Dinsdag 31/01/2023

CD&V Antwerpen

Is woordvoerster Kris Peeters echte verantwoordelijke voor Antwerps fiasco?

Miet Deckers, achteraan links, voerde gesprekken met de chassidische jood Aron Berger in opdracht van haar baas, Kris Peeters (CD&V). Beeld Photo News
Miet Deckers, achteraan links, voerde gesprekken met de chassidische jood Aron Berger in opdracht van haar baas, Kris Peeters (CD&V).Beeld Photo News

Hoe is de komst van de chassidische jood Aron Berger naar CD&V zo'n fiasco kunnen worden? Voor Joods Actueel is er één grote verantwoordelijke: Miet Deckers, woordvoerder van Kris Peeters en al decennia een vaste waarde binnen de partij.

Ann Van den Broek en Roel Wauters en Tine Peeters

"Daar geef ik geen commentaar op", zegt Miet Deckers wanneer we haar naar een reactie vragen op het scherpe artikel dat het joodse nieuwsmedium Joods Actueel donderdagochtend publiceerde. In een handvol alinea's duidt de website Deckers aan als de grote verantwoordelijke voor het debacle van afgelopen week. Zij zou de gesprekken tussen Berger en Peeters hebben geregisseerd en bovendien de laatste dagen Joodse Actueel in een slecht daglicht hebben willen zetten.

Beschuldigingen waaraan Deckers geen woorden wil vuilmaken. Zij wil alleen kwijt dat ze niet Peeters' campagneleider is in Antwerpen. Ook Kris Peeters zelf ontkracht het beeld van Deckers als 'spin in het web'. "Dat is compleet onjuist. Deckers was bij enkele, maar niet bij alle gesprekken aanwezig, en al zeker niet bij het eerste."

Grenzen zijn flou

Wat wel duidelijk is, is dat Deckers haar minister bijstaat in zijn campagne als uitdager van burgemeester Bart De Wever (N-VA) bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Antwerpen. "Overal waar je Peeters ziet, zie je Deckers", zegt een Antwerpse christendemocraat daarover. "Zij is zijn rechterhand." Dat kabinetsmedewerkers zich engageren in de kiesstrijd van hun baas is niet uitzonderlijk. En soms gaat dat verder dan louter affiches plakken. Een liberale woordvoerder geeft aan dat ze ook weleens verkennende gesprekken voeren in opdracht van hun politieke verantwoordelijke. "Het gebeurt in alle partijen", maakt een doorgewinterde CD&V'er zich sterk.

Toch maken ze zich vandaag binnen de partij zorgen. Het doembeeld van Joëlle Milquet (cdH) is daar niet vreemd aan. Zij kwam zwaar in de problemen omdat ze een aantal medewerkers had aangeworven op kosten van haar ministerieel kabinet. In de vacature stond zelfs expliciet dat campagne voeren de opdracht was.

"Waarom heeft Peeters zijn lokale mensen niet ingezet? Hij heeft in Antwerpen toch genoeg volk rondlopen om zijn lijsten samen te stellen?", verzucht een strategisch goedgeplaatste CD&V'er. "Milquet had dan wel speciaal voor haar campagne mensen aangeworven en Deckers werkt al langer voor Peeters, maar het strafwetboek maakt daarin geen onderscheid. Volgens artikel 245 van het strafwetboek mag je geen campagne voeren met openbare middelen. Deckers wordt betaald met openbare middelen, dus mijns inziens zit Peeters hier op een gevaarlijke grens."

En toch is die wet niet zo eenduidig, zegt professor bestuurskunde Steven Van de Walle (KU Leuven). "Officieel mag het niet, in de praktijk gebeurt het maar al te vaak. De grens is soms flou." Het vademecum van het federale parlement verordent eveneens een verbod op campagne voerende kabinetsmedewerkers, de Vlaamse nuanceert dat het niet mag "tijdens de diensturen". Wat dus te doen met al die kabinetsmedewerkers die ook partijmilitant zijn of actief bij een lokale afdeling? Wanneer stoppen hun diensturen en wanneer begint de vrije tijd?

Overlever

Maar wie is Miet Deckers, die vrouw in de schaduw die ook absoluut in de schaduw wil blijven staan? Het antwoord: een apparatsjik van de zuiverste water. Ze begon begin jaren 80 als jonge twintiger bij het ter ziele gegane IPOVO, het instituut voor politieke vorming van de toenmalige CVP. Luc Martens, destijds directeur van IPOVO, wierf haar aan. Het was voor de onderwijzersdochter uit het Waaslandse Kieldrecht haar eerste job voor de partij. Deckers blonk zo uit in ijver en toewijding, dat ze Martens in de tweede helft van de jaren 80 zelfs opvolgde als directeur van het instituut.

Sindsdien is Deckers niet meer weggeweest uit de top van de partij. Ze was een van de vertrouwenspersonen van gewezen voorzitter Johan Van Hecke, werd rond de eeuwwisseling woordvoerder van de Kamerfractie en liaison met het partijhoofdkwartier en werd vervolgens woordvoerder van Yves Leterme toen hij CD&V-voorzitter werd. Toen Leterme verkaste naar de Wetstraat 16, ging Deckers mee. Niet als woordvoerder, wel als lid van de communicatiedienst. Later werkte ze ook op het kabinet van CD&V'er Pieter De Crem, vooraleer ze deze legislatuur naar het team van Kris Peeters verhuisde.

Al bijna veertig jaar vertoeft Deckers zo in het centrum van de macht, en dat zonder uitgesproken persoonlijke ambities. "Dat moet je kunnen", spreekt een gewezen collega zijn bewondering uit. "Niet iedereen is ertoe in staat om zijn eigen aspiraties onder controle te houden en volledig in functie te staan van zijn politicus. Deckers wel." Ze is verstandig, creatief en levert altijd goed werk, voegt hij er nog aan toe.

Maar ze is ook mysterieus, bijzonder moeilijk te doorgronden en allesbehalve een teamspeler, zegt een andere gewezen collega. "Ik heb haar ervaren als iemand met wie je best erg voorzichtig omgaat", zegt hij. De reden: "Deckers is een overlever. Ze duikt altijd ergens opnieuw op, hoe ongeliefd ze zich bijwijlen ook maakt in haar directe werkomgeving. Ze wordt intern zeker niet door iedereen op handen gedragen, maar daar ligt zij niet van wakker. Ze heeft andere drijfveren."

De ambities van haar politieke bazen zo goed mogelijk bijstaan, bijvoorbeeld. En daarvoor durft Deckers alle registers opentrekken. De ex-collega: "Joods Actueel verwijt haar politiek gespin. Laat ik het zo stellen: als wij merkten dat er bij ons specifieke zaken strategisch werden gelekt, dan was zij er vaker wel dan niet bij betrokken. Maar is dat fout? De politiek is nu eenmaal geen lieve wereld. Deckers is een harde tante die voor haar doelen gaat. En zulke mensen heb je nodig."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234