Zondag 20/10/2019

Onderwijshervorming

Hoger onderwijs: "Plan voor universitaire opleiding voor onderwijzers is onaanvaardbaar"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Beeld Photo News

Zowel de universiteiten als de hogescholen verzetten zich tegen een universitaire opleiding voor het basisonderwijs. Die maakt momenteel deel uit van een geplande ingrijpende hervorming van de lerarenopleiding. "Wat nu voorligt, is onaanvaardbaar."

Het volledige hoger onderwijs kant zich tegen de plannen van de Vlaamse regering. In het voorontwerp van decreet dat momenteel voorligt over de hervorming van de lerarenopleiding staat ook een master voor het basisonderwijs opgenomen. Uit verschillende documenten die De Morgen kon inkijken, wordt duidelijk dat zowel de hogescholen als de universiteiten vragen om hiermee komaf te maken.

“Na intern overleg binnen de Associatie KU Leuven blijven wij bij het standpunt dat het beter is om de zin over de master basisonderwijs volledig te schrappen uit het decreet”, stelde André Oosterlinck, voorzitter van de Leuvense associatie, midden vorige week in een e-mail aan Dirk Broos, de kabinetschef onderwijs van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Dit sluit ook aan bij het standpunt dat (KU Leuven-)rector (Luc) Sels, mede uit naam van de andere rectoren, heeft overgemaakt aan het kabinet.”

Ook Eric Vermeylen, secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora), maakte zijn bedenkingen over. “Alle Vlaamse hogescholen blijven gekant tegen de organisatie van een master basisonderwijs”, klinkt het in een e-mail. “Het huidige tekstvoorstel dat voorligt – "De Vlaamse regering kan de nadere regels en voorwaarden bepalen waaronder de educatieve master voor het basisonderwijs wordt georganiseerd" – is voor Vlhora onaanvaardbaar.”

Onderzoek gevraagd

Vermeylen haalt verschillende argumenten aan waarom de hogescholen weerwerk bieden. Zo zou er geen onderzoek zijn gebeurd naar onder meer de maatschappelijke relevantie van de opleiding, het verwachte aantal studenten en de impact ervan op de al bestaande lerarenopleidingen. “Het is een vrees van de hogescholen dat de bestaande opleidingen uitgehold zullen worden en er zo niet meer, maar minder studenten zullen kiezen voor een opleiding tot leraar. Gezien de toekomstige nood aan leraren is het onverantwoord om dit niet eerst te onderzoeken.”

Ook blijft het onduidelijk hoe de masters verloond zouden worden en of hier extra geld voor kan worden voorzien. “De gevolgen van de invoering van een master basisonderwijs zullen groot zijn. ASO-profielen die vandaag als eerste keuze voor een lerarenopleiding basisonderwijs gaan, zullen vanaf dan eerder voor de universiteit kiezen. De lerarenopleidingen aan de hogescholen worden intrinsiek verzwakt.”

Het idee voor een master basisonderwijs bestaat al meer dan vijftien jaar. Als rector van de KU Leuven zette Rik Torfs het debat in 2015 opnieuw op de agenda. Begin dit jaar voerden Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) de forcing. Zij zetten, nadat de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) zich positief uitliet over een eventuele vermastering, samen een voorstel op papier. Het zou in hun ogen de kwaliteit van het basisonderwijs versterken en het beroep aantrekkelijker maken.

Crevits gaf op 1 september nog aan dat er binnen de hervorming van de lerarenopleiding ook een master basisonderwijs moet komen. “Ik denk dat ik het dossier tegen het einde van deze maand op de regeringstafel kan brengen”, stelde ze. Nu meldt haar kabinet dat de gesprekken volop gaande zijn. “We bekijken of er in de toekomst nieuwe onderwijsopleidingen nodig zijn, zoals een master basisonderwijs. Dergelijke nieuwe opleidingen vragen het nodige onderzoekswerk naar uitwerking en afstemming op de bestaande opleidingen. Wij zijn bereid om dit grondig te onderzoeken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234