Zaterdag 10/06/2023

Interview

Jean-Marie Dedecker: “Blijkbaar is er opnieuw een Zwarte Zondag nodig voor ze het in Brussel snappen”

null Beeld Geert Van de velde
Beeld Geert Van de velde

De beerput van het Belgisch voetbal ligt wagenwijd open. De regering-Michel wankelt vervaarlijk door een open oorlog over het VN-migratieverdrag. En intussen roert het volk zich in rode, groene en gele hesjes tegen stijgende brandstofprijzen, wurgende werkdruk en politieke opzegvergoedingen. Wie bel je dan? Ex-judocoach, toekomstig burgervader en fulltime fileermes Jean-Marie Dedecker. “Blijkbaar is er opnieuw een Zwarte Zondag nodig voor ze het in Brussel snappen.”

Raf Liekens

Jean-Marie Dedecker blinkt, en niet alleen op zijn voorhoofd. Na twintig jaar als lastig kriebelende luis in de pels van de macht, mag hij nu zelf een regime installeren in Middelkerke. “Ik heb de boel hier met een strike opgekuist”, grijnst hij. De aanwaaiende burgemeestersjerp zal hem tijdens ons gesprek niet beletten om nog een hele voorraad bowlingballen af te vuren.

Dankzij het fiscale gunstregime in het voetbal betaalt Anderlecht-kapitein Adrien Trebel minder sociale lasten dan de poetsvrouw van zijn club. Wat vindt u daarvan?

Jean-Marie Dedecker: “Weg ermee! Jean-Luc Dehaene heeft dat systeem uitgevonden in de jaren 80. Als Club Brugge-supporter wou hij vermijden dat vedetten als Eric Gerets en Jan Ceulemans naar Italië vertrokken. Dat was verantwoord. Later heeft Johan Vande Lanotte dat systeem gefinetuned om zijn Amerikaanse basketters in Oostende te houden. Maar dat gunstregime is totaal misgroeid. Clubmanagers hebben dat geld gebruikt om zichzelf en de makelaars te verrijken, en de spelerslonen te verhogen, terwijl het moest dienen voor de jeugdwerking. Jonge Belgen krijgen geen kansen meer in eerste klasse. Twee derde van de spelers zijn buitenlanders.”

Pro League-voorzitter Marc Coucke waarschuwt voor een economisch kerkhof als de clubs hun fiscale voordelen verliezen.

“Dat systeem bestaat alleen in België. In Nederland, Engeland en Frankrijk zie ik geen economisch kerkhof. Het kan dus perfect zónder.”

Maar onze eersteklassers hebben hun budgetten gebaseerd op dat fiscale voordeel. Ze houden rekening met de 140 miljoen euro die ze jaarlijks níét moeten betalen aan de fiscus.

“Dat ze dan stoppen met die makelaars te betalen. Youri Tielemans is voor 25 miljoen euro aan Monaco verkocht, waarvan 6 miljoen naar zijn makelaar ging. Daarmee kun je veel RSZ betalen. Sommige makelaars pakken meer dan 10 procent op het transferbedrag, én op de wedde van de speler. Het is de grote Pak de poen-show, een hele carrière lang. Zo krijgen clubs schulden bij makelaars en belanden ze in hun greep: pure maffia. De clubs hebben scouts, ze hebben die pooiers niet nodig om nieuwe spelers te vinden. En spelers die toch een makelaar willen gebruiken, moeten hem zelf maar betalen. Als jij je contract laat onderhandelen door een advocaat, betaal je die toch ook zelf?”

De loonlast van de 16 clubs in eerste klasse ligt op 112 procent: ze betalen méér aan lonen dan wat ze aan inkomsten hebben. Hoe kan dat?

“Een normaal bedrijf is binnen het jaar failliet, maar die clubs overleven door spelers te verkopen en te frauderen. Als een trainer een netto jaarloon van 500.000 euro vraagt, kost dat de club minstens 1,3 miljoen. Daarom zetten ze een structuur op, waardoor die trainer officieel maar de helft verdient. De rest wordt doorgesluisd via makelaars en fiscale constructies in belastingparadijzen. Dat is een wijdverspreid systeem.”

Ook Club-trainer Ivan Leko wordt daarvan beschuldigd. Maar na zijn vrijlating onthaalden de supporters hem als een god. Hoe komt dat?

“Supporters willen maar één ding: dat hun ploeg wint. Het kan hen niet schelen of hun idool een fraudeur of een verkrachter is, zoals Ronaldo. Heb jij boegeroep gehoord, toen Trebel en vier andere spelers het handboeigebaar maakten uit solidariteit met Mogi Bayat? Ze hadden hen het stadion uit moeten schoppen. Maar nee, niks.

“Daarom zal de politiek die fiscale voordelen ook niet afschaffen. Maggie De Block heeft al gezegd dat ze tegen is. Al die supporters zijn potentiële kiezers, en politici zitten mee op de eerste rij bij grote clubs: Herman Van Rompuy op Anderlecht, Didier Reynders op Standard, Bart De Wever bij de Antwerp Giants... De verwevenheid is te groot. Ook grote bedrijven weten hoe het werkt. Telenet sponsorde vroeger basketbalclub Oostende voor 650.000 euro per jaar. Nu de keizer daar geen kleren meer aanheeft, sponsoren ze de Antwerp Giants, want daar zit de nieuwe keizer.

Adrien Trebel maakt een handboeigebaar nadat hij scoort.  Beeld Photo News
Adrien Trebel maakt een handboeigebaar nadat hij scoort.Beeld Photo News

“Toen Anderlecht omschakelde van een vzw naar een nv, belden ze naar Didier Reynders. Die zorgde er op Financiën voor dat ze daar nul euro belastingen voor moesten betalen. Als jij hetzelfde doet met je bedrijf, betaal je je blauw.”

De fiscale voordelen bestaan niet voor individuele sporters.

“Dat is onrechtvaardig. De wereldtitel van Nina Derwael in het turnen is één van de strafste Belgische sportprestaties ooit. Ze kreeg daar 2.300 euro voor, waarvan ze minstens de helft moet afgeven aan de fiscus. En ze zal nog een zelfstandigenstatuut moeten aanvragen om ze te innen.

“Toen Fred Deburghgraeve en Ulla Werbrouck in 1996 olympisch kampioen werden, kregen ze 1 miljoen frank. Op Zaventem stond Dehaene ons op te wachten. Hij beloofde dat die winstpremie netto zou zijn. Drie jaar later waren ze de helft kwijt aan de fiscus, met een boete erbovenop. Allemaal de schuld van Yves Leterme, die in het parlement had geklaagd dat het schandalig was dat topsporters geen belastingen moesten betalen op hun premies. Over de miljoenen belastinggeld die naar Standard gaan, heb ik hem nooit gehoord. En bij de UEFA heeft hij twee ogen dichtgeknepen toen Manchester City en PSG de Financial Fair Play-regels overtraden. Zo werkt het: voetbalmiljonairs krijgen het geld naar hun kop gegooid, maar onze atleetjes, die leven voor hun sport en moeten krabben om rond te komen, moeten de volle pot betalen. Ik word daar gek van.”

Makelaar Dejan Veljkovic heeft een deal gesloten met het gerecht en gaat praten. Zal het gerechtelijk onderzoek naar fraude en matchfixing in het voetbal iets veranderen?

“Nee. Het maffiasysteem in het voetbal is even onuitroeibaar als de dopingcultuur in de koers. Ik weet uit goede bron dat de gerechtelijke politie met dat onderzoek heeft moeten leuren, tot ze met Joris Raskin eindelijk een onderzoeksrechter vonden – in het boerengat Tongeren – die zijn nek durfde uit te steken. Ze hebben moeten smeken om telefoontaps te mogen doen.”

Waar hebben ze dan eerst aangeklopt?

“Dat zeg ik niet, anders heb ik weer een proces aan mijn broek. Maar het Antwerpse hof van beroep heeft Raskin gewraakt. Dat zegt genoeg.

“Ik heb het vijftien jaar geleden al meegemaakt toen ik de mensenhandel in de sport probeerde aan te pakken. Ik had 446 illegale Nigerianen gevonden die naar hier waren gebracht door de voetbalmaffia, sommigen in het zog van staatssecretaris Pierre Chevalier. Bij Roeselare zaten vier minderjarige Afrikanen, onder wie Manasseh Ishiaku. Men had de Nigeriaanse ambassade omgekocht om de geboortedatums op hun paspoorten te veranderen. Dat is allemaal bewezen, maar de rechter vond het geen mensenhandel omdat die spelers akkoord waren om naar hier te komen. Ja, jongens!

“Ik kreeg doodsbedreigingen in die periode. Enveloppes met stront, injectienaalden in de brievenbus, rattenvergif. Toen ik naar Nigeria op onderzoek wou gaan, kwam er een anonieme telefoon: 'In Nigeria gaat je kop eraf.' Ik ben thuisgebleven. Gelukkig kende ik daar iemand – via Payoke, het opvangcentrum voor slachtoffers van mensenhandel – die de zaak kon uitpluizen. Ik heb ervoor gezorgd dat de wet werd verstrengd en dat de minimumlonen verachtvoudigden, maar de mensenhandel gaat gewoon door. Malafide Russen, Chinezen en Israëli's kopen onze clubs op om er transfercarrousels met transitvoetballers van te maken. Het kost in België toch niks. In Nederland zijn clubs verplicht om niet-EU-voetballers een jaarsalaris van minstens 450.000 euro te geven. Bij ons is dat 80.000 euro, en ze moeten er amper belastingen op betalen. Wij zijn de vuilnisbak van Europa.”

null Beeld Geert Van de velde
Beeld Geert Van de velde

Laat me raden: u gelooft ook niet dat Marc Coucke woord zal houden en schoon schip zal maken?

“Laat me niet lachen. Coucke heeft Oostende financieel in de problemen gebracht, en op Anderlecht heeft hij huismakelaar Mogi Bayat vervangen door zijn eigen makelaar, Didier Frenay. Zo gaat het overal.

“Als zelfverklaarde witte ridder kan Coucke het toch niet maken om een sujet als Pierre François te laten aanblijven als CEO van de Pro League? Die vent heeft een fraudezaak áfgekocht bij Standard. Ook bij White Star Brussels, RAEC Mons en Moeskroen was hij betrokken bij stinkende zaakjes. En híj moet het nu gaan oplossen? Je kunt even goed een stroper baas maken van een konijnenkot.

“Coucke en François wisten ook, net als iedereen bij de voetbalbond, dat Moeskroen in handen was van makelaar Pini Zahavi. De FIFA-regels verbieden nochtans expliciet dat makelaars clubs besturen. Ze passen dus niet eens hun eigen regels toe. Men heeft daar geen boter op het hoofd, maar de hele boterbérg. En nu gaan ze doen zoals na de dopingschandalen in de koers: een beetje cosmetica en gespeelde verontwaardiging, en daarna rustig voortdoen.”

Rode burcht

U haalde op 14 oktober een absolute meerderheid in Middelkerke. Het feest achteraf was naar verluidt legendarisch.

“Het leek wel de bevrijding van Middelkerke. De politie moest de baan afzetten tot drie uur 's nachts. Er kwamen zelfs bejaarden met rollators vanuit het centrum afgezakt om ons te feliciteren. En hoewel het feest plaatsvond in een brouwerij, zijn we toch zonder bier gevallen.” (lacht)

Op een bepaald moment trof uw vrouw u huilend aan tussen de bierbakken.

“Ik was emotioneel, ja. Ik ben hier opgegroeid in een kansarm gezin met zeven kinderen. Mijn hele jeugd lag ik met mijn oudere broer in hetzelfde bed. Mijn andere broers sliepen in dezelfde kamer. Omdat we geen tv hadden, gingen we bij de buren door het venster kijken naar een jeugdfeuilleton met Roy Rogers. Ze deden de rolluiken omlaag. Dat ben ik nooit vergeten.

“Het systeem heeft me altijd uitgekotst. Ik heb twintig jaar oppositie gevoerd, ben verraden door Open Vld en de N-VA, depressief geworden. Toch stond ik elke keer weer recht. Als je dan eindelijk die erkenning krijgt in je eigen streek... (krijgt een krop in de keel) Dat smaakt héél zoet. Het was alles of niks: als het niet was gelukt, had ik gekapt met politiek.”

Klopt het dat uw mensen op verkiezingsdag controles hebben gedaan bij de tellingen?

“In ieder stembureau hadden we een controleur die zelfs de stemboxen mee verzegelde. Bij de vorige verkiezingen was er gesjoemeld: vanuit het stembureau in Lombardsijde, mijn deelgemeente, was een onverzegelde doos met stembrieven twee uur onderweg geweest. Gefoefel was een tweede natuur voor het vorige bestuur. Ik wou geen risico's nemen. Zelfs bij het vervoer van de stemboxen hebben we een getuige meegestuurd.”

Dankt u uw zege aan de Pano-reportage over het gesjoemel in het casinodossier?

“Dat was de kentering. Zolang ík dat geknoei aankaartte, was het: 'Och, 't is die brulboei die het zegt.’ Toen het op tv kwam, was het plots waar. Elke Middelkerkenaar heeft die uitzending gezien, met plaatsvervangende schaamte. De zelfbediening was hier vergelijkbaar met die van de PS in Charleroi.”

Er waren drie kandidaten om het nieuwe casino uit te baten, maar burgemeester Janna Rommel-Opstaele en co. deden er alles aan om Napoleon Games te laten winnen.

“De burgemeester en haar Open Vld-schepenen Liliane Dewulf en Michel Landuyt hadden er persoonlijke of familiale belangen bij dat Napoleon Games won. Sinds de Pano-reportage zijn nog meer betrokkenen beginnen te praten. Ik heb de gerechtelijke politie staalharde bewijzen bezorgd.”

Komt dat nieuwe casino er nog?

“Het gesjoemel heeft de Middelkerkenaar een fortuin gekost, en het winnende ontwerp is een glazen serre zonder feestzalen waar we niks mee kunnen aanvangen. Toch móét er een nieuw casino komen. Het project staat nu te koop, ik zie mogelijkheden op korte termijn.”

Na twintig jaar roepen in de oppositie moet u nu bewijzen dat u kunt besturen.

“Dat heb ik al zo vaak bewezen. Ik heb het meest succesvolle Belgische sportteam van de vorige eeuw geleid. Ik heb horecazaken gehad, een visrokerij met vijftig werknemers, ik ben nog altijd crisismanager in een bedrijf. Maar ik weet dat men mij graag wegzet als brulboei.”

Een ander stigma is: Dedecker roept en beschuldigt veel, maar kan meestal niks bewijzen. Johan Vande Lanotte en Karel De Gucht werden nooit veroordeeld, ondanks uw pogingen om hen te beschadigen.

“Het casinodossier schenkt me toch rehabilitatie? Ik had ook gelijk toen ik De Gucht beschuldigde van betrokkenheid bij de verkoop van het gerechtsgebouw in Veurne.”

U zei dat hij zichzelf daarbij had verrijkt.

“Iedereen wist dat, ook de onderzoeksrechter van Veurne. Maar in plaats van het te bewijzen, schiet men in Vlaanderen liever op de klokkenluider. Hetzelfde met Vande Lanotte: hier zijn twee mensen van de gerechtelijke politie geweest die zeiden dat er in De keizer van Oostende (omstreden boek van Wim Van den Eynde en Luc Pauwels, red.) meer dan genoeg redenen staan om hem te arresteren. Ze hebben het gevraagd, maar ze mochten niet.”

U bedoelt dat hij hogere magistraten in zijn zak heeft zitten?

