Dinsdag 22/10/2019

Interview

Ive Marx: “De regering heeft gefaald, dat is duidelijk”

Beeld Jef Boes

Het begrotingstekort loopt op tot 8,5 miljard euro. Wie durft het beest in de bek te kijken? “Elk verkiezingsdebat moet straks beginnen met de vraag: waar gaat u besparen en wie gaat u belasten?”, benadrukt Ive Marx (Universiteit Antwerpen).

“Een mooi tekort.” Armoedespecialist Ive Marx haalt even sarcastisch de schouders op. Volgens de meest recente cijfers van de Hoge Raad voor Financiën zal het begrotingstekort eind dit jaar 8,5 miljard euro bedragen. En zonder maatregelen zal dit over twee jaar verder oplopen tot 11 miljard euro. Om de omvang van het probleem wat meer te duiden: de budgettair verguisde regering-Di Rupo sloot af met een tekort van 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Centrumrechts zal eindigen met een begrotingstekort van 1,9 procent van het bbp. “Voor een federale regering die een begrotingsevenwicht beloofde, is dat toch een bijzonder teleurstellend resultaat”, oordeelt Marx.

Op Twitter ergert u zich al even aan het feit dat politici niet meer worden aangesproken op het begrotingstekort.

“Ik ben geen begrotingsspecialist, maar als een coalitie zichzelf jarenlang heeft gepromoot als een ‘sociaal-economische herstelregering’ vind ik dat die daar vandaag ook consequent op moet worden aangesproken. De hele premisse van deze regering was toch de begroting op orde zetten? De huidige meerderheidspartijen zijn daar overduidelijk in gefaald. Op veel andere domeinen, bijvoorbeeld armoedebestrijding, is het palmares overigens niet beter. Er zijn bij het begin van de regeerperiode allerlei straffe beloftes gedaan, maar uiteindelijk is daar nauwelijks iets van in huis gekomen. Dat is een feitelijke vaststelling.”

Binnen twee maanden zijn er opnieuw verkiezingen. Zoals altijd regent het weer beloftes in de kiesprogramma’s.

“Het is aan burgers en zeker aan journalisten om die te doorprikken. Politici komen vandaag al te gemakkelijk weg met hun beloftes. Als je het begrotingstekort bekijkt, dan zou elk verkiezingsdebat moeten beginnen met de vraag: waar gaat u besparen en wie gaat u belasten? Uiteraard zijn er nog andere belangrijke thema’s, zoals klimaat en migratie, maar dat begrotingstekort moet toch een belangrijk onderwerp worden in de campagne? Journalisten moeten daarop doorduwen in interviews en debatten. Want politici zijn elkaars bondgenoten in deze: iedereen is erbij gebaat dat er niet te veel wordt gesproken over het gat in de begroting. Anders vallen al hun ronkende beloftes in het water. ‘Beloof de hemel op aarde in verkiezingstijd’ blijft een universele wet in de politiek.”

Is het zo verkeerd dat politieke partijen voor de verkiezingen hun toekomstplannen presenteren?

“Nee helemaal niet. Maar ik hoor huidige justitieminister Koen Geens (CD&V) deze week op de radio vertellen dat justitie in de komende regeerperiode meer geld zal nodig hebben. Oké, dat lijkt me begrijpelijk, waar moet dat geld dan vandaag komen? Ik lees dat kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA) werknemers een aanzienlijke belastingverlaging belooft de komende jaren. Hoe gaat hij dat betalen? Natuurlijk is het voor politici veel leuker om over nieuwe investeringen te spreken. We hebben die ook nodig. Maar welke nieuwe besparingen of belastingen zetten politici daar dan tegenover? Dat moeten we ook weten.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234