Zaterdag 08/08/2020

Vlaamse feestdag

Jambon roept Vlamingen op in 11 juli-toespraak: ‘Samen de rug rechten’

De klassieke toespraak van de Vlaamse minister-president was wat korter dan anders.Beeld BELGA

In zijn 11 juli-toespraak op de Kortrijkse Groeningekouter heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) een oproep gedaan aan alle Vlamingen om ondanks de coronacrisis "schouder aan schouder te staan en de rug te rechten". Jambon wil ook zoveel mogelijk mensen betrekken in het versterken van het Vlaamse "gemeenschapsgevoel".

De coronacrisis heeft een impact op bijna alles, dus ook op de traditionele 11 juli-viering in Kortrijk. De viering op de symbolische Groeningekouter werd aangepast aan de coronamaatregelen en ook de klassieke toespraak van de Vlaamse minister-president was wat korter dan anders.

‘Minder zichtbare helden’

Minister-president Jambon blikte in zijn toespraak terug op de voorbije maanden. Hij toonde zijn medeleven met de mensen die vrienden of familieleden hebben verloren aan het coronavirus en bracht hulde aan de Vlamingen die zijn blijven werken tijdens de crisis, niet alleen de mensen in de zorg, maar ook de "minder zichtbare helden" zoals de vuilnisophalers, kassiersters en buschauffeurs.

Jambon waarschuwde dat de crisis nog niet voorbij is en het "ergste economische leed" wellicht nog moet komen. Toch heeft Vlaanderen volgens hem de troeven en het doorzettingsvermogen om de crisis te boven te komen. 

Sterk zijn

Maar Jambon deed ook een oproep aan alle Vlamingen. "Ik doe een beroep op u - jong en ouder, werknemer en werkgever, ambtenaar en zelfstandige: laten we allemaal schouder aan schouder staan, samen onze rug rechten. Niet enkel om onze slabakkende economie weer op een hoger toerental te krijgen. Maar zeker ook om ons maatschappelijk weefsel en onze Vlaamse natie mee vorm te geven.”

Jambon verwees nog naar het feit dat de Vlaming in het verleden vaker crisissituaties heeft overwonnen. "Als Vlamingen kregen we het vaak en hard te verduren. Maar telkens weer overwonnen we rampspoed, rechtten we onze rug en grepen we kansen. Ook nu en morgen zullen we slim moeten zijn. En sterk", aldus nog Jambon.

Onderhandelen met Wallonië 

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken roept Jambon (N-VA) dan weer op om rechtstreekse onderhandelingen op te starten met Wallonië. “Vlaanderen moet eindelijk beslissende stappen nemen naar onze eigen toekomst. Onderga niet langer lijdzaam en passief de Belgische onderhandelingen, maar start zelf actief de onderhandelingen met Wallonië.” Vlaams Belang wil zo dat de Vlaamse regering alle zorgbevoegdheden naar zich toe trekt, maar evenzeer het onderste uit de kan haalt wat betreft de bevoegdheden die er al zijn.

Van Grieken stelt vast dat België niet werkt en blokkeert. Iedereen ziet het, maar niemand wil het toegeven, zegt hij in een videoclip. “Daarom moet Vlaanderen, zeker op 11 juli, de toekomst in eigen handen nemen. We moeten gaan voor een solidair Vlaanderen, met hogere pensioenen en een betaalbare zorg. Een welvarend en ondernemend Vlaanderen, met minder regeltjes en meer vrijheid. Een veilig Vlaanderen en bovenal een Vlaams Vlaanderen, waar we ons thuis voelen en waar we baas zijn in eigen land.”

Volgens de partijvoorzitter heeft de minister-president Vlaanderen in slaap gewiegd. “Ik roep daarom Jambon op om (...) actief de onderhandelingen op te starten met Wallonië”, verklaart Van Grieken. Het Vlaams Belang wil dat, terwijl het Belgische niveau lam blijft liggen, Jambon bilateraal stappen neemt en eigen afspraken maakt met Wallonië. Voor de partij moet de zorg volledig overgeheveld worden. De partij pleit voorts voor één Vlaamse kieskring, de directe verkiezing van de minister-president en de maximale controle van strategische sectoren.

Lees ook:

RECONSTRUCTIE. Hoe mondmaskers op enkele maanden tijd van ‘gevaarlijk’ naar ‘verplicht’ gingen (+)

Waarom de bocht genomen werd: politici konden experts niet meer negeren (+)

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234