Woensdag 29/06/2022
null

AchtergrondSocialisten

John Crombez verlaat nationale politiek: ‘Wie moet sp.a nu minister maken?’

Beeld Stefaan Temmerman

Ruim een half jaar nadat hij officieel afzwaaide als sp.a-voorzitter trekt John Crombez ook een streep onder zijn nationale carrière als politicus. De doctorandus verkast naar het UZ Gent, om zich te verdiepen in de structuren van onze gezondheidszorg.

Astrid Roelandt

“De voorbije zeventien jaar heb ik me met hart en ziel ingezet voor mijn partij. Maar vandaag krijg ik de kans om twee liefdes te combineren, statistiek en zorg, en daar heb ik bijzonder veel zin in.” Gisteravond raakte bekend dat voormalig sp.a-voorzitter John Crombez (46) stopt als Kamerlid en een streep trekt onder zijn nationale carrière. Vanaf september zal hij vanuit het UZ Gent een onderzoeksproject leiden, dat een nieuwe architectuur voor onze gezondheidszorg uittekent en de sociale zekerheid van de toekomst zal definiëren.

Geen onlogische stap, want Crombez – die doctoreerde in de economie en ook statistiek studeerde – begon zijn carrière als onderzoeker aan de UGent. In 2005 werd hij kabinetschef van vicepremier Johan Vande Lanotte, en nadien van Freya Van den Bossche, toen zij het vicepremierschap overnam. Vier jaar later werd hij Vlaams Parlementslid, om in 2011 opgevist te worden als staatssecretaris voor Fraudebestrijding in de regering-Di Rupo.

Interne tegenstand

Met de belofte om een linksere koers te varen won hij in 2015 de voorzittersverkiezingen tegen toenmalig voorzitter Bruno Tobback. Maar die vier jaar durende passage was geen succes. Interne hervormingen zoals de decumul, waardoor burgemeesters en schepenen van grote steden niet langer in het parlement mogen zetelen, kreeg hij er moeizaam door. De bedoeling daarvan was om nieuw talent kansen te geven, maar het bezorgde hem intern veel weerstand van zwaargewichten als Hans Bonte en voormalige burgemeesters Peter Van Velthoven (Lommel) en Renaat Landuyt (Brugge).

De verkiezingen van 2018, waarbij sp.a enkele grote steden verloor, waren geen succes en ook bij de parlementsverkiezingen, enkele maanden later, kreeg de partij electorale klappen.

Maar intussen zitten er wel enkele nieuwe gezichten in het parlement, en dat was zijn Crombezs doel. Zeker in West-Vlaanderen heeft hij de basis gelegd voor een nieuwe generatie socialisten na Johan Vande Lanotte en hijzelf. Zo hebben Kamerlid Melissa Depraetere en Vlaams Parlementslid Maxim Veys hun plaatsje aan hem te danken. Ook in andere provincies verschenen dankzij de decumul nieuwe gezichten op nationaal niveau, weliswaar in mindere mate dan in West-Vlaanderen.

Crombez benadrukte gisteren trots te zijn op de nieuwe generatie. Ook in de Kamer wordt hij straks opgevolgd door een nieuw gezicht: Vicky Reynaert (34), schepen in Beernem en gespecialiseerd in Europees beleid.

Aan zijn mouw getrokken

Of zijn nationale afscheid een verrassing is? Hoewel hij nog in het federaal parlement zetelde, hulde hij zich al een tijdje in stilzwijgen. De termijn om zich opnieuw kandidaat te stellen als voorzitter liet hij geruisloos passeren. Sinds december was hij officieel voorzitter af en nam de jonge Conner Rousseau de partij over. Maar ook daarna weigerde Crombez interview na interview: hij heeft als voorzitter zelf ervaren hoe vervelend het is als de oud-voorzitter in beeld blijft om zijn mening over de partij te verkondigen. Dat was hij niet van plan.

Hij en Conner Rousseau zijn dan ook 'matekes’. “Hij heeft mij enorme kansen gegeven, door mij eerst aan te stellen als directeur sociale media en daarna als woordvoerder", aldus Rousseau, die al een tijdje op de hoogte was van de beslissing van Crombez. “Ik vind het heel jammer dat hij uit de politiek stapt natuurlijk, maar John is een krak en ik heb begrepen dat ze al heel lang aan zijn mouw zaten te trekken.”

Bij de andere partijen sloeg het nieuws gisteren in als een bom. “En we dachten nog wel dat ze hem federaal minister zouden maken!” werd er gereageerd. Sommigen hadden daar zelfs op gehoopt. “Maar wie zou het nu worden? Zoveel volk hebben ze toch ook niet bij sp.a.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234