Woensdag 19/02/2020

politiek

Jambon, Francken en Demir terug naar Kamer, Loones en Van Overtveldt zonder job

Sander Loones legde nog maar een maand geleden de eed af als minister van Defensie. Nu zit hij zonder job.Beeld BELGA

Het ontslag van de N-VA-ministers heeft grote gevolgen voor de personeelsbezetting binnen de partij. Tientallen medewerkers vallen nu zonder job. Onder hen ook Sander Loones en Johan Van Overtveldt.

Jan Jambon, Theo Francken en Zuhal Demir weten wat te doen deze week. Zij werden in 2014 verkozen in de Kamer en nemen hun zitjes daar ook weer op. Wellicht worden ze donderdag, bij het begin van de plenaire vergadering opnieuw ingezworen. 

De terugkeer van de gewezen minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretarissen van Asiel en Migratie en Gelijke Kansen heeft als gevolg dat drie anderen N-VA-mandatarissen uit het halfrond moeten vertrekken. Jambon neemt de plaats in van zijn opvolger Johan Klaps, Demir komt weer op de stoel te zitten die Wim Van der Donckt heeft warm gehouden en Francken vervangt zijn opvolgster Renate Hufkens. 

Sander Loones en Johan Van Overtveldt hebben minder geluk: zij hebben voorlopig geen terugvalbasis. De econoom Van Overtveldt gaf in 2013 zijn job als hoofdredacteur van Trends op om in 2014 de Europese lijst van N-VA te trekken. Hij werd daar ook verkozen, maar nam zijn zitje nooit op, aangezien hij minister van Financiën werd in de regering-Michel. 

Geen sociaal vangnet

In zijn plaats verhuisde Sander Loones naar Europa, Loones was eerste opvolger voor N-VA. Maar ook hij vertrok uit het Europees parlement, toen hij amper een maand geleden minister van Defensie werd. Een terugkeer naar Europa zit er voor geen van beiden in, aangezien het reglement van het Europese parlement dat niet toelaat.

Loones was tot gisteren overigens nog ondervoorzitter van N-VA, maar werd intussen vervangen door Lorin Parys. Hij staat ook aan het hoofd van Objectief V, de communautaire denktank van de partij, maar dat is een onbezoldigde functie. 

N-VA bekijkt nu wat ze voor Loones en Van Overtveldt kunnen doen. “Zij hebben nu inderdaad geen enkel sociaal vangnet”, luidt het. “Sowieso willen wij hun expertise aan boord houden.”

De partij is eveneens bekommerd over de vele tientallen kabinetsmedewerkers van de vijf regeringsleden die nu van dag op dag op straat komen te staan. Een aantal van hen waren gedetacheerde ambtenaren en kunnen terugkeren naar hun jobs bij de administratie. Maar voor een zestig- à zeventigtal anderen geldt dat niet, zegt woordvoerder Bram Bombeek. “Zij lieten hun oude job staan om voor ons te komen werken. De partij zal dus voor hen outplacement moeten voorzien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234