Zaterdag 24/08/2019

Linkebeek

Homans houdt vol: "Franstaligen moeten oproepingsbrieven in het Frans telkens opnieuw aanvragen"

De omzendbrief-Peeters blijft nog steeds van kracht. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans bij monde van woordvoerder Jan Van der Vloet weten in een reactie op de aankondiging van de Linkebeekse schepen Yves Ghequiere (LB) dat bij de volgende verkiezingen de oproepingsbrieven zullen verstuurd worden conform bepalingen uit het arrest van de Raad van State van 20 juni 2014.

Liesbeth Homans (N-VA). Beeld photo_news

De Raad van State stipuleerde in het betrokken arrest onder meer dat Franstaligen in faciliteitengemeenten, die overheidsdocumenten in hun taal willen ontvangen, hiertoe slechts één keer om de vier jaar een verzoek in die zin moeten indienen. Dit impliceert volgens Ghequiere dat Franstaligen uit Linkebeek, die zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 december 2015 op die manier lieten registreren, bij de lokale verkiezingen in 2018 automatisch een Franstalige oproepingsbrief zullen opgestuurd krijgen.

Volgens Van der Vloet is en blijft echter de omzendbrief-Peeters nog steeds van kracht. Volgens deze omzendbrief dienen Franstaligen die een Franstalig document willen ontvangen dit telkens opnieuw aan te vragen.

Dit dispuut leidde eind december ook tot heibel in de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. De Vlaamse oppositie had toen scherpe kritiek op het feit dat de Franstalige meerderheid op basis van dit arrest van de Raad van State 15.000 euro uittrok voor een communicatiecampagne om inwoners te informeren dat ze om documenten in het Frans te krijgen hiertoe slechts één keer om de vier jaar een verzoek moesten indienen. Geertrui Windels, die namens de Vlaamse oppositie in het schepencollege van Rode zetelt, wees er toen op dat deze bepaling uit dit arrest geen enkele bindende waarde heeft omdat deze vermeld stond in het motiverend gedeelte.

Ghequiere is de Linkebeekse schepen die maandag door de Franstalige meerderheid zal voorgedragen worden als kandidaat-burgemeester. Sinds de jongste gemeenteraadsverkiezingen droeg de gemeenteraad van Linkebeek tevergeefs tot drie keer toe Damien Thiéry voor. De Vlaamse regering weigerde echter keer op keer Thiéry te benoemen omdat Linkebeek bij het versturen van de oproepingsbrieven voor de voorbije verkiezingen telkens opnieuw de omzendbrief-Peeters overtrad. De regering werd in beroep gevolgd door de Raad van State. Ook de benoeming van de burgemeesters in Kraainem en Wezembeek-Oppem werd in het verleden om dezelfde reden geweigerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden