Woensdag 21/08/2019

Publipart-affaire

"Il ne faut pas exagérer", klonk het op de Gentse noodgemeenteraad

Uit de Gentse noodgemeenteraad over het Publipart-schandaal vallen twee besluiten te trekken. De meerderheidspartijen sp.a, Groen en Open Vld maken hun mandaten en vergoedingen bekend. Tegelijk houden ze vol dat er eigenlijk geen echte fouten zijn gemaakt.

Siegfried Bracke tijdens de Gentse gemeenteraad. Beeld Wouter Van Vooren

Gent is een schandaalstad. Wie durfde zoiets een jaar terug te zeggen? Maar op de noodgemeenteraad in Gent over het Publipart-schandaal, lijkt er geen ontkomen aan.

Voor het stadhuis staat een rijtje zendwagens opgesteld. De journalisten van Het journaal en VTMnieuws proberen nog een straffe quote te ontfutselen voor hun zeven uur-uitzendingen.

De gemeenteraadsleden haasten zich intussen naar de volgepakte raadszaal. Daar zit burgemeester Daniël Termont (sp.a) te wachten in het midden, geflankeerd door zijn schepenen.

Vechtscheiding

Financiënschepen Christophe Peeters haalt zijn beste verweer boven: "We zitten in een vechtscheiding met de Walen en het is verdomd moeilijk en geen evident verhaal om eruit te geraken", zegt hij.

"Het zal je niet verbazen dat men over de taalgrens enigszins anders denkt over de rol van de overheid in de productie van energie en de rol van de overheid op de aanwezigheid in de industrie in het algemeen. Ik zeg niet dat het een foute kijk is of de onze de juiste, maar wat dat betreft leven we politiek gezien in twee verschillende landen." 

De stad haalde deze legislatuur al 9,9 miljoen euro terug, maar wil nog aanspraak maken op de resterende 43,4 miljoen. Alleen verschilt die boekwaarde 20 miljoen met de reële waarde.

"We gaan dus niet vertrekken en zeggen aan onze Waalse vrienden, je mag die 20 miljoen houden", aldus Peeters  "Dat is geld dat toekomt aan de Gentse belastingbetaler, dat gaan we niet zomaar laten liggen."

Langdurig ziek

Over de 1,7 miljoen euro 'verdachte' personeelskosten de afgelopen vijf jaar, verklaart hij dat het gaat om loonkosten van één personeelslid dat indertijd niet wilde afstappen van zijn overheidsstatuut en bij Publilec bleef, maar langdurig ziek is en gezien zijn statuut verder betaald wordt.

Voor Siegfried Bracke is deze gemeenteraad een belangrijk moment. De fractieleider van N-VA werpt zich al langer op als de oppositieleider in Gent. Nu moet hij die status officieel bevestigen.

Bracke, van wie bekend raakte dat hij bij Telenet als adviseur 12.000 euro plus 2.000 per vergadering vangt: “De uitleg is simpel samen te vatten. Het gaat om een erg schimmige vennootschap, met hoge vergoedingen, die bezig is met foute beleggingen.” Bracke maakte later op de avond toch zijn ontslag bij Telenet bekend.

Over zijn eigen betrokkenheid in het Publipart-dossier blijft Bracke kordaat. “Ik laat me echt geen probleem aanpraten dat ik niet heb.” Bracke is net als een reeks gemeenteraadsleden van de meerderheid en oppositie vertegenwoordigd in de algemene vergadering van Publilec. Hij ontkent dat er bij die holding iets is gezegd over dochter Publipart. “Lees de verslagen gewoon.”

Korte pijn

De korte pijn, blijkt al snel de afgesproken reactie van de meerderheid. Alle leden van sp.a, Open Vld en Groen zullen hun mandaten en de daaraan gekoppelde vergoedingen bekend maken. De socialisten en de groenen hebben die in de vooravond al online geplaatst. De liberalen volgen.

En wat met die dubieuze beleggingen van Publipart, onder meer in chemische wapens? “Il ne faut pas exagérer”, reageert schepen Peeters. “Het gaat om een fabrikant van witte fosfor, dat gebruikt kan worden als een chemisch wapen, maar ook voor een reeks andere producten.”

De oppositie is niet overtuigd. Bracke: “Waarom is Balthazar dan opgestapt? Dit doet me allemaal denken aan Optima (de failliete bank, JVH). Toen wist ook niemand van het stadsbestuur iets.”

Het was ook uitkijken naar de tussenkomst van de groenen. Nu de socialisten tot over hun oren in de affaires verwikkeld zijn, zien een aantal partijleden het moment. Voorlopig  blijven ze hun rode wapenbroeders steunen. Maar de boodschap is wel duidelijk: nog een keer, nooit meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden