Dinsdag 25/02/2020

Syriëstrijders

Jambon: “Ik wil niet dat Belgische Syriëstrijders na 3 jaar vrijkomen”

Beeld BELGA

De vraag wat te doen met de Syriëstrijders beheerst nu al enkele dagen het nieuws. In De zevende dag kruisten voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), Open Vld-fractieleider Patrick Dewael en Yasmine Kherbache (sp.a) de degens.

Over het feit dat we de Syriëstrijders liefst niet naar ons land laten terugkeren, lijkt er over de partijgrenzen heen een akkoord te zijn, maar wat moet er dan wel met hen gebeuren?

“Voor mij komt het erop aan dat we die kerels niet gaan veroordelen voor het zuivere lidmaatschap van een terreurorganisatie, maar dat je ze werkelijk kan veroordelen voor alle wandaden. En dat zal hier moeilijk zijn”, aldus Open VLD-fractieleider Patrick Dewael.  

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) sluit zich daar volmondig bij aan.  “Het enige wat je dan waarschijnlijk kan aantonen is dat ze lid zijn geworden van een terroristische organisatie. Daar staat bij ons 10 jaar straf op, als het gecorrectionaliseerd wordt 5 jaar. Met de wet-Lejeune zouden die vogels na 3 jaar vrijkomen. Daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn.”

Berechting via internationaal of Iraaks recht?

Maar over hoe we deze personen dan wel moeten berechten, lijkt er veel minder overeenkomst te zijn.

Open Vld pleitte bij monde van Dewael nogmaals voor een internationaal tribunaal onder VN-vlag.  “Ons land heeft als lid van de VN-Veiligheidsraad nu een unieke positie. Ik zou die positie gebruiken om te komen tot internationale samenwerking,” aldus De Wael.

Jambons voorkeur gaat dan weer uit naar berechting via het Iraakse rechtssysteem, omdat dat vooral veel sneller zou gaan. Wel pleit de N-VA’er ervoor om geen doodstraffen te laten uitspreken voor Belgische Syriëstrijders. “Een internationale jurisdictie gaat veel te veel tijd kosten. De sense of urgency is groot. Wij zijn er voorstander van dat mensen die in Irak misdaden hebben gepleegd, dat die volgens het Iraakse rechtssysteem worden berecht. Met Irak kan je dan wel onderhandelen dat er geen doodstraf wordt uitgevoerd voor Belgische staatsburgers,” aldus Jambon

Sp.a wil ook snelle rechtspraak in Irak

Oppositiepartij sp.a lijkt zich aan te sluiten bij het N-VA-standpunt. Ook zij beklemtonen dat er te weinig tijd is voor de oprichting van een internationaal tribunaal. “Het is dringend, we hebben geen jaren de tijd. Alle voorgaande voorbeelden hebben jaren geduurd. Intussen is er de chaos. We moeten opletten dat de terroristen daarvan gebruik gaan maken om te verdwijnen in de natuur”, zegt Yasmine Kherbache.

Wel beklemtoont ze dat sp.a geen doodstraf wil voor de Syriëstrijders, een boodschap die eensluidend door de Europese Unie aan Irak gegeven dient te worden. “Er is een Iraakse rechtsmacht die we erkennen. En als de doodstraf wordt uitgesproken, dan vragen alle Europese landen de omzetting naar levenslang.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234