Italië
Italianen stemmen eind september in referendum over vermindering aantal parlementsleden
De Italiaanse regering zal op 20 en 21 september een nationaal referendum houden over het verminderen van het aantal parlementsleden. De verkiezingen in zes regio’s zullen waarschijnlijk op dezelfde datum worden gehouden.
Dit referendum, dat oorspronkelijk gepland was voor 29 maart, evenals de regionale verkiezingen die in mei zouden plaatsvinden, was uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie.
De Italiaanse afgevaardigden hadden in oktober een radicale grondwetshervorming aangenomen die het aantal parlementsleden met ongeveer een derde verminderde, een verkiezingsbelofte van de Vijfsterrenbeweging (M5S) die volgens hen tot doel heeft 500 miljoen euro te besparen voor de schatkist. Door deze hervorming zou het aantal gekozen vertegenwoordigers dalen van in totaal 945 tot 600.
Vandaag heeft Italië het op één na meest bevolkte parlement in Europa, na het Verenigd Koninkrijk (ongeveer 1.400, het aantal leden van het House of Lords is variabel) en vóór Frankrijk (925). Kamerleden zouden hun aantal moeten zien dalen van 630 naar 400, terwijl dat van senatoren zou dalen van 315 naar 200. De meeste partijen hebben aangekondigd dat ze met de hervorming zullen instemmen.
De regionale verkiezingen hebben betrekking op zes regio’s: Toscane, Apulië, Campanië, Veneto, Marche en Ligurië, voor in totaal meer dan 21 miljoen mensen. De president van Veneto ondertekende vandaag, naar aanleiding van het regeringsbesluit, alvast een decreet waarin werd opgeroepen tot verkiezingen in zijn regio op 20 en 21 september. De kleine regio Valle d’Aosta, die een speciale status geniet, zou ook op deze datum stemmen.
Machtsevenwicht
Deze verkiezingen zouden een belangrijke indicator kunnen zijn voor het machtsevenwicht tussen de partijen van de regeringsmeerderheid en de rechtse en extreemrechtse oppositie.
Kiezers uit ongeveer 1.000 gemeenten zullen ook worden opgeroepen om hun burgemeester te benoemen, de belangrijkste die in het geding is, is Venetië, waar de vertrekkende burgemeester rechts is.
Om de deelname van de bevolking aan de verkiezingen aan te moedigen en het verkiezingsproces te vergemakkelijken in tijden van sociale distancing, besloot Rome om de verkiezingen te spreiden over twee dagen, de hele dag op zondag en maandag tot 15 uur lokale tijd.