Donderdag 25/04/2019

Klimaat

Kamer keurt dringende behandeling bijzondere klimaatwet goed

Zo'n 600 jongeren kwamen in Antwerpen op straat tijdens de wekelijkse spijbelactie. Dat is het hoogste aantal tot nog toe. Beeld MLS

De plenaire Kamer heeft donderdag ingestemd met de dringende behandeling van het voorstel van de bijzondere klimaatwet. Het voorstel van Ecolo-Groen en PS herneemt de tekst die een reeks academici had neergepend om het klimaatbeleid in ons land te coördineren en doelstellingen op lange termijn te bepalen. N-VA en Open Vld stemden niet mee.

De conferentie van voorzitters besliste woensdag al dat volgende week een hoorzitting zou plaatsvinden met de academici in de bijzondere commissie Klimaat. Een week nadien zou de bespreking van de wettekst zelf aanvatten in de commissie Volksgezondheid.

Om tijd te winnen, zal meteen een advies worden gevraagd aan de Raad van State. Het gaat om een gewoon advies, dat normaal gezien dertig dagen duurt, maar Kamervoorzitter Siegfried Bracke gaf aan dat hij de Raad van State zal vragen er wat vaart achter te zetten. Het moet er voor zorgen dat het advies binnen is voor de eventuele stemming.

Lees ook:

3.455 academici eisen meer klimaatambitie van politiek in een open brief: “We staan mijlenver van de doelstellingen.”

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael stelde zich voorafgaand aan de stemming vragen over de urgentie bij de procedure. Van zijn partij is geweten dat ze geen voorstander is van de klimaatwet, net als N-VA en CD&V. Vuye & Wouters zijn vierkant tegen. Volgens het duo zorgt het voorstel voor een herfederalisering en zal de tekst ervoor zorgen dat rechters in de toekomst het klimaatbeleid zullen kunnen bepalen.

Het is met andere woorden allerminst zeker dat de wet finaal groen licht zal krijgen. Het gaat immers om een bijzondere wet: die moet een tweederdemeerderheid achter zich krijgen en bovendien de helft van de Kamerleden binnen elke taalgroep. Bovendien is er nog de tijdskwestie. Het parlement wordt veertig dagen voor de verkiezingen van 26 mei ontbonden; halfweg april dus. Voordien moet het voorstel niet alleen door de Kamer, maar ook langs de Senaat passeren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.