Visafraude

Homans onderzoekt of Mechels N-VA-gemeenteraadslid ook onterecht sociale woningen toewees

2 Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. © BELGA

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) laat onderzoeken of het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) ook misbruik gemaakt heeft van zijn functie om sociale woningen onterecht toe te wijzen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

Kucam zit momenteel in de cel omdat hij ervan wordt verdacht ­humanitaire visa verkocht te hebben aan Syrische vluchtelingen. Zo zou hij 200 vluchtelingen aan een humanitair visum geholpen hebben tegen fikse vergoedingen. De man was in Mechelen ook voorzitter van de socialehuisvestingsmaatschappij Klemo.

"Met wat we van de man weten, wil ik onderzoeken of er ook geen onregelmatigheden gebeurd zijn bij Klemo", zegt Homans in de kranten. "We willen controleren of er geen verdachte toewijzingen zijn geweest, afwijkingen van de wachtlijst en of bepaalde ­nationaliteiten niet voor­getrokken zijn."

2 Melikan Kucam © n-va

Vriendschap met kabinetsmedewerker

In de zaak van humanitaire visa houdt Kucam zijn onschuld staande. Volgens ex-staatssecretaris voor Asiel Theo Francken stonden er 207 mensen op de lijsten die Kucam aan zijn kabinet leverde voor een humanitair visum. Hij teerde daarbij op zijn vriendschap met een kabinetsmedewerker, ook uit het Mechelse, die zelf Assyrisch spreekt, klinkt het in de krant. 

Er waren in totaal zeven tussenpersonen betrokken, uit verschillende gemeenschappen. Zij gaven allemaal namen door van mensen die een humanitair visum wilden. De Dienst Vreemdelingenzaken ontving de lijsten met namen van het kabinet, maar deed zelf geen screening meer. Er was enkel een veiligheidsscreening door staatsveiligheid en OCAD.

Meer lezen

Voormalig staatssecretaris Francken ernstig in verlegenheid gebracht door zaak-Kucam: “Die humanitaire visa waren Franckens persoonlijke speeltuin”

“Iedereen wist dat je bij Melikan een visum kon kopen”: op reportage in de Assyrische gemeenschap

“Onder Franckens bevoegdheid is de kat bij de melk gezet”
  

Dossier Visafraude
Dossier Visafraude

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine