Zondag 23/02/2020

Gezondheidszorg

Jaar op uitkering wachten, is "zeker niet overdreven"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.Beeld REUTERS

Wie na 1 januari arbeidsongeschikt wordt, zal een jaar moeten wachten op een uitkering. "Dat is zo besloten tijdens het laatste begrotingsconclaaf, om onze sociale zekerheid duurzaam te houden", bevestigt het kabinet-De Block.

Op dit moment zijn 370.000 werknemers en zelfstandigen ziek in ons land, een recordaantal. Dat betekent dat één op de tien arbeidsongeschikt is. Ze zijn goed voor net geen 5 miljard euro aan uitkeringen, wat arbeidsongeschiktheid bijna even duur maakt als werkloosheid.

Al heel lang discussiëren de regering en de sociale partners over een nieuwe aanpak van het probleem. Op 1 oktober werden al een reeks maatregelen van kracht: langdurig zieken krijgen voortaan meer controle, om na te gaan of ze echt arbeidsongeschikt zijn.

Werkgevers prikkelen

Maar in het recentste begrotingsakkoord zijn nog andere maatregelen afgesproken. Zo wordt de wachttijd om aanspraak te kunnen maken op een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid fors opgetrokken. Vanaf 1 januari zullen zieken niet meer zes maanden maar een vol jaar moeten wachten alvorens ze recht hebben op een uitkering. Enkel de moederschapsuitkeringen blijven van die verlenging gevrijwaard.

"De sociale zekerheid biedt een uitkering aan arbeidsongeschikte mensen die gedurende een bepaalde periode bijdragen hebben betaald", reageert het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). "Een wachttijd van twaalf maanden is daarbij zeker niet overdreven."

De maatregel moet 12 miljoen euro opleveren voor de begroting van 2017. Daarnaast is De Block van plan de werkgevers te ontmoedigen werknemers al te snel op zo'n uitkering te zetten. Zo heeft ze een voorstel om bedrijven te doen meebetalen aan de uitkering van hun zieke werknemers. Nu betalen bedrijven enkel de eerste maand loon van zieke werknemers, daarna krijgen die een uitkering van de overheid. Om bedrijven aan te manen meer inspanningen te doen om te voorkomen dat werknemers ziek worden, wil De Block hen tussen de tweede en de zevende maand ziekte een deel van de uitkering, tot 10 procent, laten betalen, zo meldt De Tijd.

De regering wil dat systeem ook invoeren voor zwangere vrouwen die hun werk wegens risico's verbonden aan de job niet verder mogen uitoefenen. Vanaf halverwege volgend jaar zullen bedrijven 10 procent van hun uitkering moeten betalen, aldus het voorstel. Voor kleine ondernemingen zou wel een uitzondering worden gemaakt. Deze maatregel moet zo'n 25 miljoen euro opbrengen voor de begroting van 2017.

'Platte lastenverhoging'

Karel Van Eetvelt van werkgeversorganisatie Unizo spreekt van "een platte lastenverhoging voor de ondernemers". "De regering spreekt over het responsabiliseren van werknemers, maar vaak kunnen bedrijven niets doen aan de ziekte van hun personeel", werpt hij op. Ook werkgeversorganisaties VBO en Voka hebben scherpe kritiek.

"Van bepaalde werkgevers zal een inspanning gevraagd worden", erkent de minister. "Tegelijkertijd blijft deze federale regering fors investeren in lastenverlagingen voor bedrijven en in de creatie van meer jobs."

De Block benadrukt ook dat het voorstel om werkgevers te doen meebetalen aan de uitkeringen van langdurig zieken nog wordt besproken binnen de regering. Komt er een fiat, dan volgt er overleg met de vakbonden en de werkgeversorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234