Zaterdag 19/10/2019

Armoedebeleid

Homans: "Ik laat ambitie voor halvering kinderarmoede tegen 2020 niet los"

Beeld Photo News

Het is en blijft de ambitie van Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans om de kinderarmoede in Vlaanderen tegen 2020 te halveren. "Ja, ik hou vast aan die cijfers en die ambitie. Gaat dat makkelijk zijn? Neen", zo zei de N-VA-minister in het Vlaams Parlement.

Homans gaf in de commissie Armoedebeleid toelichting bij het voortgangsrapport van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA). Mee op basis van dat voortgangsrapport komt er binnenkort een bijsturing van het beleid.

Homans liet begin vorige week al verstaan dat het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA) "op kruissnelheid" zit. Die boodschap herhaalde ze in het Vlaams Parlement. "Van de 161 acties in het VAPA is 94 procent lopend, uitgevoerd of uitgebreid. We zitten dus op schema", aldus Homans.

"Alles kan beter"

Dat betekent volgens de N-VA-minister niet dat de Vlaamse regering op haar lauweren mag rusten. "Alles kan beter. Niet alle doelen zijn bereikt. We zullen nog wat tandjes moeten bijsteken", erkende Homans. Zeker als het de ambitie blijft om het aantal personen in armoede tegen 2020 met 30 procent te verminderen en de kinderarmoede tegen dan ook te halveren.

Beeld Photo News

Aan die ambitie verandert niets, zo antwoordde Homans op vragen van oppositieleden Bart Van Malderen (sp.a) en An Moerenhout (Groen). "Als er één beleidsdomein is waar we die ambitie moeten tonen, is het armoedebestrijding. Dus ja, ik hou vast aan die cijfers. Gaat dat gemakkelijk zijn? Neen", klonk het. Dat het niet makkelijk zal worden, heeft volgens de minister onder meer te maken met de gewijzigde context tegenover 2008 (toen de doelstellingen werden ingeschreven in het Pact 2020, red.). "Er is onder meer de veranderde economische conjunctuur en er is de impact van de vluchtelingencrisis", klonk het.

"Acties koppelen aan ambitie"

Parlementsleden Van Malderen en Moerenhout vinden het goed dat de minister vasthoudt aan de vooropgestelde ambities, maar vragen de minister een ambitieuzer beleid te voeren. "Ik zou willen dat u ook de nodige acties koppelt aan die ambitie", aldus Van Malderen. Volgens Groen-politica Moerenhout volgt de echte test binnenkort wanneer de regering met een bijgestuurde aanpak op de proppen komt. Normaal gezien moet die bijsturing begin juli klaar zijn.

Moerenhout riep de minister ook op om te stoppen met de polemiek en het geweer communicatief van schouder te veranderen. "Ik hoop dat u leert spreken als een echte minister van Armoedebestrijding en niet enkel als een N-VA-lid. Want u spreekt bijvoorbeeld van een pamperbeleid van de voorbije regering. Maar u zat met N-VA zelf in die vorige regering. Als u zegt dat het voorgaande beleid gepamperd heeft, dan hebt u zelf gepamperd. Het politieke gehakketak moet stoppen. Er moet beleid komen", aldus Moerenhout.

Zelfredzaamheid

Ook coalitiepartner CD&V leek niet echt gelukkig met de opmerking van Homans over het stopgezette 'pamperbeleid'. "Waar ik u niet in volg, is dat de vorige regering zou gepamperd hebben. Het beleid was er ook toen een van armoede bestrijden en voorkomen", aldus CD&V-politica Cindy Franssen.

De CD&V-politica plaatste ook een kanttekening bij de nadruk die minister Homans legt op de zelfredzaamheid van mensen in armoede. "We mogen daar niet alles op inzetten. Alles hangt af van de wieg waarin mensen geboren worden. Het is niet omdat we een springplank voorzien dat mensen automatisch kunnen springen."

Kritiek 1 euromaaltijden "is karikatuur"

Verder pareerde minister Homans tijdens de commissiezitting de kritiek op het lopende initiatief van de 1 euromaaltijden. Zo bestempelde sp.a'er Van Malderen het huidige bereik - 75 maaltijden per dag - als een flop.

Volgens Homans wordt er op die manier "een karikatuur" gemaakt. "Je kan het ook anders bekijken en zeggen dat er jaarlijks 27.000 kinderen een gezonde maaltijd voor 1 euro krijgen. U kan dat een flop vinden, ik vind dat goed. Elke gezonde maaltijd die geboden kan worden aan een kind dat in armoede opgroeit, is een goede zaak", aldus de minister, die er nog op wees dat het maaltijdenproject ook een breder doel heeft, namelijk op het vlak van gezinsondersteuning. 

Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234