Maandag 06/02/2023

Grijze Wolven

Hoe Turkse zakenclub met Grijze Wolven aansluiting zoekt bij de Belgische politiek

Sedat Peker met het symbool van de Grijze Wolven voor een affiche van Misiad en naast de algemeen directeur van Misiad. Beeld rv
Sedat Peker met het symbool van de Grijze Wolven voor een affiche van Misiad en naast de algemeen directeur van Misiad.Beeld rv

De presentatie van twee N-VA-kandidaten voor een Turkse zakenclub met banden met Grijze Wolven bewijst volgens de partij "hoe de Turkse gemeenschap geïnfiltreerd wordt door extreemrechtse figuren". De club zocht de voorbije jaren niet enkel aansluiting bij N-VA.

Bruno Struys

Na het artikel over de presentatie voor de Turkse zakenclub Misiad door Annick De Ridder en Sevilay Altintas, respectievelijk nummer 2 en nummer 10 op de stadslijst van Bart De Wever, bleek niemand bij N-VA bereikbaar voor commentaar. Ook Zuhal Demir niet, die al weken de gevaren van Milli Görus en de Grijze Wolven aankaart, twee bewegingen met banden met zakenclub Misiad.

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann was evenmin bereikbaar, maar stuurde wel een boodschap via Belga. "Het artikel van De Morgen bewijst net hoe er vanuit Turkije druk wordt gezet op de Turkse gemeenschap in ons land en hoe die geïnfiltreerd wordt door extreemrechtse figuren", stelt Pohlmann.

Op sociale media nam N-VA wel uitgebreid de tijd voor de verdediging van haar kandidaten. Annick De Ridder noemde het 'fake news'. "(Ik) doe geen achtergrondcheck op alle aanwezigen als (ik) op pad ga", tweette ze. Ter herinnering, Misiad, de zakenclub die De Ridder en Altintas had uitgenodigd, wordt geleid door iemand van de Grijze Wolven.

Burgemeester De Wever deelde een video van de presentatie die Altintas woensdag gaf bij Misiad. "Aan al wie wil weten wat wij vertellen aan de Turkse gemeenschap (...) Trots". De boodschap van Altintas was er een van rechten en plichten, waarbij afkomst niet van tel mag zijn, zoals ook in het artikel van De Morgen stond.

Banden met AKP

De vraag is waarom een organisatie met ultranationalisten als Sedat Peker en Grijze Wolven aansluiting zoekt bij een partij als N-VA, die haar afkeer daarvan al maandenlang laat blijken.

De Grijze Wolven vormen een soort militie van de MHP, een extreemrechtse partij die goed staat bij president Erdogan sinds hij ze nodig had voor het referendum over de grondwetswijziging. Volgens bronnen in de Turkse gemeenschap zou het kunnen dat Misiad hier de relaties met Belgische beleidsmakers moet verbeteren. Dat is goed voor de band tussen MHP en het AKP van Erdogan, en vergroot de macht van de MHP.

De afgelopen jaren heeft Misiad ook politici van andere partijen in ons land benaderd, zoals Emir Kir, PS-burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Net als Sevilay Altintas bij N-VA krijgt ook Kir steunbetuigingen van Misiad voor de verkiezingen.

"Ik heb hen ontmoet op een evenement in een hotel met politici van andere partijen en een tweede keer op hun kantoor in België", zegt Kir. "Maar nu moet ik u laten, want ik ben in volle voorbereiding voor de verkiezingen."

Ook Emin Özkara kent de zakenvereniging. Het nummer 3 op de Schaarbeekse PS-lijst is Brussels parlementslid en heeft een rondleiding gegeven in dat parlement aan een delegatie van Misiad en Tübitak, een Turkse overheidsinstelling voor innovatie en ontwikkeling.

Özkara heeft toen een zilveren schaal van Tübitak in ontvangst genomen.

Emin Özkara (PS, midden) met delegatie van Tübitak en Misiad. Beeld RV
Emin Özkara (PS, midden) met delegatie van Tübitak en Misiad.Beeld RV

Sp.a-er Güler Turan

Vlaams volksvertegenwoordiger Güler Turan, de nummer 3 op de Antwerpse sp.a-lijst, was uitgenodigd op een etentje met dezelfde delegatie. "Dat etentje moet zowat anderhalf jaar geleden zijn", herinnert Turan zich. "Ik ken Misiad helemaal niet, want ik was daar op uitnodiging van Tübitak, een officieel Turks staatsorgaan, waarmee Vlaanderen samenwerkt. Als parlementslid zit ik in de commissie werk en economie en in de Vlaams-Turkse vriendschapsvereniging, dus ben ik op de uitnodiging ingegaan. Ik heb helemaal niks met Grijze Wolven." Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) heeft een bilaterale overeenkomst met Tübitak.

Een foto van Turan met een Belgisch lid van de Grijze Wolven maakte deel uit van een filmpje dat N-VA vorige week verspreidde, maar Turan was zich op dat moment naar eigen zeggen van geen kwaad bewust.

Het blijft de vraag of Misiad gevaar inhoudt. Bij bronnen bij de veiligheidsdiensten valt te horen dat de groepering gekend is als soms polariserend en segregerend, maar niet actief gemonitord wordt, omdat er geen onmiddellijke extremistische dreiging van uit gaat.

Emin Özkara met delegatie van Misiad en Tübitak in Brussels parlement Beeld RV
Emin Özkara met delegatie van Misiad en Tübitak in Brussels parlementBeeld RV

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234