Donderdag 21/11/2019

Politiek

Jambon en Di Rupo praten over alles, behalve federale formatie

Elio Di Rupo (PS) en Jan Jambon (N-VA). Beeld Photo News

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) hebben vandaag een gesprek gehad in het Errerahuis in Brussel, de ambtswoning van Jambon. De N-VA’er en PS’er hebben onder meer afgesproken om op een aantal vlakken, zoals bijvoorbeeld de brexit, aan hetzelfde zeel te trekken tegenover de federale regering. De federale formatie kwam niet aan bod, zo zeiden Jambon en Di Rupo na afloop.

De ontmoeting tussen Jambon en Di Rupo was duidelijk een gesprek tussen twee regeringsleiders en niet zozeer een ontmoeting tussen twee kopstukken van de twee grootste politieke partijen. Twee fracties die elkaar proberen te vinden in het vormen van een nieuwe federale regering.

“We hebben als ministers-presidenten een verantwoordelijkheid voor onze regio en voor de bevolking van die regio”, zei Di Rupo na afloop van het eerste officiële gesprek. Jambon trad hem bij en zei dat het een “aangenaam gesprek” was. Zo aangenaam dat het de bedoeling is om de ontmoeting elk half jaar te herhalen.

Brexit

Waarover hebben Jambon en Di Rupo het dan gehad? Onder meer over de brexit. Omwille van de mogelijke impact op de Waalse en Vlaamse bedrijven willen beide regio’s een scenario zonder ordelijke deal met het Verenigd Koninkrijk absoluut vermijden. “We dringen er bij de federale regering op aan dat ze die stem van Vlaanderen en Wallonië laten horen”, aldus Di Rupo. “We vragen ook dat Europa met tegemoetkomingen komt voor de regio’s die het meest getroffen zijn”, vulde Jambon aan.

De twee regio’s plannen ook een versterkt tewerkstellingspact. Er bestaat wel al een samenwerking tussen de twee regionale tewerkstellingsdiensten (VDAB en Forem), maar met de grote nood aan arbeidskrachten in Vlaanderen en de hoge werkloosheidscijfers in Wallonië is het de bedoeling om die samenwerking te versterken.

5G en klimaat

Er zijn natuurlijk ook verschilpunten tussen beide deelstaten. Zo wil Vlaanderen graag 5G uitrollen, terwijl men in Wallonië eerst de resultaten van een studie over de mogelijke gezondheidsimpact afwacht. En over het klimaat en de klimaatambities bleef het vandaag enkel bij een uitwisseling van beide standpunten.

Over de federale formatie is niet gesproken, zeiden Di Rupo en Jambon in koor. “Ik ben niet langer de PS-voorzitter en meneer Jambon heeft niet de ambitie om N-VA-voorzitter te worden, denk ik. Het is Magnette die voor de PS de federale gesprekken leidt”, zei Di Rupo. Jambon vulde aan: “De regeringsformatie op het federale niveau is al complex genoeg zonder dat wij daar vanuit onze bevoegdheid komen tussen fietsen.”

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234