Woensdag 10/08/2022

CultuursubsidiesUpdate

Jambon aan cultuursector: ‘Stel zelf alternatieve besparing voor’

Michael Pas treedt op als woordvoerder van de acteurs, die met honderden naar het Vlaams Parlement zijn afgezakt om te protesteren. Beeld Eric De Mildt
Michael Pas treedt op als woordvoerder van de acteurs, die met honderden naar het Vlaams Parlement zijn afgezakt om te protesteren.Beeld Eric De Mildt

‘Bomen groeien nu eenmaal niet tot in de hemel’, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over de omstreden besparingen op cultuursubsidies. Voor het Vlaams Parlement protesteerden zo‘n 600 mensen uit de cultuursector.

Redactie

“We willen als Vlaanderen excelleren en innoveren”, stelt Jambon. “Cultuur is een domein waarmee we internationaal kunnen stralen. We hebben een ambitieus project, maar dat moet tot stand komen in budgettair moeilijke tijden. Ik zou liever de subsidies verhogen, maar bomen groeien nu eenmaal niet tot in de hemel.”

Jambon toont zich verbaasd over de beroering van de afgelopen dagen. Hij wijst erop dat een maand geleden, bij de voorstelling van het centenboekje al gezegd werd dat de subsidies met 6 procent zouden dalen. Om niet het verwijt te krijgen een nieuwe kaasschaaf door te voeren, heeft de Vlaamse regering keuzes gemaakt. “Die zal ik hier verdedigen. Men kan daarover van mening verschillen.”

Alternatieve besparing

“Ik wil een uitnodiging richten aan de sector zelf. De verdeling die wij hier voorstellen, daarover wil ik in debat gaan, als er een alternatieve budgetoefening kan worden gemaakt.”

“We hebben ervoor gekozen om grotendeels te besparen op projectsubsidies. Ik heb die keuze gemaakt, de regering is me daarin gevolgd.” Jambon betwist dat hij op deze manier creatief talent zou fnuiken. “Er zit nog steeds 3,5 miljoen in de subsidiespot. Maar er zal selectiever worden omgesprongen met aanvragen. Wie excelleert, zal nog steeds worden ondersteund.”

Tijdens de schorsing van het debat kwam het in de wandelgangen tot een verbale confrontatie tussen de delegatie van de cultuursector en Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans. Beeld Eric De Mildt
Tijdens de schorsing van het debat kwam het in de wandelgangen tot een verbale confrontatie tussen de delegatie van de cultuursector en Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans.Beeld Eric De Mildt

6 procent besparing, 60 procent bij projectsubsidies

Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering bespaart in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. Voor hen wordt de besparing tot 3 procent beperkt. De projectsubsidies zakken dan weer fors: met ongeveer 60 procent, van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen euro in 2020.

De voorbije dagen kwam er vanuit de culturele sector forse kritiek op de besparingen. En die is nog niet gaan liggen. Zo protesteert het Gentse SMAK vandaag door de deuren van het museum te sluiten.

Ook aan het Vlaams Parlement vindt een actie plaats. Enkele honderden mensen uit de Vlaamse cultuursector zijn er aanwezig om de besparingen aan te klagen. Een delegatie van de actievoerders, onder wie acteurs Maaike Cafmeyer, Tom Van Dyck, Wim Opbrouck en Kevin Janssens, woont de commissiezitting bij waar minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon de besparingen toelicht.

null Beeld Eric De Mildt
Beeld Eric De Mildt

Verdeelde meerderheid

De commissiezitting werd een tijdlang geschorst. Eerst moest immers beslist worden of er vandaag een debat zou komen. Normaal gezien was dat debat pas over twee weken, maar gezien het protest van de voorbije dagen, vonden verschillende partijen dat dat niet zolang kon wachten.

Al snel bleek dat de meerderheidspartijen niet op één lijn zitten. N-VA houdt vast aan de afspraak dat er vandaag enkel een toelichting gepland was. Maar coalitiepartner Open Vld is wél voorstander van een debat. CD&V leek te twijfelen. De meerderheid is dus verdeeld. Aan de kant van de oppositie zijn Groen, sp.a en PVDA voor een bespreking, Vlaams Belang tegen.

Tijdens de schorsing van de zitting kwam het in de wandelgangen van het parlement tot een verbale confrontatie tussen de delegatie van de cultuursector en Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans. Die laatste beschuldigde Dominique Willaert, artistiek leider van Victoria Deluxe, van fake news en bestempelde de delegatie als de “extreem-linkse cultuursector”, waarop de verbale verwijten over en weer vlogen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234