staatshervorming

Jambon over Atoma-schriftjes: "Ik ben te letterlijk geciteerd"

- JVH/TT - Bron: Eigen berichtgeving, Belga
4 Vicepremier Jan Jambon (N-VA). © BELGA

Er bestaan geen schriftjes met geheime akkoorden over een volgende staatshervorming. Dat heeft vicepremier Jan Jambon (N-VA) bevestigd na afloop van het kernkabinet. Over de uitspraken die hij eerder deed is volgens hem "geen onderscheid gemaakt tussen beeldspraak, cynisme en humor, waardoor een en ander uit de context werd gerukt".

4 © BELGA

Tijdens een lezing van het KVHV had N-VA-vicepremier Jan Jambon dinsdag laten horen dat er geheime Atoma-schriftjes in de kluizen van de meerderheidspartijen liggen met daarin afspraken over de volgende herziening van de Grondwet.

Hoewel het hele verhaal gisteren door de woordvoerder van Jambon niet expliciet werd ontkend (Jambon kon zich zijn exacte bewoordingen niet meer herinneren, maar kon zich "wel voorstellen dat zo gezegd te hebben"), zei premier Michel na afloop van het kernkabinet dat er geen geheime schriftjes bestaan. "Zijn er Atoma-schriftjes met geheime akkoorden? Het antwoord is 'neen'", zo zei hij. Volgens Michel zal er pas op het einde van de legislatuur binnen de regering beslist worden welke grondwetsartikelen voor herziening vatbaar verklaard zullen worden, "zoals gebruikelijk".

Jambon bevestigde dat en verklaarde dat hij te letterlijk geciteerd werd. "Het is altijd vervelend als letterlijke zaken uit hun context gerukt worden. De verwijzing naar de Atoma-schriftjes is niet letterlijk te nemen. De akkoorden die deze regering heeft genomen staan in het regeerakkoord en wat betreft de herziening van de grondwetsartikelen zal daar een discussie over volgen op het einde van de legislatuur."

"Discussie zonder voorwerp"

4 Kris Peeters ontkent dat er geheime akkoorden bestaan. © BELGA

"Ik heb geen geheime Atoma-schriftjes inzake communautaire evoluties of artikelen van de Grondwet", stelde ook Kris Peeters vanmorgen. Volgens hem moet de regering hard werken en moet men zich niet bezig houden met discussies die "zonder voorwerp" zijn.

"Over een volgende staatshervorming zijn er geen geheime akkoorden", ging hij voort. Wel zullen de regering en het parlement, zoals de traditie het wil, aan het einde van de legislatuur bepalen welke artikelen voor herziening vatbaar worden verklaard.

Ook MR-ministers Marie-Christine Marghem en Willy Borsus ontkenden akkoorden over het communautaire.

"Stop met tegen uzelf te liegen"

Share

Elke dag vraagt u zich af of u wel thuishoort in deze regering

Laurette Onkelinx (PS)
4 © PHOTO_NEWS

Jambons uitspraken veroorzaakten deze namiddag nog animo tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Daarbij werden ook andere quotes aangehaald, zoals dat de N-VA'er eigenlijk geen vicepremier wil zijn. Dat niet Jambon maar de premier antwoordde, inspireerde PS-fractieleidster Laurette Onkelinx ertoe zich tot Michel te richten alsof ze Jambon toesprak. "Elke dag vraagt u zich af of u wel thuishoort in deze regering", stelde ze.

"Stop met tegen uzelf te liegen en trek uw conclusies", aldus Onkelinx. Barbara Pas (Vlaams Belang) zei te begrijpen dat Jambon zijn Vlaams-nationalistische achterban heel wat uit te leggen heeft, omdat het regeerakkoord niets communautairs bevat, terwijl Olivier Maingain (FDF) de premier voor de voeten wierp niet meer voor de voltallige regering te kunnen spreken. "U kan hier over allerlei hervormingen praten, maar uw ministers houden zich met iets anders bezig voor hun kiezers", luidde het.

Fractieleidster Karin Temmerman (sp.a) concludeerde dat volgens de premier minister Jambon niet de waarheid spreekt. Ze haalde daarentegen eerdere uitspraken aan van N-VA-fractieleider Hendrik Vuye, die dan weer moeten aantonen dat de Atoma-schriftjes wel bestaan.

nieuws

cult

zine