Maandag 16/12/2019

Begrotingstabellen

In Brussels Parlement zijn de rollen omgekeerd: N-VA vraagt begrotingscijfers van rood-groene regering

Cieltje Van Achter (N-VA). Beeld BELGA

Niet alleen het Vlaams Parlement moet de plannen van de regering evalueren zonder de grote lijnen van de begroting te kennen. Ook in Brussel zijn nog maar amper cijfers overgemaakt aan het parlement, zegt Brussel N-VA-kopstuk Cieltje Van Achter. ‘Groen en sp.a mogen een toontje lager zingen.’

In het Vlaams Parlement vindt vandaag het debat over de Septemberverklaring plaats. Maar voorlopig kreeg het parlement – tegen de usances in – nog geen overzicht van de grote budgettaire krachtlijnen van de regering. Minister-president Jan Jambon zei in zijn regeerverklaring alleen dat er een begrotingsevenwicht moet komen in 2021, en dat zijn ploeg de komende jaren 1,65 miljard euro wil investeren. Maar over hoe dat allemaal gefinancierd moet worden, tast het parlement grotendeels in het duister, tot grote woede van de oppositie.

N-VA lijkt voorlopig niet onder de indruk. Integendeel: Cieltje Van Achter, fractieleider voor N-VA in het Brussels Parlement, wijst erop dat de Brusselse regering al in juli haar regeerverklaring hield, ook zonder een budgettair plaatje te schetsen. Meer dan twee maand later heeft het parlement volgens haar nog steeds geen enkele duidelijkheid over hoe de plannen van de regering-Vervoort betaald moeten worden. De regering beloofde de komende jaren flink te investeren in onder meer sociale huisvesting, maar dat kost handenvol geld.

“We hebben nog geen cijfers, zelfs nog geen hoofdlijnen, geen enkele discussie over hoe we het geld gaan vinden. Het is gewoon een luchtkasteel”, zegt Van Achter. “Het Vlaams Parlement wacht nu enkele dagen, wij wachten al maanden. Groen en sp.a zitten mee in de Brusselse regering, dus ze mogen wel een toontje lager zingen. Ik zat mee aan de onderhandelingstafel in Vlaanderen: het regeerakkoord is daar becijferd. Ze moeten gewoon even geduld hebben.”

Niets in de mouwen, niets in de zakken

Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) vindt dat de oppositie geduld moet hebben. De afgewerkte begroting zal, zoals gebruikelijk is, eind oktober aan het parlement overgemaakt worden. “We moeten geen Vlaamse problemen exporteren naar Brussel. Het is helemaal niet de gewoonte dat we al een begroting geven bij de regeerverklaring. We doen dat in oktober. Niets in de mouwen, niets in de zakken.”

De vergelijking met het Vlaams Parlement gaat volgens Gatz niet op. Volgens de regels van het parlement moeten de budgettaire krachtlijnen uiteengezet worden in de Septemberverklaring van de regering, maar niet bij de regeerverklaring. “Door de lange formatie zijn die twee nu in elkaars vaarwater gekomen: was de speech van Jan Jambon deze week een Septemberverklaring of een regeerverklaring? Dat is geen semantisch spelletje, het gaat om de regels van het parlement.”

Rudi Vervoort houdt zijn regeerverklaring in het Brussels parlement Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234