Vrijdag 21/01/2022

Verkiezingen

Joost Arents verlaat N-VA Ninove na coalitie tegen D’haeseleer

Open Vld-burgemeester Tania De Jonge (links) en N-VA-lijsttrekker Joost Arents. Beeld ID/ Wouter Maeckelberghe
Open Vld-burgemeester Tania De Jonge (links) en N-VA-lijsttrekker Joost Arents.Beeld ID/ Wouter Maeckelberghe

N-VA had één doel in Ninove: zich niet uit elkaar laten spelen. Nu lijsttrekker Joost Arents op eigen houtje in een coalitie stapt met Open Vld en Samen, komt de verdeeldheid pijnlijk bovendrijven. Arents is meteen moeten opstappen bij de partij.

Roel Wauters

“Het was een grote eer jullie burgemeester te mogen zijn.” Het kerstkaartje van burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) was al gedrukt op 18.000 exemplaren, voor alle huishoudens in Ninove. Ze nam afscheid van haar inwoners als burgermoeder. Alle 18.000 kaartjes mogen bij het oud papier. In extremis kon De Jonge alsnog een coalitie voorstellen. Met dank aan N-VA-lijsttrekker Joost Arents, die de partijlijn negeerde.

Arents nam vorige week woensdag zelf contact op met De Jonge. Of ze eens konden praten. Zonder rugdekking wilde hij zich persoonlijk engageren om de laatste zetel te leveren voor een meerderheid met Open Vld en de kartellijst Samen (CD&V, Groen, sp.a). Na vijf dagen intens onderhandelen, konden ze de nieuwe bestuursploeg voorstellen.

Zo houden ze Forza Ninove, de partij van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer, uit het stadhuis. Die haalde 40 procent en kwam twee zetels tekort om een coalitie op de been te brengen. “Onbestuurbaarheid dreigde”, zei Arents. “Ik heb mijn N-VA-petje afgedaan en gehandeld in belang van de stad.”

Hopeloos

De lokale N-VA-leiding had de voorbije weken zowel aan D’haeseleer als aan De Jonge laten weten niet in gesprek te willen gaan. Beide kandidaat-burgemeesters hadden de Vlaams-nationalisten nochtans nodig. Maar de partij, die van 5 naar 2 zetels ging bij de verkiezingen in oktober, koos resoluut voor de oppositie.

Het kerstkaartje van burgemeester Tania De Jonge, waarbij ze afscheid neemt van de Ninovieters. Te vroeg, zo blijkt, dankzij de beslissing van N-VA-lijsttrekker Joost Arents.  Beeld BELGAONTHESPOT
Het kerstkaartje van burgemeester Tania De Jonge, waarbij ze afscheid neemt van de Ninovieters. Te vroeg, zo blijkt, dankzij de beslissing van N-VA-lijsttrekker Joost Arents.Beeld BELGAONTHESPOT

De realiteit is dat de N-VA hopeloos verdeeld is. Volgens Arents wilde Karolien De Roose, de enige andere verkozene, maar wat graag met D’haeseleer in zee gaan. Zelf wil ze dat niet gezegd hebben. “We moesten de aftastende gesprekken met Forza een kans geven”, zegt ze. Hijzelf wilde vooral besturen en met De Jonge gaan praten.

Haast elke week sinds de verkiezingen zakte Vlaams fractieleider Matthias Diependaele af naar Ninove. In naam van de nationale partijleiding volgde hij de lokale gesprekken op.

Voorbijdrijvend lijk

Hij ging fors op de rem staan om zeker geen coalitie met D’haeseleer op te zetten. Niet alleen vanwege zijn overtuiging. Er is binnen de N-VA ook erg weinig vertrouwen in zijn capaciteiten als bestuurder. Maar verder doen met de huidige coalitie? Volgens N-VA is het kwakkelend beleid onder De Jonge de oorzaak dat Forza Ninove kon groeien. Het belangrijkste doel voor N-VA was om zich niet uit elkaar te laten spelen.

Het compromis was: N-VA blijft in de oppositie en laat de andere de kastanjes uit het vuur halen. “Politiek is soms wachten tot het lijk van de tegenstander voorbijdrijft”, zegt een betrokkene. Wachten tot D’haeseleer tegen de muur loopt, maar ook afwachten tot de verdeeldheid binnen Open Vld opspeelt.

Ninove stevende af op een geheime stemming voor de burgemeester op de eerste gemeenteraad in januari. Wat als bleek dat er liberale overlopers waren? En kon D’haeseleer zich in dat geval wel handhaven met een minderheidskabinet?

‘Idool’ De Wever

Arents besloot het niet zo ver te laten komen. Hij koos op eigen houtje te handelen en zich te uiten als ‘verantwoordelijke bestuurder’, in tegenstelling tot De Roose die radicaal bij haar principes wilde blijven.

De tweedeling loopt dwars door de partij heen. De Roose krijgt steun van de lokale partijvoorzitter, tevens haar partner. Lijsttrekker Arents voerde zijn discrete gesprekken met de steun van partijsecretaris Marc Ost en ex-gemeenteraadslid Kurt Van Den Driessche.

Voor De Roose is het nu duidelijk. Na het negeren van een partijrichtlijn, is er geen plaats meer voor Arents bij de N-VA in Ninove. Maar Arents wil van geen wijken weten. “Ik blijf een N-VA’er.” Hij verwijst naar “zijn idool” Bart De Wever, die zijn verantwoordelijkheid opnam door in Antwerpen met de socialisten te besturen.

Cordon doorbroken

Volgens Arents had De Roose eerder al de partijlijn doorbroken bij de samenstelling van het bijzonder comité voor sociaal toezicht, de vroegere OCMW-raad. N-VA had afgesproken om haar lijst te verbinden met die van de Open Vld, om zo van Forza Ninove een zetel af te snoepen.

De Roose weigerde te tekenen, waardoor de zetelverdeling 4 tegen 4 was. Mocht Forza Ninove de bevoegde schepen leveren, dan konden ze D’haeseleer hun wil opleggen voor individuele sociale dossiers. “Het cordon was daar de facto doorbroken”, zegt Arents. “Ik was razend toen ik het vernam.” “Het was een administratieve vergissing”, verdedigt De Roose zich. Nu duidelijk is dat Forza Ninove niet in het stadsbestuur zit, is het probleem van de baan.

Arents hoopte zijn afdeling op een vergadering van het partijbestuur alsnog te overtuigen om samen met hem in de meerderheid te stappen. Tevergeefs. Vele lokale N-VA’ers voelen zich bedrogen door de soloslim van Arents. Ook de nationale partijtop was eerder op dag al duidelijk: “De statuten zijn duidelijk geschonden”, zei partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. “Hij had eerst moeten overleggen voor actie te ondernemen.”

Arents heeft zichzelf door zijn actie buiten de partij gesteld, was het verdict. Hij zal nu als onafhankelijke in het stadsbestuur treden, na drie jaar neemt zijn vertrouweling Van Den Driessche over. N-VA zal verdergaan als eenmansfractie.

Middenvinger

D’haeseleer schoot met scherp. Hij had het over “een zwarte dag voor democratie” en postte op zijn Facebook een pancarte waar Arents wordt afgebeeld als rat. Het handje van de N-VA met twee uitgestoken vingers verving hij door een middenvinger.

Intussen heeft ook Dries Van Langenhove, leider van de radicaal rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden, aangekondigd dat hij op 3 januari een ‘Mars op Ninove’ organiseert. Burgemeester De Jonge: “We hebben nu wel een coalitie, maar het zal voorlopig nog niet rustig worden in onze stad.”

Lees ook:

Het standpunt van hoofdredacteur Bart Eeckhout: Ninove heeft een Bart Somers nodig

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234