Woensdag 19/01/2022

Antwerpen

Jinnih Beels is de lijm die de progressieve lijst nodig heeft

Jinnih Beels krijgt de tweede plek op de progressieve lijst van Sp.a en Groen in Antwerpen Beeld ID / Jonas Roosens
Jinnih Beels krijgt de tweede plek op de progressieve lijst van Sp.a en Groen in AntwerpenBeeld ID / Jonas Roosens

Ze is een vrouw, van gemengde origine, heeft geen enkele partijkaart en als politiecommissaris is ze een absolute veiligheidsexperte. Jinnih Beels heeft niet één troef om de nummer twee te worden op de progressieve lijst van Groen, sp.a en een aantal onafhankelijken in Antwerpen. Ze is een troefkaart op zich.

Ann Van den Broek en Ann De Boeck

"Ik geloof weer dat alles mogelijk is". Het zijn de eerste woorden uit een interview met een hyperenthousiaste Jinnih Beels dat in september vorig jaar in deze krant verscheen. Beels stond toen net op het punt om naar Mechelen te verkassen om daar een diversiteitsbeleid uit te stippelen.

Exact wat ze zeven jaar lang ook in Antwerpen had gedaan, maar waar ze in 2015 mee stopte omdat het allerminst klikte met korpschef Serge Muyters. Beels, een criminologe die onmiddellijk na haar afstuderen bij de politie ging, werd weggepromoveerd. Ze kreeg de leiding over het wijkteam van Antwerpen-Noord en werd bevoegd voor de bemiddelingsteams van de Antwerpse lokale politie. Daar liep het in 2016 helemaal mis. Terwijl het team van Beels trachtte te bemiddelen bij een incident met relschoppende jongeren, kwam plots het zwaarbewapende snelle responsteam tussenbeide en werd een jongere ingerekend. Het was de zoveelste clash tussen de visies van de commissaris en de korpschef. En voor Beels de druppel: ze nam ontslag.

Of Beels vandaag even enthousiast is over haar overstap naar de politiek, zal morgen pas blijken. Sinds het nieuws bekend is, weigert ze iedere commentaar. Op een persconferentie waar ook de linkse samenwerking tussen Groen, sp.a en een reeks onafhankelijken officieel wordt voorgesteld, zal ze vrijdag voor het eerst reageren.

Revanche

Een terugkeer uit revanche tegen het repressieve N-VA-beleid bij de Antwerpse politie is het in ieder geval niet, beweren intimi van Beels. Maar toen de vraag enkele maanden geleden voor het eerst kwam om als onafhankelijke op een progressieve lijst te gaan staan, beschouwde de 40-jarige criminologe dat wel als een momentum. Een jaar in Mechelen heeft haar met wat meer afstand doen kijken naar het Antwerpse strijdtoneel, maar ook geleerd hoe het anders kan. Het beleid dat Bart Somers (Open Vld) samen met zijn politiediensten voert, verschilt immers enorm met dat in Antwerpen. En aangezien Beels als commissaris bevoegd voor diversiteit in de grootste stad van Vlaanderen op muren stootte, daagde het besef: als ze haar visie op veiligheid en diversiteit wil doorduwen, dan moet het via de politiek gebeuren.

In die zin is de casting van sp.a en Groen perfect. In een kiesstrijd die zal uitdraaien op een krachtmeting tussen N-VA en het progressieve front, dekt Beels de zwakke plek van links af: de (on)veiligheid in de stad. Niemand die beter geschikt is om een antwoord te formuleren op zittend burgemeester Bart De Wever dan zij.

Al is dat niet de enige, zelfs niet de belangrijkste reden waarom het samenwerkingsverband haar binnen heeft gehaald. Ook om haar stemmenpotentieel, doorgaans de belangrijkste motivatie van een partij om vlak voor de verkiezingen nog een wit konijn uit de hoed te toveren, was het in eerste instantie niet te doen. Jinnih Beels is vooral aangetrokken omdat zij de lijm is die nodig was om de lijst samen te houden.

Met Wouter Van Besien van Groen die de lijst trekt, moest op plek twee sowieso een vrouw komen. Bij sp.a zou de logische optie Yasmine Kherbache geweest zijn, ware het niet dat zij geschonden uit interne gevechten gekomen is en zelf ook niet veel zin had om als boegbeeld te worden uitgespeeld. Beels kan als vrouw van gemengde orgine - ze is half-Indisch - een zelfde publiek aanspreken. Maar bovenal ligt ze bijzonder goed bij beide partijen en heeft ze geen partijkaart. Ze is het ultieme uithangbord van wat de Antwerpse beweging wil zijn: een progressief front, over de partijgrenzen heen.

Racistische commentaar

Zo komt er meteen heel wat druk te liggen op de schouders van Beels. Te veel druk, wordt in haar bezorgde entourage gevreesd. Gaat ze zelf geduldig en diplomatisch genoeg zijn in een omgeving die de hare niet is? En gaat die omgeving haar, de absolute nieuwkomer, niet met huid en haar opvreten? En wat met campagne voeren? Beels is wel goed ter taal, maar markten afdweilen en zichzelf verkopen staat heel ver van wat ze tot nog toe gedaan heeft.

Nu heeft Beels al wel wat ervaring met het oog van de storm. Begin dit jaar stond ze er nog even in toen een collega in Mechelen via WhatsApp een foto vergezeld van racistische commentaar over haar verspreidde. Maar in de politiek zijn de zeden minstens even ruw en zeker in tijden van verkiezingskoorts dreigt de strijd al eens vuil te worden.

Deze week kreeg ze daarvan al een klein voorproefje toen het nieuws over haar carrièreswitch vroegtijdig dreigde te lekken. Beels moest dinsdag zo inderhaast haar korpschef Yves Bogaerts nog inlichten over haar plannen, op een moment dat het nog niet honderd procent zeker was dat de linkse lijst er wel echt zou komen. Vanaf maandag geniet ze bij de politie het statuut "non-activiteit om wille van persoonlijke aangelegenheden", dat politiemensen moet toestaan om gedurende twee jaar als burger andere horizonten te verkennen. Lopen de verkiezingen faliekant af, dan kan Beels in principe terug aan de slag bij de politie.

Maar dat is voor later. Een prangender probleem is dit: hoewel Beels zowat heel haar carrière in 't Stad werkte en er ook een deel van haar jeugd doorbracht, woont ze momenteel nog met man - ook een politieambtenaar - en tienjarig kind in het Kempense Westerlo. Met stip dus op één van de prioriteitenlijst: een nieuw huis zoeken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234