.
Ook in Limburg en Vlaams-Brabant moet een nieuwe gouverneur aangeduid worden. De keuze voor een politieke benoeming betekent in de praktijk dat de drie Vlaamse meerderheidspartijen elk in een provincie een favoriete kandidaat mogen aanstellen.
“We baseren ons meer en meer op objectiverende data voor bedrijfsvoering, beleidsvorming en -evaluatie”, staat nog in de open brief te lezen. “Behalve blijkbaar voor benoemingen van sommige topambten in dit land. Daar willen jullie niet de weg van de vernieuwing volgen.”
Sp.a en Groen hameren op objectieve benoemingsprocedure gouverneurs
Sp.a en Groen willen dat de Vlaamse regering de Oost-Vlaamse gouverneur toch benoemt op basis van een objectieve selectieprocedure. Ook in Vlaams-Brabant en Limburg moet er zo’n objectieve aanstelling komen. De partijen van de Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Open Vld) willen drie gouverneurs politiek benoemen. “Die beslissing katapulteert ons terug in de tijd”, zegt sp.a. “Politieke benoemingen behoren tot de tijd van de dinosaurussen”, zegt Groen.
“Ik heb 100 procent begrip voor de open brief van de kandidaat-gouverneurs en hun bekommernissen en stel vast dat er een totale vertrouwensbreuk is tussen hen en de Vlaamse regering”, zegt sp.a-parlementslid Kurt De Loor.
Ook Groen-fractieleider Björn Rzoska toont begrip. “Deze mensen hebben deelgenomen aan een selectieprocedure die bovendien door Open Vld werd gevraagd.” De huidige selectie toont gelijkenissen met een “ordinaire koehandel”, vindt Rzoska. Hij pleit ervoor om de procedure transparant te maken. “Niet enkel in Oost-Vlaanderen maar ook in andere provincies.”
“Wie gaat er ooit nog kandidaat zijn voor een functie van de Vlaamse overheid,” vraagt sp.a zich nog af, “als examenresultaten van tafel worden geveegd en er zo wordt omgegaan met geschikt bevonden kandidaten?”