Maandag 06/12/2021
null

BurgerpanelVerkiezingen

‘Ik begrijp voor de volle 100 procent waarom migranten naar ons land komen’

Beeld Joris Casaer

Politieke partijen dingen al enkele weken naar uw stem, in campagnefolders, huisbezoeken en soms hoogoplopende debatten. Maar wat denkt de burger er eigenlijk zelf van? We laten een hele week acht gewone mensen aan het woord. Over wat hen wakker houdt en wat ze verwachten van de politiek na 26 mei. Vandaag: migratie.

Ergys Brocaj (20): “VN-migratiepact was een kantelpunt”

(Gent/student rechten/actief bij jongerenplatform ‘MyUtopia’)

Was in 2014 te jong om te stemmen

Is nu nog onbeslist

“Het debat is compleet vergiftigd, vol karikaturen. Hoezo wij zijn het OCMW van de wereld? Hoezo we worden overspoeld? Het VN-migratiepact was voor mij een kantelpunt. Plots werd een gerespecteerde internationale instelling als de VN in vraag gesteld. Dan valt alles in duigen. Maar net als het moeilijk gaat heb je die bakens nodig. En binnen de internationale rechtsregels kan je even goed een streng maar rechtvaardig beleid voeren.

“De grote uitdaging is de inburgering. Het mag kordater. Ik ben zelf als baby vanuit Albanië naar België gekomen. Mijn ouders waren erg gemotiveerd om Nederlands te leren en te gaan werken. Maar ik merk in mijn omgeving dat zoiets lang niet voor iedereen geldt. Ik ontmoet mensen die na zes jaar in België nog altijd amper Nederlands spreken.”

Mieke Kaniszai (38): “Kaf van het koren scheiden”

(Vremde/cafébazin/alleenstaande moeder van een tweeling)

Stemde in 2014 “rechts”

Zal nu opnieuw rechts stemmen

“Ik begrijp die mensen wel die hun land ontvluchten voor de oorlog. Mijn grootouders zijn ooit naar hier gekomen vanuit Hongarije – kijk maar naar mijn achternaam. Maar dan is de vraag: wat gaan die mensen doen eens ze hier wonen? We helpen ze, dus vind ik het ook logisch dat ze iets terugdoen. Werk zoeken, zich laten opnemen in onze cultuur. Er zijn er genoeg die daarin slagen, anderen minder. Wie misdaden heeft gepleegd, mag wat mij betreft meteen teruggestuurd worden. Van mij mogen ze het kaf van het koren scheiden.

“En de islam? Na de aanslagen in Brussel, voel ik me minder op mijn gemak als ik mannen met lange baarden zie. Soms vraag ik me af of ze niet ooit de boel willen overnemen. Ook tegenover radicalisme mag orde op zaken worden gesteld.”

Joeri Moons (25): “Ik weet het gewoon niet”

(Grimbergen/bediende/woont in co-housingproject)

Stemde in 2014 CD&V

Nu: overweegt Groen

“Elke ochtend word ik geconfronteerd met migranten die slapen op de parking van mijn werk. Aan de overkant is er opvangcentrum van Samusocial, maar de capaciteit is onvoldoende. Ik heb me al vaak afgevraagd wat ik moet doen. Ze mee naar huis nemen? Dan neem ik ze op in mijn persoonlijke bubbel en dat gaat me te ver. Geld geven? Een collega gaf eens 5 euro en nu klampen ze hem elke dag aan. Naar de politie bellen? Ook niet, hun situatie is zo schrijnend. Ik begrijp voor de volle 100 procent waarom ze naar ons land komen. Ik zou hen ook willen helpen, maar weet niet hoe.

“Ik vind het een bijzonder moeilijk thema, waar ik me geen uitgesproken mening van kan vormen. Daarom kan ik ook niet zeggen of het huidige beleid het juiste is of niet. Ik weet het gewoon niet.”

