Dinsdag 23/04/2019

Politiek

Jan Nolf over invallen bij sans-papiers: "Hypocriet en gevaarlijk"

Voormalig vrederechter Jan Nolf. Beeld Thomas Sweertvaegher

De politie mag voortaan binnenvallen bij mensen zonder papieren. Maar daar zal altijd een rechter op toezien, benadrukt de regering. "Pure schone schijn", reageert justitiespecialist Jan Nolf.

Binnen de centrumrechtse regering ontstond vorig jaar onenigheid over de vraag of de politie zonder toestemming mag binnenvallen bij mensen zonder papieren. Voor N-VA wel, voor CD&V niet.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kon het wel omdat er sprake was van betrapping op heterdaad, waarvoor juridisch gezien geen rechterlijke machtiging noodzakelijk is. Zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) was het daar niet mee eens. De onschendbaarheid van de eigen woning stond volgens hem in de grondwet ingeschreven en moet gerespecteerd worden.

De regering heeft gisteren een compromis gevonden. De politie mag voortaan binnenvallen bij sans-papiers. Maar daarvoor is eerst wel een toestemming van een onderzoeksrechter nodig. “Vroeger moest de politie een hele procedure doorspartelen om een fiat te krijgen van een onderzoeksrechter. Nu zal dat veel sneller kunnen”, zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon.

"Gevaarlijk precedent"

Het is niet zo dat alle vreemdelingen zonder papieren straks de politie voor hun deur mogen verwachten. Dat is de laatste optie, klinkt het. Eerst wordt ingezet op vrijwillige en begeleide terugkeer. Pas als de persoon na dertig dagen nog steeds het grondgebied niet heeft verlaten, kan de politie een inval uitvoeren op vraag van de Dienst Vreemdelingenzaken. Daarna kan de vreemdeling gerepatrieerd worden.

Justitiewatcher Jan Nolf noemt het compromis hypocriet. “De regering doet alsof er rechterlijke controle is. Maar eigenlijk wordt de onderzoeksrechter gedwongen om zijn stempel te geven. Dat is alles.” Volgens Nolf zal de onderzoeksrechter niet anders kunnen dan de gemaakte administratieve beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken volgen. Zonder het dossier te onderzoeken. “Dat is een gevaarlijk precedent.”

De oud-vrederechter verwijst naar de fiscale visitaties, huisbezoeken door de fiscus, die gedekt worden door de rechter. “Iedereen is het erover eens dat die leiden tot misstanden, omdat de rechter véél te gemakkelijk huisbezoeken toestaat. Maar voor de zwaksten der zwaksten geldt die redenering blijkbaar niet. Deze nieuwe regeling ondergraaft de principes van onze rechtsstaat. Dit compromis is een gedrocht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.