Dinsdag 12/11/2019

Politiek

Homans haalt uit: “Open Vld wou objectieve benoeming van gouverneur, maar aanvaardt uitkomst niet”

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Beeld Photo News

De Vlaamse regering is er niet in geslaagd om een nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen aan te duiden. Open Vld gaat niet akkoord met de kandidaat van minister Liesbeth Homans (N-VA), maar zij houdt het been stijf. “Ik ga mijn voordracht niet meer veranderen”

Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers gaat op 1 november op pensioen. Normaal zou de Vlaamse regering vandaag op de ministerraad zijn opvolger aanduiden, maar dat is niet gelukt. In afwachting van een definitieve beslissing heeft ze zijn adjunct, arrondissementscommissaris Didier Detollenaere, aangesteld als waarnemend gouverneur.

Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wijst met een vinger naar coalitiepartner Open Vld. “In 2010 hebben we op hun vraag een onafhankelijke procedure vastgelegd voor de benoeming van gouverneurs. Die hebben we correct doorlopen met de hulp van een onafhankelijk bureau. Maar ik stel vast dat Open Vld nu niet akkoord gaat met de uitkomst.”

Gouverneur Jan Briers. Beeld Photo News

Alles lag vandaag klaar om een beslissing te nemen, benadrukt Homans. “Uit de procedure was een lijst van geschikte kandidaten gekomen. Zij waren niet gerangschikt, maar ze hadden wel een score gekregen voor de competenties waarop ze werden getest. Op basis van die scores heb ik vandaag een kandidaat voorgedragen aan de Vlaamse regering.”

De kandidaat zou Wim Leermans zijn, de directeur van de stad Aalst. Hij heeft geen lidkaart van een politieke partij. Hij krijgt van Homans de voorkeur op politieke namen die tot nu toe circuleerden: Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter, N-VA-burgemeester van Haaltert Veerle Baeyens of Peter Vansintjan (CD&V), de kabinetchef van Kris Peeters.

“Uit de procedure bleek dat de kandidaat het beste aansloot bij het competentieprofiel dat we in maart hebben opgesteld. Toch heeft Open Vld mijn voordracht niet aanvaard”, stelt Homans.

Lees ook: ‘Keuze Oost-Vlaamse gouverneur toch weer partijpolitiek steekspel’.

Principiële keuze

Hoe het nu verder moet? Dat is voorlopig niet duidelijk. “Ik ga mijn voordracht niet meer veranderen”, zegt de minister. Een principiële keuze, maar ook uit voorzorg. “Mijn voordracht is zeer objectief opgebouwd. De kandidaten hebben de procedure doorlopen. Ik ga dus geen risico lopen op procedures bij de Raad van State.”

Binnen de Vlaamse regering valt te horen dat Open Vld graag Van Cauter als nieuwe gouverneur zou zien. De partij is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234