Vrijdag 02/06/2023

deontologie

Kamervoorzitter Bracke gaf mediatraining aan journalisten: "En dan?"

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Beeld Photo News
Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA).Beeld Photo News

Een politicus die journalisten mediatraining geeft? Het kan. Siegfried Bracke (N-VA), Kamervoorzitter en voormalig VRT-journalist, gaf vorig jaar een sessie 'interviewtechnieken' aan journalisten van VTM Nieuws. “Als jullie echt vinden dat we in een zak moeten leven, zeg het dan.”

Dieter Bauwens

Paul Jambers, Bruno Wyndaele, Rik Torfs en Siegfried Bracke. Die vier bekende namen kregen een twintigtal journalisten van VTM Nieuws vorig jaar voor zich bij een sessie 'interviewtechnieken'. Dat schrijft De Standaard. Tijdens die opleiding waren ook enkele Wetstraatjournalisten aanwezig. Dat met Bracke ook een politicus les gaf, doet de wenkbrauwen fronsen. Wetstraatjournalisten moeten immers dagelijks politici interviewen. Ook Bracke dus.

In het verleden kwam er al kritiek op journalisten die mediatraining geven aan politici, die ze dan later vaak 'voor echt' moeten interviewen. Bij VTM Nieuws blijkt nu het omgekeerde gebeurd te zijn: een politicus die journalisten komt zeggen hoe ze het moeten aanpakken.

“En dan?”, haalt Bracke de schouders op. “Het was een reflectie over nieuws, het ging uiteraard ook over interviews.” De passage bij VTM was overigens lang niet de enige keer dat hij mediatraining gaf aan journalisten (in spe). “Morgenmiddag ga ik les geven aan studenten journalistiek van de UGent. Ik ben ook al bij de (Nederlandse openbare omroep, DBA.) NOS geweest. En als ze mij bij De Morgen vragen, zou ik ook komen. Als jullie echt vinden dat we in een zak moeten leven, zeg het dan. Ik vind dat echt eng.”

Ervaren journalist

“Siegfried zat daar als voormalig journalist, met 25 jaar ervaring. Ik zie niet in waar het probleem zit”, zegt Kris Hoflack, VTM-hoofdredacteur en vriend van Bracke, die hem uitnodigde. “Het was een oefening in beter leren interviewen. Ik hoop dat mijn jonge journalisten iets hebben opgestoken van een ervaren journalist.”

Dat hij inmiddels al zes jaar politicus is, verandert volgens Bracke niets aan de zaak. “Denk je nu echt dat mijn invloed zo groot is dat ik de NOS of VTM naar mijn hand kan zetten?” Dat het om een dunne deontologische lijn gaat, noemt hij nonsens. “Het aantal keren dat ik als journalist met een politicus op café ben geweest en hem de dag nadien een kloot heb afgetrokken is ontelbaar. Je bent toch een stielman he! De ene dag ga je op café, en de andere dag doe je een hard interview.”

Oppertjeef

Volgens Hoflack denken we in Vlaanderen “zo ongelooflijk bekrompen” over dit soort zaken. “Jos Geysels, toch ook een oud-politicus (voor Agalev, de voorloper van Groen, DBA.), doet al jaren zeer goede interviews voor Knack. Mag iemand die een aantal jaar in zijn leven iets gedaan heeft daarna misschien nooit meer iets anders doen?”

Hij verwijst naar de Verenigde Staten, waar zakenlui regelmatig in de politiek stappen, en politici de omgekeerde beweging maken. “Zolang er op het moment zelf geen belangenvermenging is, zie ik echt geen enkel probleem.”

In De Standaard uit Ivo Belet, vandaag Europees Parlementslid voor CD&V maar in het verleden lange tijd collega van Bracke bij de VRT, kritiek op diens mediatraining. “Zeker van een Kamervoorzitter zou je spontaan toch enige terughoudendheid verwachten op dat vlak. Het is ongezien”, klinkt het. Daar moet Bracke eens smakelijk om lachen. “Toen we nog samen op de VRT werkten, noemde ik hem al altijd 'De Oppertjeef'. Ik heb hem daarnet een sms gestuurd: 'Oppertjeef, dank voor de bijdrage in dit belangwekkend breed maatschappelijk debat. Jouw bijdrage was weliswaar niet grappig, maar ik heb toch heel hard gelachen.'"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234