Woensdag 28/09/2022

Verenigde Staten

‘Ik zou willen dat je ons een plezier doet’: gesprek tussen Trump en Oekraïense president vrijgegeven

Donald Trump. Beeld Photo News
Donald Trump.Beeld Photo News

President Trump heeft in een telefoongesprek in juli zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelensky gevraagd of de voormalige vicepresident Joe Biden destijds een onderzoek heeft getorpedeerd naar een onderneming waar diens zoon werkte. Dit staat in een samenvatting van het onderhoud die de Amerikaanse regering heeft vrijgegeven.

Redactie

De Amerikaanse president bood Zelensky bovendien een ontmoeting op het Witte Huis aan als hij zo’n onderzoek toezegde. “Er wordt veel gesproken over Bidens zoon, dat Biden de vervolging liet stoppen en veel mensen willen daar meer over weten, dus wat je ook kan doen met de openbare aanklager zou geweldig zijn”, zei Trump tijdens het gesprek, volgens de samenvatting die werd vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Justitie. “Biden liep te pochen dat hij de vervolging liet stopzetten, dus als je dat kan bekijken... Het lijkt me vreselijk”, aldus Trump. “Ik zou willen dat je ons een plezier doet”, voegt de Amerikaanse president er nog aan toe.

Zelensky belooft om de Amerikaanse president te helpen: “Aangezien we de absolute meerderheid hebben in ons parlement, zal de volgende openbare aanklager voor 100 procent mijn kandidaat zijn die wordt goedgekeurd door het parlement en die in september als openbare aanklager zal starten. Hij of zij zal de situatie onderzoeken”, antwoordt de Oekraïense president.

De voormalige presidentskandidaat en oud-minister Hillary Clinton stelt dat Trump het land ‘verraden’ heeft. “Dat is geen politiek statement, het is keiharde realiteit en we moeten nu optreden. Hij is een duidelijk en aanwezig gevaar voor de dingen die ons sterk en vrij houden. Ik steun de afzettingsprocedure.”

Steun bevriezen

Het telefoongesprek vond plaats nadat Trump de Amerikaanse overheid de opdracht had gegeven om zo’n 391 miljoen dollar steun aan Oekraïne te bevriezen.

Biden, die van 2009 tot 2017 de Amerikaanse vicepresident was, staat momenteel aan de leiding in de Democratische voorverkiezingen. Als hij daar als winnaar uit de bus komt, zal hij het bij de presidentsverkiezingen van 2020 tegen Donald Trump opnemen.

De VS geven militaire steun aan Oekraïne sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014. De 391,5 miljoen dollar die Trump on hold liet zetten was goedgekeurd door het Congres om Oekraïne te helpen bij de aanpak van Russische separatisten in het oostelijke deel van het land.

Druk

Dat het Witte Huis zich genoodzaakt voelde om de inhoud van het gesprek integraal vrij te geven, toont aan hoe de politieke druk op de Amerikaanse president de voorbije dagen toenam.

Voor de Democraten kon het absoluut niet dat Trump druk uitoefende op een buitenlands staatshoofd om een onderzoek naar een politieke tegenstander mogelijk te maken. Machtsmisbruik en een mogelijke schending van de grondwet, oordelen ze. Vandaar dat Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, een officieel onderzoek heeft opgestart naar de afzetting van Trump.

De impeachment-kwestie is nu al een splijtzwam in de Amerikaanse politiek. In het conservatieve kamp wordt het Democratische initiatief weggezet als ‘onzinnig’ en ‘een heksenjacht.’ Bij de Democraten klinkt het dan weer dat de president niet meer dan zijn verdiende loon krijgt. Trump heeft zijn macht misbruikt en de rechtsgang belemmerd”, aldus Kamala Harris op Twitter.

Druk niet nodig?

Wat niet in het verslag staat is een quid pro quo: Trump houdt Zelenski geen wortel voor de neus om hem tot actie te laten overgaan. Trump onthield Oekraïne deze zomer 391 miljoen dollar aan financiële steun om zich te verdedigen tegen Rusland, en de verdenking is dat hij dat deed om druk te zetten op het Biden-onderzoek.

Wel zegt Trump in het gesprek dat Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk meer zouden moeten bijdragen aan de steun voor Oekraïne.

Uit het verslag blijkt dat druk misschien helemaal niet nodig was. Zelenski praat Trump zo naar de mond (‘Toen ik in New York was verbleef ik in een Trump tower’) dat het erop lijkt dat hij de Amerikaanse president sowieso ter wille zou willen zijn. Hij erkent ook dat hij de Oekraïense ambassadeur uit de VS heeft teruggehaald, mede op aandringen van Trump.

De Oekraïense president  Volodymyr Zelensky. Beeld EPA
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234