Donderdag 30/03/2023

InterviewJoachim Coens (CD&V)

‘Ik ben ervan overtuigd dat als mensen weten wat wij allemaal doen, dat we meer geapprecieerd zullen worden’

CD&V-voorzitter Joachim Coens. Beeld vincent duterne/photo news
CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld vincent duterne/photo news

Joachim Coens begrijpt niet waarom zijn CD&V in de Grote Peiling zakt naar 10 procent - en hij vindt het vooral zeer onterecht. Maar hij beseft wel dat de partij duidelijker moet maken waar ze voor staat. ‘Soms moet je als voorzitter blijkbaar gewoon je gedacht zeggen, ook al komt er uiteindelijk niets van. Maar polariseren zoals Bouchez, dat gaan we niet doen.’

Astrid Roelandt en Fleur Mees

10% voor de grote volkspartij van weleer, dat is pijnlijk.

“Eerlijk gezegd, ik begrijp het écht niet. Voilà, dat is een zeer authentieke reactie. Ik vind het vooral niet terecht, want onze ministers leveren goed werk. Annelies Verlinden buigt zich over de handhaving, Vincent Van Peteghem werkt aan een grote fiscale hervorming en Sammy Mahdi voert een kordaat, maar menselijk migratiebeleid. Op Vlaams niveau is Hilde Crevits bezig met de economie en de relance, Wouter Beke houdt de vaccinatie draaiende en Benjamin Dalle vecht voor de jeugd.”

Het probleem is dat mensen, ondanks uw 6 ministers, niet meer weten waar uw partij eigenlijk voor staat.

“We moeten onze standpunten inderdaad beter in de markt zetten: klaar en duidelijk. Alleen hebben wij vaak een genuanceerd, evenwichtig verhaal. In een gepolariseerd debat komt dat niet tot bij de mensen.”

Moet CD&V vooral niet stoppen met de vriend van iedereen te willen zijn?

“Ja, maar we moeten ook geen ruziemakers worden hé. Polariseren zoals Georges-Louis Bouchez (MR-voorzitter, red.), dat willen wij niet. We moeten wel gebalder zijn in onze boodschap en onze organisatie. Dat proces is ingezet, maar we zijn er nog lang niet.”

Met uw ministers heeft u een gewaagde keuze gemaakt, atypisch voor CD&V. Alleen maken ze voorlopig weinig emotie los.

“(twijfelt) Het zal erop aankomen om naar de bevolking toe duidelijker te communiceren wat we doen en waar we voor vechten, al vind ik dat onze ministers wel redelijk wat in de media komen. Maar wij zijn tsjeven hé, wij zijn daar vaak te braaf in. Op het Overlegcomité komen wij op voor de gezinnen, maar dat weet geen kat.”

Hoe bedoelt u?

“We zwijgen te veel vooraf, om het compromis niet te schaden. Vincent (Van Peteghem, minister van Financiën) heeft maanden in stilte gewerkt aan een compromis over groenere bedrijfswagens. Als dat akkoord er dan is, dan is dat die avond wel op tv. Maar als er ergens heisa of conflict over is, is dat dagenlang in het nieuws. CD&V is gericht op het compromis, dat zit in ons DNA. Misschien moeten we soms wat meer vechten tegen ons DNA en proactiever communiceren. Dat geldt trouwens ook voor mezelf hé. Soms moet je als voorzitter ook je gedacht zeggen, ook al komt er misschien niets van. Mensen liggen daar blijkbaar toch niet van wakker.”

null Beeld vincent duterne/photo news
Beeld vincent duterne/photo news

Ligt het ook aan u? HLN-journalist Jan Segers schreef een jaar geleden dat u als voorzitter nog geen deuk in een pakje boter krijgt.

“(Geërgerd) Eerlijk gezegd, ik vind dat zever. Wij wégen op het beleid. Je kan als voorzitter natuurlijk wat staan roepen in de aanloop naar 1 mei, zonder dat er dan uiteindelijk iets van komt. Maar dat is niet mijn stijl.”

Stel: CD&V zit over een jaar nog altijd op 10%. Trekt u dan ook uw eigen positie ook in vraag?

“(lacht luid) Ik ga niet op hypothetische vragen antwoorden. We gaan de komende 6 maanden nog verder hervormen, intern en in de regering en bekijken hoe we dat beter in de markt kunnen zetten. Ik ben ervan overtuigd dat als mensen weten wat wij allemaal doen en waar wij voor staan, dat we meer geapprecieerd zullen worden.”

Dus er wordt nog niet aan de poten van uw stoel gezaagd?

“(lacht) Behalve door u, niet nee.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234