Maandag 27/06/2022

Publifin

Huiszoekingen in kantoren van PS-toplui

André Gilles benadrukte
André Gilles benadrukte "dat hij niet verantwoordelijk kan worden geacht voor de royale vergoedingen in de adviesorganen".Beeld Photo News

Het Publifin-schandaal blijft uitdijen. PS-toplui van de Luikse superintercommunale zouden documenten hebben laten verdwijnen. Zelf ontkennen ze alles formeel, maar de schade lijkt geleden.

Jeroen Van Horenbeek en Roel Wauters

Het Luikse parket heeft de onderzoekscommissie rond Publifin in het Waals Parlement woensdag op de hoogte gebracht van “vermoedens van misbruik van vennootschapsgoederen en valsheid in geschrifte door zes personen”. Onder hen: André Gilles, de uittredende voorzitter van Publifin en van dochterbedrijf Nethys, en Stéphane Moreau, de CEO van Nethys. De twee socialisten zouden documenten hebben vervalst en doen verdwijnen.

Gilles, die vandaag in de onderzoekscommissie kwam getuigen, ontkent de beschuldigingen met klem. Hij stapt wel op als voorzitter van het Luikse provinciebestuur. Eerder kondigde hij al zijn ontslag aan bij Publifin. In een mededeling op zijn Facebook-pagina verwijst de PS’er naar de "druk in de media", waardoor "geen enkel woord, geen enkele uitleg, geen enkele rationele redenering nog gehoor vindt". Ook Moreau ontkent alles formeel.

Enorme imagoschade

Het schandaal rond Publifin, het vroegere Tecteo en dochterbedrijf Nethys is eind december losgebarsten. Toen deed het magazine Le Vif uit de doeken hoe een twintigtal mandatarissen er al jaren royale vergoedingen opstreek. De mandatarissen hadden tot 2.800 euro per maand ontvangen voor allerlei adviesorganen van Publifin. Bovendien bleek aanwezigheid niet verplicht. Ook wie niet kwam opdagen kreeg zijn vergoeding gewoon uitbetaald.

Na enkele weken tegenspartelen moest bevoegd Waals minister Paul Furlan (PS) opstappen. De PS beloofde er ondertussen alles aan te doen om de stal uit te mesten. De partij richtte – met frisse tegenzin – een onderzoekscommissie op.

Die onderzoekscommissie had het Luiks parket opgedragen om alle nuttige documenten van de Publifin-toplui in beslag te nemen, hun telefoonverkeer na te trekken en hun rekeningen door te lichten.

In dat verband zijn vanmiddag huiszoekingen uitgevoerd in de kantoren van Nethys in Luik. Of die iets hebben opgeleverd is nog niet bekend. Ook het informatiecentrum van Nethys in Seraing kreeg bezoek van speurders.

De onderzoekscommissie hoopt de resultaten 'zo snel mogelijk' te krijgen. Tijdens de zitting vandaag werd Gilles urenlang op de rooster gelegd door de Waals parlementsleden. Hij benadrukte dat hij niet verantwoordelijk kan worden geacht voor de royale vergoedingen in de adviesorganen. “Alle bestuurders, betrokken gemeenten en de Luikse federaties van alle partijen waren op de hoogte”, zei hij.

Morgen is het de beurt aan Stéphane Moreau om onder ede getuigen voor de onderzoekscommissie. Het is afwachten of hij een geloofwaardige verdediging kan voeren. De (imago)schade voor Publifin en de PS lijkt sowieso enorm.

Veelzeggend: de Luikse PS-kopman Jean-Claude Marcourt stuurde vanavond een korte reactie uit waarin hij het ontslag van Gilles “verwelkomt”. Morgenavond komt de Luikse PS-afdeling samen. Het zal geen vrolijke boel zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234