“Natuurlijk! De verwevenheid tussen gerecht en toppolitiek is enorm. De vismijn van Oostende is frauduleus failliet gegaan. Dat gaat over 22 miljoen euro belastinggeld. Veertien mensen hebben bekentenissen afgelegd over die fraudecarrousels, en Vande Lanotte was de grote baas. Het gerecht heeft die zaak laten verjaren, na élf jaar. Zo kan ik tien voorbeelden geven.

“Op de dag dat Fortis werd verkocht aan de Fransen, belde De Gucht drie keer met zijn bankkantoor in Berlare, en prompt werden de Fortis-aandelen van zijn familie en kennissen verkocht. Een bankbediende heeft bevestigd dat die telefoons daarover gingen. De Gucht zei dat het over de hypothecaire lening van zijn zoon ging, waarop de Gentse procureur-generaal Frank Schins zei dat hij het niet kon weten. Zelfs in een bananenrepubliek was De Gucht niet vrijgesproken voor die handel met voorkennis. (Boos) 'Dedecker kan niks bewijzen?' Men wíl niks bewijzen!”

De Gucht en Vande Lanotte sleepten u op hun beurt meermaals voor de rechter wegens laster en eerroof.

“Dat zijn de truken van de maffia: klokkenluiders aanklagen en financieel uitputten met een slopende rechtsgang. Maar Vande Lanotte heeft al die zaken verloren. Er zijn gelukkig nog rechtvaardige rechters in België.”

In de strijd met De Gucht liep u wel een veroordeling op voor schriftvervalsing.

“Ik had een privédetective ingeschakeld om de verkoop van het gerechtsgebouw in Veurne te onderzoeken. Die detective was betaald en had haar opdracht uitgevoerd, maar op het contract hadden we de datum van de mondelinge overeenkomst gezet. Voor die bagatel werd ik veroordeeld. Als het is om Dedecker te pakken, wil het gerecht wél tot op het bot gaan. Gelukkig kreeg ik opschorting van straf.”

Voelt u leedvermaak nu Vande Lanotte in Oostende van de macht is verdreven?

“Opgeruimd staat netjes. De schandalen hebben hem eindelijk de kop gekost.”

Nu wordt Bart Tommelein burgemeester, de man die u consequent 'kontlikker', 'bruine tong' en 'verrader' noemt.

“Je vergeet nog 'schootzeehondje van Vande Lanotte’. (lacht) Het is niet de eerste keer dat Tommelein oogst wat ik gezaaid heb. Vroeger was hij een vriend, ik heb hem de politiek binnengeloodst. Na zijn scheiding liet ik hem zelfs anderhalf jaar in mijn huis wonen. Als dank schoof hij mij aan de kant en ging hij met Vande Lanotte in zee. Hij is een politieke opportunist, maar op menselijk vlak hebben we het bijgelegd. Hij was de eerste om me te feliciteren met mijn overwinning. En ik gun het hem: mijn blijdschap over de val van de rode burcht is groot.”

Wat denkt u van de bocht van Bart De Wever in Antwerpen? Hij wil een coalitie vormen met Open Vld en de door hem zo verfoeide socialisten.

“Een logische keuze. Een stad met zo'n grote haven en petrochemie kun je niet besturen met Groen. Als je hen laat doen, is Antwerpen overmorgen één groot fietspad en het OCMW van de wereld.

“En de Zweedse coalitie was te krap: met één zetel op overschot word je gegijzeld door Kris Peeters, de grootste ideologische prostitué van de laatste vijftien jaar. Vroeger verdedigde hij de zelfstandigen en de werkende mensen, nu is hij een vazal van het ACW en de oplichters van Arco.”

Als u De Wever was, zou u met Vlaams Belang in zee zijn gegaan, zei u in Knack.

“Ja, ik ben tegen het cordon sanitaire, want het gijzelt onze democratie. In Ninove moet de N-VA gedoogsteun geven aan Guy D'haeseleer. Het volk heeft voor hem gekozen, laat hem besturen. Net als de PVDA in Zelzate. Welk risico neem je daarmee? Er zijn genoeg democratische grendels om te verhinderen dat het fout loopt.”

De Wever vindt dat je een internationale havenstad niet kunt besturen met racisten en vriendjes van de Griekse extremisten van Gouden Dageraad. Maar u vindt Groen dus erger?

“Ik zou wel een veto stellen tegen Filip Dewinter, de controverse rond hem is te groot. Maar doen alsof de Amerikanen en Chinezen gaan wegblijven uit Antwerpen omdat Vlaams Belang mee bestuurt, is zever. In Italië en Oostenrijk zit extreemrechts in de regéring. Maar De Wever beseft: als hij het VB meepakt, valt de regering en geeft hij zijn tegenstanders een stok om hem plat te slaan. Toch ben ik er zeker van dat het cordon sanitaire over vijf jaar sneuvelt.”

Waarop baseert u dat?

“Volgend jaar verschuift een deel van de N-VA-stemmen opnieuw naar het VB. Voor de Vlaamse regering zal de N-VA nog nodig zijn, maar federaal vliegen ze in de oppositie. In de peilingen is de regering-Michel haar meerderheid al kwijt. PS en MR hebben elkaar weer gevonden, en De Wever gaat geen regering vormen met de PS. Dan ligt de weg open voor de rest. De groenen zitten in de lift en dromen al van paarsgroen. Aan Vlaamse kant haalt die formule wellicht geen meerderheid, maar vandaag zit er ook maar één Franstalige partij in de regering. Dat krijgen ze dus wel uitgelegd.

“Als de N-VA dan over vijf jaar weer wint, doorbreken ze het cordon. Hun kiezers zullen dat begrijpen, want het cordon verzwakt rechts.”

‘Terwijl migranten onze ruif leegeten, merkt de lagere middenklasse dat ze verarmt. Dat pikken de mensen niet meer.’ Beeld Geert Van de velde
‘Terwijl migranten onze ruif leegeten, merkt de lagere middenklasse dat ze verarmt. Dat pikken de mensen niet meer.’Beeld Geert Van de velde

Gelooft u dat Open Vld een nieuwe coalitie met de PS zal slikken? Gwendolyn Rutten is nogal gehecht aan centrumrechts.

“Open Vld slikt al twintig jaar alles voor de macht. Heb je Rutten horen janken omdat Carina Van Cauter geen gouverneur van Oost-Vlaanderen mocht worden? Het leek bijna een groot onrecht. Kijk ook naar het platte opportunisme van Mathias De Clercq in Gent: die wil álles afgeven aan de groenen, als hij maar burgemeester mag zijn. Zijn politieke vader is Verhofstadt, dan weet je genoeg. In Oostende kan Tommelein ook niks presteren met zijn coalitie met Groen, CD&V en de N-VA. Maar dat is niet erg, want hij is burgemeester.”

Religieuze waanzin

Hebben we na 10 december nog wel een regering? De N-VA verzet zich heftig tegen het VN-migratieverdrag van Marrakech, terwijl premier Michel volhoudt dat hij dat gaat tekenen.

“Charles Michel wil de Waalse kiezer tonen dat hij niet de slaaf van de N-VA is. Hij zal niet plooien. Maar door de comeback van Vlaams Belang kan de N-VA dat ook niet doen, en Theo Francken zeker niet. De Wever gaat niet toelaten dat zijn goudhaantje wordt geslacht. En terecht. Dat verdrag is het paard van Troje, een catalogus vol migrantenrechten. Laat dat maar de inzet van de verkiezingen worden.”

Kun je een regering laten vallen over een niet-bindend verdrag?

“Het is wél bindend. Alle experts zeggen dat activistische rechters het verdrag kunnen misbruiken om beleid te voeren, net zoals ze doen met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het verdrag van Marrakech erkent ook dat klimaatvluchtelingen bestaan.”

U gelooft niet dat die bestaan?

“Nee, dat zijn economische vluchtelingen. Afrika is de voorbije twintig jaar groener geworden omdat er meer CO2 in de lucht hangt. Tuiniers spuiten dat in hun serres om de tomaten te doen groeien. Het klimaat is dus niet de reden waarom al die Afrikanen naar hier komen. De ngo's en Afrikaanse dictators hebben met migratie nieuwe geldstromen gevonden.”

Wat vindt u nog onverteerbaar aan het migratieverdrag?

“De versoepeling van de gezinshereniging, daarmee zet je de deur wagenwijd open. Er staat ook in dat we respect moeten hebben voor de culturen, tradities en gebruiken van migranten.”

Wat is er mis met respect?

(boos) “Het verdrag pleit voor 'cultuurgebonden gezondheidszorg'. Dus als een moefti vindt dat een mannelijke dokter niet aan zijn vrouw mag komen, mag hij een vrouwelijke gynaecoloog eisen? Nou moe!

Lees alle nieuws en achtergrond over het migratiepact hier.

(Neemt zijn nota's over het verdrag van Marrakech) “‘Het publiek moet een constructiever idee van migratie krijgen. Migratie moet gepromoot worden door positieve beeldvorming met een ethische code voor berichtgeving. Media die onverdraagzame en xenofobe berichten verspreiden over migranten, mogen niet langer in aanmerking komen voor publiek geld.' Dat is een gevaar voor de persvrijheid.”

Er staat letterlijk in het verdrag dat die gerespecteerd moet worden.

“Behalve als je negatief bericht over migratie. Alle journalisten zouden op hun achterste poten moeten staan. (Leest verder) 'Illegale minderjarigen mogen nooit worden teruggestuurd. Illegalen moeten dezelfde rechten krijgen als migranten.' Ik dacht dat illegaal op het grondgebied zijn een misdrijf was? Een beroep doen op mensensmokkelaars is volgens Marrakech ook niet meer strafbaar. Dus een dief inhuren om iets te stelen is strafbaar, maar als je gangsters betaalt om je naar Europa te brengen, ben je een slachtoffer? Dat is onaanvaardbaar.

Lees ook ‘Is het migratiepact echt een drama’: wat staat er eigenlijk in?

“De Oegandese uitgever Andrew Mwenda zei ooit dat er drie fasen zijn in elke cultuur: die van de barbarij, die van de culturele verfijning en die van de decadentie. Voeg daar maar een vierde aan toe: zelfvernietiging. Daar zijn we nu mee bezig. Migratie verarmt ons. We importeren religieuze waanzin en criminaliteit. Twee derde van onze gevangenen hebben een migratieachtergrond, een derde zijn Marokkanen.”

Er is toch een directe link met armoede? In de VS zitten vooral zwarten en latino's in de cel.

“Armoede is toch geen reden om te stelen of te dealen? Wij waren ook kansarm. Maar ik had het niet moeten riskeren om iets te mispeuteren. De mensen die naar hier komen, hebben het allemaal beter dan in hun eigen land. Ze profiteren van ons sociaal systeem, hun kinderen mogen gratis naar school, ze krijgen gratis gezondheidszorg, en als ze stelen, mogen ze op onze kosten nog een beroep doen op een pro-Deoadvocaat en een tolk ook. Wij zijn toch gek?”

U gelooft niet in wat Bart Somers in Mechelen probeert te doen, harmonieus en met wederzijds respect samenleven?

“Somers is de nieuwe Philippe Moureaux. Die gaf in Molenbeek ook aan de lopende band subsidies aan allochtone vzw's. Hij wordt van binnenuit gedomineerd door de groenen, die voor open grenzen zijn. Zij hebben meer verkozenen dan Open Vld en gaan Mechelen overnemen.”

Voor het VIER-programma Terug naar eigen land volgde u de vluchtelingenroute van Somalië via Turkije naar Europa. Heeft dat uw beeld niet veranderd?

“Het heeft mijn medelijden verhoogd, maar wat brengt dat op? Hier in de streek hebben we veel problemen met transitmigranten. Op de snelwegparking van Mannekensvere proberen ze in wagens te kruipen op weg naar Calais. Vlakbij woont een boer, die nu in een psychiatrisch ziekenhuis ligt. Hij heeft een crisis gekregen van de stress. In het begin gaf hij die mannen eten, maar nu lopen ze dag en nacht rond op zijn domein. Hij en zijn vrouw durven in het donker niet meer naar buiten. En niemand doet daar iets aan.

