Antwerpen

Jinnih Beels is de lijm die de progressieve lijst nodig heeft

Mechelse politiecommissaris is het gedroomde uithangbord van het linkse alternatief voor Bart De Wever

- Ann Van den Broek en Ann De Boeck

Ze is een vrouw, van gemengde origine, heeft geen enkele partijkaart en als politiecommissaris is ze een absolute veiligheidsexperte. Jinnih Beels heeft niet één troef om de nummer twee te worden op de progressieve lijst van Groen, sp.a en een aantal onafhankelijken in Antwerpen. Ze is een troefkaart op zich.

"Ik geloof weer dat alles mogelijk is". Het zijn de eerste woorden uit een interview met een hyperenthousiaste Jinnih Beels dat in september vorig jaar in deze krant verscheen. Beels stond toen net op het punt om naar Mechelen te verkassen om daar een diversiteitsbeleid uit te stippelen.

Exact wat ze zeven jaar lang ook in Antwerpen had gedaan, maar waar ze in 2015 mee stopte omdat het allerminst klikte met korpschef Serge Muyters. Beels, een criminologe die onmiddellijk na haar afstuderen bij de politie ging, werd weggepromoveerd. Ze kreeg de leiding over het wijkteam van Antwerpen-Noord en werd bevoegd voor de bemiddelingsteams van de Antwerpse lokale politie. Daar liep het in 2016 helemaal mis. Terwijl het team van Beels trachtte te bemiddelen bij een incident met relschoppende jongeren, kwam plots het zwaarbewapende snelle responsteam tussenbeide en werd een jongere ingerekend. Het was de zoveelste clash tussen de visies van de commissaris en de korpschef. En voor Beels de druppel: ze nam ontslag.

nieuws