boek Van Grieken

Jonathan Holslag over boek Tom Van Grieken: "Rond ideeën mag je geen hek zetten"

1 Holslag schrijft het voorwoord van het boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Opvallend. © FV1 KN

Volgende maand verschijnt het eerste boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Opvallend is dat het voorwoord geschreven wordt door VUB-prof Jonathan Holslag.

Holslag begrijpt dat hij kritiek zal krijgen als zou hij hiermee Vlaams Belang legitimeren. Dat is geenszins zijn bedoeling, benadrukt hij. "Ik geloof wel in het belang van een open debat. De democratie floreert bij de constructieve botsing van ideeën. Rond ideeën mag je geen hek zetten."

Share

'Ik geloof niet dat het een democratie vooruithelpt om een cordon rond bepaalde partijen te plaatsen. Uiteindelijk beslist het volk en zo hoort het'

Jonathan Holslag, VUB

"Ik heb het hem gevraagd", zegt Van Grieken. "Hij wilde het doen op voorwaarde dat er zinvolle dingen in stonden. Blijkbaar is dat het geval."

Holslag begint zijn tekst met kritiek op het VB-verleden. "Sommige uitlatingen waren gratuit, wansmakelijk en een beschaafde politiek onwaardig", schrijft hij.

Over het cordon sanitaire is Holslag duidelijk: "Ik geloof niet dat het een democratie vooruithelpt om een cordon rond bepaalde partijen te plaatsen. Uiteindelijk beslist het volk en zo hoort het. En als dienaar van het volk, als public servant, zie ik het als mijn taak om dat debat mee te voeren." Het volledige artikel leest u in de Pluszone van De Morgen.

nieuws

cult

zine