“Onlangs stonden hier ook vier transmigranten voor de deur. Ze vroegen de weg naar Calais. Ik zei dat ze het kanaal moesten volgen, en gaf hen water en een pak koeken mee. Natuurlijk had ik medelijden met hen. Maar we kunnen er niks mee aanvangen.”

Is er naast de economische logica ook niet zoiets als menselijkheid?

“Maar wij zijn het meest menselijke land ter wereld! In de MIPEX-index (die meet wat landen doen om de integratie van migranten te promoten, red.) staan we op nummer drie. Waarom denk je dat ze naar hier willen komen? Ze wéten hoe gul ons sociaal systeem is. En terwijl wij ons gouden hart tonen, schamen we ons voor onze identiteit en laten we onze cultuur overnemen. Niemand mag nog gechoqueerd worden door Zwarte Piet en de kerstmarkt. Maar zij krijgen wel aparte biduurtjes, gescheiden zwemmen, halalvlees op school en fietscursussen voor gesluierde vrouwen. Zo stevenen we recht op een burgeroorlog af, een clash of civilizations. En dat migratieverdrag is de brandversneller. Ik sta tussen de mensen, ik voel dat zó aan. Op een dag is dat boertje uit Mannekensvere het beu, en pakt hij een geweer. Maar wijsneuzen als Michel, Macron en Alexander De Croo hebben het nog altijd niet begrepen. Het ongenoegen groeit en uit zich op allerlei manieren, zoals die gele hesjes die protesteren tegen de hoge brandstofprijzen. De 'restjesmensen' zijn het beu.”

Wat hebben de gele hesjes te maken met migratie?

“Alles! Terwijl migranten onze ruif leegeten, merkt de lagere middenklasse dat ze verarmt. Dat pikken de mensen niet meer. En ondertussen zien de mensen Jo Vandeurzen en Pieter De Crem met opstapvergoedingen van honderdduizenden euro's naar buiten wandelen, en hoe Kris Peeters in Europa mag gaan uitbollen voor 10.000 euro per maand. Blijkbaar is er opnieuw een Zwarte Zondag nodig voor ze het in Brussel snappen.”

Tot slot: heeft u Theo Francken recent nog gezien?

“We zijn twee weken geleden nog gaan eten. Als ik met hem afspreek, eist mijn vrouw altijd dat ik de trein neem (lacht).”

Vanwaar komt jullie bromance?

“We hebben elkaar leren kennen in het parlement. Het klikte meteen. We genieten allebei van een rondje prins Laurent pesten en hebben dezelfde stijl: met twee voeten vooruit, en kijken hoe ver je té ver kunt gaan. (grijnst)

“Theo wordt vaak afgeschilderd als een ijskoud kapmes, maar hij is een emotionele kerel, die vaak hartenpijn heeft van dossiers. Ik vergeet nooit dat hij me ten tijde van de zaak-Djelza om één uur 's nachts opbelde vanuit New York. Hij kreeg het niet over zijn hart om dat meisje uit te wijzen, hoewel al sinds 2003 duidelijk was dat zij en haar familie niet konden blijven. Haar broer was een crimineel. Volgens de wet moest ze buiten, maar Theo heeft dat meisje een oplossing aangereikt, zodat ze in België kon blijven. En dat dossier is geen uitzondering.”

Heeft hij u al gevraagd om volgend jaar op te komen voor de N-VA in West-Vlaanderen? Ze kunnen u daar goed gebruiken.

“Ze hebben hier een groot probleem, maar ik ga niet naar de N-VA. Ik blijf Dedeckeriaan.”

En als onafhankelijke op de lijst?

“Dat sluit ik niet uit. Als ik opnieuw elke week naar Brussel moet, riskeer ik een echtscheiding, maar ik geloof dat de liefde alles overwint.” (lacht)

©Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234