Hazel Onkelinx (37): “Ik krijg soms felle reacties”

(Sint-Truiden/ambtenaar bij Buitenlandse Zaken/drie kinderen)

Stemde in 2014 Open Vld

Nu: opnieuw Open Vld

“Ik bekijk dit ook als historica. In het verleden hebben we nog grote aantallen migranten te verwerken hebben gekregen. We hebben dat telkens kunnen overstijgen. We kunnen bijvoorbeeld heel wat nieuwkomers gebruiken op onze arbeidsmarkt. Daarom zouden we de mensen wel beter moeten screenen.

“Wat ik wel merk is dat het debat over asiel en migratie vaak heel snel in een identitaire discussie vervalt. Alles wordt zo opgeklopt op de sociale media. Ook in mijn vriendenkring zie ik heel veel uiteenlopende meningen. Maar zelfs als je enige nuance wil aanbrengen in het gesprek, word je al snel in een kamp ingedeeld. Ik heb zelfs soms erg felle reacties gekregen, en dat baart me wel zorgen. Je gaat het onderwerp haast vermijden.”

Diether De Ruyte (35): “Halal barbecue”

(Puurs/ bedrijfsleider bij industrial cleaning services Roefs/getrouwd)

2014: CD&V

nu: CD&V

“Het is belangrijk dat nieuwkomers aan een job geraken. Velen zijn gemotiveerd. Bij ons werken er een paar, en die hebben echt een nieuw leven kunnen opbouwen. Ze krijgen een intensieve cursus Nederlands en leren zo hun plan te trekken. Voor wie minder zijn best doet, mogen ze gerust streng zijn, maar dat geldt evengoed voor onze ‘eigen’ werklozen.

“Bij ons werken veel arbeiders van Marokkaanse komaf. Allemaal goei gasten, maar ze werden niet altijd aanvaard. Nu is dat helemaal weg: de collega’s spreken vaak nog af buiten de uren. Het is werk van alledag. Zo was een van mijn gasten kwaad omdat we op onze bedrijfsbarbecue ook halalvlees serveerden. Ik heb hem eens laten proeven en een groot deel van de spanning was al weg. Later kwam hij zeggen dat alle vlees halal mocht zijn.” (lacht)

Lucienne Colpaert (72): “Plusquamperfectum in de les Nederlands”

(Sint-Gillis-Dendermonde/gepensioneerde bankbediende/alleenstaand)

Stemde in 2014 voor sp.a

Twijfelde tussen Groen en sp.a

“Je kan de deuren niet openzetten voor iedereen, maar oorlogsvluchtelingen moet je altijd opvangen. De volgende stap is integratie, en daar worden kansen gemist. Als vrijwilliger kom ik contact met veel nieuwkomers. Een van hen vertelde dat hij in de lessen Nederlands leerde over de plusquamperfectum. De voltooid verleden tijd! Wat ben je daar nu mee? Volgens mij is het nuttiger om hen zo snel mogelijk naar werk te leiden, desnoods verplicht vrijwilligerswerk. Zo integreren ze, leren ze de taal.

“Ik las het boek Herboren van VRT-journalist Majd Kalifeh en was onder de indruk. Hij zette zich in in een compleet nieuwe omgeving, maar ergerde zich aan de laksheid van sommige nieuwkomers. Ze mogen meer onder druk mogen worden gezet, om hun plichten na te komen. Voor wat hoort wat.”

Nick Delafontaine (32): “Te veel politici profileren zich”

(Gent/ leerkracht Nederlands in Kortrijk/samenwonend)

Stemde sp.a in 2014

Overweegt nu stem op Groen

“Migratie is niet het probleem, wel het debat over migratie. Ik denk dat we de aantallen vluchtelingen die naar ons land zijn gekomen best aankunnen. Alleen zijn er te veel politici die zich hebben willen profileren met de forse uitspraken. En dan heb ik het niet enkel over Theo Francken (N-VA), maar ook bijvoorbeeld John Crombez (sp.a), die al eens flinks uit de hoek durft te komen.

