Zondag 07/06/2020

Asielbeleid

Justitie en regering botsen opnieuw over uitwijzing van verdachte

Volgens ­advocaat ­Abderrahim Lahlali is in deze zaak de scheiding der machten niet gerespecteerd.Beeld BELGA

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) fluit staatssecretaris Theo Francken (N-VA) terug. Die besliste eind juli dat Yassine B., verdacht van poging tot doodslag, het land onmiddellijk uit moest. B. mocht gisterenavond het gesloten centrum al verlaten. Dit kan Franckens uitwijzingsbeleid onderuithalen.

Op 18 mei 2018 probeerde de politie B. tegen te houden omdat hij zijn gsm gebruikte tijdens het rijden. B. sloeg in paniek omdat hij geen geldige papieren had en vluchtte weg met zijn auto. Daarbij leek het alsof hij de agent, die zijn wapen getrokken had, wou aanrijden. De onderzoeksrechter kwalificeerde dit incident als 'poging tot doodslag', waarop B. werd aangehouden. 

Na twee maanden in voorlopige hechtenis besliste de onderzoeksrechter dat B. de gevangenis mocht verlaten wanneer hij een borgsom van 1.000 euro betaalde. Zijn ooms betaalden dezelfde dag nog het bedrag. 

Uiteraard moest B. zich aan enkele voorwaarden houden, zoals ingaan op elke uitnodiging van de politie of justitie en loyaal zijn medewerking verlenen aan het gerechtelijk onderzoek. B. was echter nooit op vrije voeten: hij werd meteen, op 2 augustus, van de Gentse gevangenis overgebracht naar het gesloten centrum in Brugge. Enkele dagen eerder had hij een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. 

De man van Marokkaanse afkomst verbleef toen al zes jaar in ons land en had al meerdere uitwijzingsbevelen gekregen, maar die allemaal genegeerd. 

'Gevaarlijke persoonlijkheid'

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) haalde verschillende redenen aan om hem onmiddellijk uit te wijzen en een inreisverbod van drie jaar te geven. De belangrijkste is dat hij 'door zijn gedrag geacht wordt de openbare orde te kunnen schaden'. Volgens DVZ gaat het om "een gevaarlijke persoonlijkheid waarbij geen enkel respect wordt betuigd voor de fysieke en psychische integriteit van derden". 

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen gaat echter niet akkoord met DVZ. Hij schorst de verwijdering van B., wat betekent dat hij het gesloten centrum mag verlaten. Gisterenavond werd die beslissing overgemaakt aan B.'s advocaat, Abderrahim Lahlali, en de bevoegde instanties. 

De Raad verwijst er in zijn arrest naar dat de onderzoeksrechter, die de poging tot doodslag onderzoekt, niet wil dat hij het land wordt uitgezet. Het onderzoek naar het incident loopt immers nog, en de verdachte moet in het land zijn omdat hij elk ogenblik kan worden opgeroepen voor een reconstructie van de feiten of een bijkomend verhoor. Als de verdachte niet in het land is, kan hij niet aan die voorwaarden van het gerecht voldoen, merkt het parket nog op. 

Waar de Raad nog naar verwijst, is de argumentatie van B.'s advocaat dat de scheiding der machten in deze zaak niet is gerespecteerd. "Het komt niet aan de uitvoerende macht (Theo Francken en DVZ, TP/DBA.) toe de beslissingen van de rechterlijke macht onmogelijk te maken", betoogt de advocaat. "De regels en de ratio van het strafrecht worden hier miskend. Francken en DVZ mogen niet zomaar de beslissingen van het gerecht naast zich neerleggen." 

Volgens Lahlali heeft dit arrest een grote precedentwaarde. Maar of het zo'n vaart zal lopen, valt nog af te wachten. Francken minimaliseert alvast het belang van het arrest. "Je mag deze uitspraak niet veralgemenen. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd."

Professor migratierecht Ellen Desmet (UGent) bevestigt dat ons land geen strikte precedentwaarde kent, zoals het Angelsaksisch systeem. “Rechters zijn in principe dus niet gebonden door de uitspraken van collega's, al hebben die natuurlijk wel invloed."

Francken heeft van het uitwijzen van criminelen een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt. Begin deze maand kondigde de staatssecretaris trots aan dat dit jaar al 1.000 criminele vreemdelingen op het vliegtuig zijn gezet. 147 van de 1.000 uitgewezen illegale criminelen werden niet veroordeeld. 

Maar er komt al langer kritiek op Franckens uitwijzingsbeleid. Eind juli bleek nog dat de Albanese crimineel Safet Rustemi aan een gevangenisstraf van 22 jaar kon ontsnappen doordat DVZ hem naar Albanië had gerepatrieerd. Intussen staat de man op de lijst van meest gezochte criminelen.

Lees meer over de uitspraak: Weer fluit rechter Theo Francken terug: Raad voor Vreemdelingenbetwistingen trekt uitwijzing illegale verdachte in

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234