Dinsdag 30/11/2021

politiek

Kan nieuwe linkse denktank wat voorgangers niet konden?

Matthias Somers. Beeld rv
Matthias Somers.Beeld rv

Met Minerva wordt vandaag een progressieve denktank boven de doopvont gehouden. Was er dan nood aan een nieuwe denktank? Volgens de oprichters alvast wel. Zij menen dat de progressieve stem vandaag te weinig weerklinkt in het maatschappelijk debat.

Poliargus, Oikos, Metis, Libera... De kans is groot dat deze namen u slechts vaag of zelfs helemaal niet bekend voorkomen. Toch hebben al deze denktanks – want dat zijn het – de ambitie om op het maatschappelijke debat te wegen. Maar hun beperkte bekendheid illustreert dat dat maar zelden lukt. “De enige denktank die echt weegt, is Itinera”, zegt Ferdi De Ville, Europaspecialist aan de UGent en Minerva-lid. “Zij maken analyses die in het algemeen belang zijn. Maar wat je als algemeen belang definieert, hangt natuurlijk af van je denkkader. En daarin verschillen wij van Itinera. Met Minerva willen wij een progressief alternatief bieden, en hopen op lange termijn evenveel maatschappelijke invloed te hebben.”

Volgens Matthias Somers, filosoof en columnist voor De Morgen, en sinds kort één van de twee voltijdse werkkrachten van Minerva, is er wel degelijk nood aan een progressieve denktank. “Nu slaagt de progressieve zijde er maar zelden in om haar inhoudelijke argumenten aan bod te laten komen. We slagen er wel in om een bepaald publiek te bereiken, maar we moeten daarbuiten kunnen geraken.” Om die reden consolideert Minerva enkele bestaande denktanks. Die werkten te veel in verspreide slagorde, erkent De Ville.

Ongebonden

Waarom zou Minerva wel slagen waar die anderen in het verleden faalden? “Ons voordeel is dat wij ongebonden zijn”, zegt Somers. Er valt inderdaad niet zomaar één politieke kleur op Minerva te plakken. Wat de stichtende leden (11.11.11, ABVV, ACV, Bond Beter Leefmilieu, Poliargus en Stichting Gerrit Kreveld) bindt, is een progressieve, linkse blik op de wereld.

Die blik wordt concreet gemaakt in de eerste studie van Minerva. Daarin schuift de denktank 'vijf principes voor een rechtvaardige fiscaliteit' naar voren. Dat lijken de klassieke linkse recepten te zijn: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, er moet een verschuiving komen van de lasten op arbeid naar kapitaal, belastingontwijking en fiscale fraude moeten streng worden aangepakt, en het fiscale systeem moet eenvoudiger en transparanter. Duidelijke principes, maar ze doen ons niet meteen van onze stoel vallen.

Dat geven de oprichters ook toe. De studie is dan ook een vertrekpunt, legt De Ville uit. “Deze studie schetst vooral het kader waarbinnen wij denken en moet de bakens uitzetten van waar Minerva voor staat. Daar gaan we dan de komende jaren op verder werken.”

Voltijds

Belangrijk voor die toekomstige werking – en een verschil met andere linkse denktanks – is volgens Somers dat Minerva twee voltijdse werknemers heeft. Somers gaf zijn job als parlementair medewerker bij sp.a op, en ook Sacha Dierckx, expert politieke economie aan de UGent, gaat voltijds bij Minerva aan de slag. “Zo kunnen we grondiger werken, op de lange termijn", aldus Somers. "Bedoeling is om ook ingebed te geraken in de maatschappij, onder meer via goede contacten met de universiteiten. Dan kunnen we belangwekkend onderzoek ook meer bekendheid geven, en aanzetten geven voor het beleid.”

De Ville verwacht dat de kersverse denktank wel degelijk impact heeft. "Wij willen frisse ideeën voor een duurzame en eerlijke maatschappij aanleveren." De komende jaren mogen we van Minerva dan ook antwoorden verwachten op vragen als 'Wat is groene duurzaamheid?', "Hoe moet het met bedrijfswagens?' en 'Wat met verzelfstandiging?'. De Ville: "De bedoeling is dat je de komende jaren wel van je stoel valt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234