Zaterdag 22/02/2020

Klimaatwet

Kamperen helpt klimaatwet niet

Activisten van Occupy For Climate slaan op het Troonplein in Brussel hun tenten op om hun eisen af te dwingen.Beeld Tim Dirven

Ook nu de MR van Charles Michel haar steun uitspreekt voor de eisen van de klimaatactivisten, komt een klimaatwet amper dichterbij. Open Vld, CD&V en N-VA zien de voorgestelde grondwetswijziging niet zitten.

Al sinds zondagavond kampeert in en rond de Wetstraat een honderdtal klimaatactivisten. De eisen van Occupy For Climate zijn helder: een aanpassing van grondwetsartikel 7bis, als eerste opstapje naar een voldragen klimaatwet. In dat artikel staat nu dat het federale niveau, de deelstaten en de gewesten een 'duurzame ontwikkeling' nastreven. De activisten willen dat het artikel uitgebreid wordt door vast te leggen dat afspraken over het klimaat tussen de beleidsniveaus bindend zijn.

Handig meegenomen: enigszins toevallig staat artikel 7bis op dit moment open voor herziening. De grondwetswijziging kan dus nog doorgevoerd worden voor de ontbinding van het parlement. Gebeurt dat niet, dan gaat het artikel weer op slot, minstens tot 2024.

Vandaag wordt de eerste horde genomen in de Kamercommissie voor de Herziening van de Grondwet. Verwacht wordt dat een meerderheid voor de aanpassing zal stemmen, nadat MR gisterenmiddag aankondigde het voorstel te zullen steunen - premier Charles Michel had daar eerder twijfel over laten bestaan.

De echte uitdaging volgt later deze week. In de plenaire Kamer moet een tweederdemeerderheid gevonden worden. Die is er niet. N-VA, Open Vld, CD&V, Vlaams Belang en Vuye & Wouters zeggen tegen te zullen stemmen.

Daarmee lijkt ook de klimaatwet afgeserveerd, al willen Open Vld en CD&V die wel op een andere manier een duwtje in de rug geven. Beide partijen willen een verplicht samenwerkingsakkoord tussen het federale niveau en de deelstaten afsluiten. "Uiteindelijk zullen de beleidsniveaus toch moeten samenwerken", zegt fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V). "Dan kunnen we dat beter meteen vastleggen, in plaats van eerst de grondwet te wijzigen." Heeft dat voorstel wel kans op slagen in de Kamer? "Laat ons hopen."

Dat de demonstranten erin geslaagd zijn de MR te overhalen, sterkt hen in hun ijver, klinkt het bij Greenpeace. Zij hopen de komende dagen toch nog enkele partijen te overtuigen. "Het gaat om één zinnetje. Op basis daarvan kunnen we dan beginnen aan de klimaatwet en de doelstellingen", zegt woordvoerster Sarah Jacobs. "Als dit al te moeilijk is, bekennen die partijen kleur dat ze geen enkele klimaatambitie aan de dag leggen."

"We kennen onze doelstellingen al", reageert Open Vld-woordvoerder Thomas Vanwing. "Dat zijn de akkoorden die we hebben gesloten, zoals het klimaatakkoord van Parijs en de Europese doelstellingen. Ons vastrijden in een symboolwet lost niet veel op. We weten waar de lat ligt, we hebben nu concrete maatregelen nodig om erover te raken."

Volgens klimaathistoricus Pieter Boussemaere, docent aan hogeschool Vives, biedt de klimaatwet wel een stok achter de deur. “Voor een complex land als het onze is het ook een goed middel om de neuzen in de verschillende landsdelen in dezelfde richting te zetten. Een aanpassing van de grondwet liet daar een opening voor - waarom zou je dat niet toelaten? Uiteindelijk is dit de enige manier om een coherent beleid over de legislaturen en over de partijgrenzen heen uit te stippelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234