Maandag 26/09/2022

Reportage

Jongeren en politiek: "In het begin van de week tweet een N-VA'er iets stoms, en dan gaat het daar de hele week over"

Tijdens speeddates in de Gentse Vooruit proberen politici jongeren in vijf minuten tijd te informeren - en te overtuigen. Beeld Eric de Mildt
Tijdens speeddates in de Gentse Vooruit proberen politici jongeren in vijf minuten tijd te informeren - en te overtuigen.Beeld Eric de Mildt

Hoe kijken jongeren naar politiek? En voelen ze zich genoeg betrokken bij het beleid? Over deze en andere vragen bogen meer dan 800 Gentse laatstejaars zich een hele dag in de Gentse Vooruit.

Dieter Bauwens

"Ik ben niet met politiek bezig, praat er ook bijna nooit over met mijn ouders of met vrienden, maar je moet toch een beetje geïnformeerd zijn om een keuze te kunnen maken", zegt Glenn, leerling aan het Gentse Lyceum. Hij zit op een bankje in de Vooruit, wachtend op het debat tussen de Gentse lijsttrekkers dat zo meteen begint. "Dit is voor mij een kennismaking met de partijen. Ik heb nog geen idee voor welke partij ik in oktober ga stemmen."

Zoals Glenn zijn er vandaag veel jongeren in de Vooruit. Meer dan 800 laatstejaars uit het secundair zijn afgezakt naar de dag rond democratie die de Gentse Jeugdraad heeft georganiseerd. De meesten van hen mogen in oktober voor het eerst gaan stemmen. Ook koning Filip bezoekt enkele van de workshops die op het programma staan, en gaat in gesprek met een tiental jongeren. Zijn aanwezigheid zorgt voor extra nervositeit bij de organisatoren, maar alles verloopt vlekkeloos.

Er zijn grote verschillen tussen de politieke kennis van de jongeren, stelt Astrid De Bruycker (sp.a) tijdens het speeddaten in de snikhete foyer vast. In groepjes van twee tot vijf gaan de jongeren aan tafel met een politicus. Na vijf minuten schuiven ze door naar een volgende tafel. "De ene heeft nog nooit over politiek nagedacht, de andere begint over monopolies van energieleveranciers."

Esthelle van het Gentse Atheneum Wispelberg mag in oktober in Beernem een bolletje kleuren, en is vooral in buitenlandse politiek geïnteresseerd. Ze surft geregeld naar nieuwssites, en ook in gesprekken met vrienden duiken weleens politieke thema's op. Nationale politiek boeit haar minder, lokale politiek al helemaal niet. "Ons Belgisch systeem is een beetje vriendjespolitiek. In het begin van de week zegt een N-VA'er iets stoms op Twitter, en dan gaat het daar de hele week over."

Tijdens het afsluitende debat kunnen jongeren meteen reageren  via Whatsapp. Beeld Eric De Mildt
Tijdens het afsluitende debat kunnen jongeren meteen reageren via Whatsapp.Beeld Eric De Mildt

Koffie met suiker

Tijdens de middagpauze lijken de jongeren vooral naar de zon te snakken. De infomarkt, waar de verschillende partijen klaarstaan om hun standpunten te verduidelijken, laten ze in eerste instantie links liggen. Na een tijd loopt de concertzaal toch aardig vol, wanneer lijsttrekkers als Mathias De Clercq (Open Vld) en Rudy Coddens (sp.a) hun opwachting maken. "Dit is plezant, laagdrempelig", zegt De Clercq, omstuwd door scholieren.

Als jongeren het over politiek hebben, gaat het vooral over nationale thema's, zo blijkt onder meer tijdens de speeddates. Vluchtelingen bijvoorbeeld. Vooral Vlaams Belang-lijsttrekker Johan Deckmyn wordt over dat thema op de rooster gelegd. Hij maakt een vergelijking met suiker in koffie. "Een beetje is oké, maar het wordt te veel."

Wanneer het dan toch over Gentse thema's gaat, is gespreksonderwerp nummer één – weinig verrassend – het circulatieplan. Hayat, nog een leerling van het Lyceum, is een felle tegenstander, en is het meest gecharmeerd door N-VA. "Zij vinden net als ik dat er andere oplossingen mogelijk zijn."

Tijdens het afsluitende debat tussen de Gentse kopstukken krijgen de jongeren de kans om via Whatsapp meteen te reageren op wat er wordt gezegd. Daaruit blijkt dat er toch nog wat werk aan de winkel is om jongeren te betrekken bij de politiek. "Jongeren moeten ook gebruik maken van de kanalen die er zijn", strijkt Mieke Van Hecke (CD&V) tegen de haren in. Ze verwijst naar de open oproep van de Jeugdraad waarop amper respons kwam.

Een dag tussen de jongeren leert dat ze wel degelijk in politiek zijn geïnteresseerd. Misschien niet allemaal evenveel, en ze volgen de actualiteit ook niet langer enkel via de traditionele kanalen, maar behoorlijk wat jongeren blijken toch goed op de hoogte. Al bracht de dag ook nieuwe inzichten. "Het is nu vooral duidelijk voor welke partij ik niet ga stemmen", zegt Angelica, met een veelbetekenende blik richting de tafel van Deckmyn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234