“Tegelijk erken ik dat er werk aan de winkel is op het vlak van integratie, zeker in de grootsteden. Sommige gemeenschappen in Gent zijn nog altijd erg gesloten en te veel op zichzelf gericht. Als de overheid daar echt wil op inzetten, kunnen ze nog beter begeleid worden, denk ik. Migratie moet meer als een kans gezien worden.”

Margaux Capoen (52): “Als transgender niet altijd op mijn gemak”

(Ieper/ werkt voor de stad, zelfstandig wijnverkoper en fotograaf in bijberoep/getrouwd)

Stemde N-VA in 2014

Kiest nu opnieuw voor N-VA

“De instroom stoppen hoeft niet voor mij. Wel is het belangrijk dat iedereen een plaatsje vindt in onze maatschappij en dat de kosten draaglijk blijven. Er zullen alleen maar meer vluchtelingen komen op termijn. Alleen al door de klimaatverandering, die droogte of overstromingen veroorzaakt. De mensen moeten zich wel aanpassen, de taal leren en gaan werken, als vrijwilliger of in loondienst. We moeten ze directer betrekken in onze samenleving.

“Met moslims heb ik geen enkel probleem. Al moet ik wel toegeven dat ik me soms niet helemaal op mijn gemak voel bij hen. Ik ben transgender, en dan ben je volgens hun overtuiging niet zo’n graag geziene gast. Maar ik heb nog nooit een echt negatieve ervaring met hen gehad.”

Wat zeggen de partijen?

N-VA

* Staat voor een ‘streng, maar rechtvaardig’ migratiebeleid.

* Erkende vluchtelingen die niet geïntegreerd zijn, kunnen uitgewezen worden.

* Nieuwkomers moeten verplicht naar de VDAB, sociale rechten krijgt iemand pas nadat die ook heeft bijgedragen.

CD&V

Beschouwt migratie als ‘een blijvende realiteit’.

* Vraagt een correct en humaan beleid, binnen de Europese rechtsregels en internationale afspraken.

* Wil integratie ‘op maat’, onder meer via verenigings- en vrijwilligerswerk.

Open Vld

* Landen die openstaan voor migratie zijn beter gewapend voor morgen, zo vindt Open Vld.

* Pleit voor economische migratie, maar wil illegale migratie en mensensmokkel hard aanpakken.

* Wil dat nieuwkomers sneller aan de slag kunnen: werken en inburgeren gaan samen.

Sp.a

* Wil een migratiebeleid met ‘hoofd en hart’.

* Pleit onder meer ‘circulaire arbeidsmigratie’, waarbij mensen na bepaalde tijd zelf terugkeren.

* Nieuwkomers krijgen verplicht lessen Nederlands, inburgering én oriëntatie naar werk.

Groen

* Groen wil als prioriteit het recht vrijwaren om asiel aan te vragen.

* Pleit voor aanmeldcentra aan de Europese buitengrenzen, waar de asielprocedure kan worden opgestart.

* Wil het huidige inburgeringstraject openbreken en spreiden over een langere termijn.

Vlaams Belang

* Staat voor een ‘migratiestop’ en wil alle migratiekanalen sluiten.

* Wil opnieuw ‘naar eigen goeddunken’ grenscontroles invoeren.

* Inburgeringscursussen moeten betalend worden.

* De ‘Vlaams-Europese leidcultuur’ moet opnieuw de norm worden.

PVDA

* Wil in eerste plaats de oorzaken van migratie wegnemen, door de focus te verleggen van militaire interventies naar ondersteuning van vredesgesprekken.

* Wil af van gesloten opvangcentra en gedwongen terugkeer.

* Vakbonden en middenveld moeten integratie bevorderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234