Dinsdag 25/02/2020

Verkiezingen

Johan Sauwens haalt slag thuis: Trots op Bilzen wint en wordt incontournable voor coalitievorming

Johan Sauwens en Trots op Bilzen zetten een goed resultaat neer vandaag.Beeld BELGA

Johan Sauwens - die bij de Raad van State nieuwe verkiezingen afdwong - heeft met zijn partij Trots op Bilzen 12 zetels behaald. Trots op Bilzen is daarmee afgetekend de grootste partij en is incontournable voor de coalitievorming in Bilzen. 

“We zijn heel blij vandaag met het feit dat de kiezers ons trouw gebleven zijn en dat we zelfs stemmen bij gewonnen hebben”, reageert Sauwens.

Sauwens arriveerde met zijn delegatie triomfantelijk aan cultuurcentrum De Kimpel in Bilzen. Hij is blij dat er geen coalitie zonder Trots op Bilzen gevormd kan worden. “Zo hoort het in de politiek, dat men luistert naar de stem van de kiezer. Dat heeft men vorige keer niet gedaan, want men zat in een sterrenrestaurant gewoon het akkoord te tekenen”, zegt Sauwens. “We willen op basis van het programma een menselijker beleid en Bilzen terug zowat uit de jaren van stilstand halen. Wie dat samen met ons wil doen, daar willen wij mee samenwerken.”

Signaal

Sauwens benadrukt dat de kiezer een signaal heeft gegeven. “De huidige coalitie is afgestraft en valt terug van 63 op 46 procent. Het harde beleid van N-VA en Open Vld is afgestraft. Ook het feit dat het Vlaams Belang terugvalt - lager dan het niveau 2006 - dat zijn allemaal belangrijke gegevens”, stelt Sauwens. “Op het ogenblijk dat je een degelijk beleid voert, samen met de mensen, dan wordt dat beleid beloond. We moeten terug veel meer naar de mensen luisteren. Dat kan op gemeentelijk vlak gemakkelijker dan op nationaal vlak.”

Een coalitie lijkt echter nog niet voor vandaag te zijn. “Ik heb al sms’jes gehad, maar we doen alles rustig. Ik denk dat ik morgen rustig de gesprekken ga starten op basis van het programma, en dat programma is belangrijk”, zegt Sauwens. “Vorige keer was het coalitieakkoord bij wijze van spreken al getekend voordat de uitslag bekend was, en we hebben gezien waartoe dat geleid heeft. Ik ben blij dat onze kandidaten mee verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dat is wat de kiezer gewild heeft, vorige keer en opnieuw vandaag.”

Een coalitie van winnaars tussen Trots op Bilzen en Beter Bilzen is voor Sauwens niet per se de meest voor de hand liggende optie. “Dat weet ik niet. Dat is voor de mensen die het allemaal niet te moeilijk willen maken. In de rekenkunde is dat de meest eenvoudige, maar wat programma betreft, denk ik dat dat toch een heel paar ander mouwen is”, besluit Sauwens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234