Zondag 26/03/2023

Reconstructie

Hoe Termont andermaal zijn verhaal aanpast over Optima

null Beeld © rv
Beeld © rv

Alweer moet Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) zijn verhaal aanpassen over Optima. Ja, hij heeft toch op een boot gezeten met Optima-stichter Jeroen Piqueur. De socialist probeert zich nu al in te dekken. 'Ongetwijfeld zullen er nog foto's opduiken van Jeroen en mij op een boot.'

LIEVEN DESMET EN TINE PEETERS

`We are family', de dansbeat van Sister Sledge, vult de exclusieve nachtclub Le Bâoli in Cannes. Aan de kade liggen de jachten naast elkaar te klotsen. Een van hen, de Alter Ego, is voor de Gentenaars de uitvalsbasis om te netwerken. Hier worden geen deals gesloten, wel de onderhandelingen op gang getrokken. Het is maart 2005, en de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes is traditioneel een va-et-vient van bouwpromotoren, overheden en financiers.

Zowat het halve Gentse schepencollege is op de meterslange boot aanwezig: Daniël Termont (sp.a, Economie), Geert Versnick (VLD, Openbare Werken), Karin Temmerman (sp.a, Ruimtelijke Ordening) en Christophe Peeters (VLD, Facility Management). Ze verbroederen er met Optima-baas Jeroen Piqueur. De boot is deels gefinancierd via Optima Financial Planners, en deels door de stad. Dat gebeurde via de vzw Flanders Ghent Development Group.

"Ja, wij waren toen samen op die boot," zegt Termont. "Jeroen heeft me uitgenodigd om op zijn boot nog een glas te komen drinken. Maar die lag aan de andere kant van de baai, en ik vond dat te ver. Er gaan ongetwijfeld nog foto's opduiken van Jeroen en mij op een of andere boot. Maar op zijn boot ben ik nooit geweest. Ik maakte trouwens altijd hetzelfde grapje tegen hem. Dat hij een blageur (Gents voor opschepper, LID/TP) is. Dat hij opschepte met zijn boot, maar dat ik die nooit te zien kreeg."

Als er ooit foto's opduiken, heeft Termont er nog een perceptieprobleem bij. Een 'jachtfoto' van de burgemeester en de Optima-stichter staat haaks op het imago dat hij graag in stand houdt: dat van de volkse sos die buurtfeesten en pensenkermissen afschuimt. Termont herinnert zich ongetwijfeld wat de zeilbootfoto van Bruno Tobback teweegbracht. Dat een socialist uitpakte met zo'n luxueuze hobby, kwam hem duur te staan.

null Beeld © ERIC DE MILDT
Beeld © ERIC DE MILDT

Grijs beeld

Ook de andere schepenen bevestigen dat ze indertijd voor de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes zaten en de Alter Ego frequenteerden. "Je kunt moeilijk op een aftandse vissersschuit mensen ontvangen", zegt liberaal Christophe Peeters. "Het was Piqueurs boot niet, maar hij betaalde wel mee de huur."

Piqueur was in die dagen aan de Côte d'Azur hevig in de weer voor de financiering van het -toen nog - Arteveldestadion van AA Gent. Hij telde er op de traditionele Belgian Beach Party 1.250 euro neer per twee couverts voor zijn gasten, alweer diezelfde Gentse schepenen. Voor de exquise gerechten liet hij Roger Souvereyns van het ter ziele gegane Scholteshof overvliegen. In 2005 was Cannes voor de Gentse politici en Piqueur vooral de plek waar het voetbalstadion moest worden beklonken. Moest, want het Arteveldestadion kwam er niet, omdat Piqueur de financiering niet rond kreeg.

Steeds hetzelfde mechanisme komt naar boven als het gaat over Termont en Optima. Eerst ontkende hij elke mogelijke band met de financiële speler, daarna moest hij bijstellen. Hetzelfde gebeurde met zijn vriendschap met de megalomane stichter. Eerst kende hij hem nauwelijks, dan kwam naar boven dat hij speechte op zijn huwelijk en zijn bedrijf bezocht. Idem met de contracten tussen de stad en Optima.

Termont probeert zichzelf wit te wassen, maar dat kan hij nooit lang volhouden. Wat overblijft, is een grijs beeld van de Gentse burgemeester. Wie aan zijn eerlijke verhaal telkens weer nieuwe feiten moet toevoegen, lijkt nu eenmaal niet helemaal zuiver.

Paars afmaken

Met de videoboodschap dinsdagavond was het weer van dat. Als reden voor die opvallende demarche gaf hij aan dat hij zijn versie van de feiten niet kan slijten in de normale media. Nochtans kwam Termont al in veel artikels over de failliete bank aan bod, sloeg hij het aanbod voor een interview in Terzake af en staat hij overmorgen in enkele weekendkranten. Over media-aandacht moet hij dus niet klagen.

Voor Termont blijft het echter om een fout beeld gaan. Hij schreeuwt uit dat hij recht in de spiegel kan kijken, en dat N-VA hem wil beschadigen. "Zij creëren een sfeer van scandalitis rond het hele Gentse stadsbestuur." Termont acht vooral Gents parlementslid Peter Dedecker verantwoordelijk. Hij verwijst dan naar Dedeckers optreden in De zevende dag, waarin die het had over Termonts goede verstandhouding met Piqueur.

In 2018 staat Tom Balthazar bovenaan de sp.a-lijst, Termont gaat dan met pensioen. Voor N-VA de kans om van paars in Gent het verleden te maken. "Hij is kandidaat-lijsttrekker voor N-VA en wil het goudhaantje van sp.a afslachten." Dedecker zegt daarover dat hij "dit soort intentieprocessen overlaat aan Termont". Vanavond bespreekt Dedecker op de Gentse fractie hoe ze de zaak-Optima verder kunnen uitzoeken, al verwacht hij het meeste heil van het strafonderzoek en de parlementaire onderzoekscommissie. "Wat Termont zegt, wijkt gewoon af van de realiteit", stelt de Vlaams-nationalist. "Dat is geen roddel. Dat is een vaststelling."

Ook sp.a-voorzitter John Crombez is een voorstander van een onderzoekcommissie. "Hoe sneller, hoe beter. Anders blijven we op geruchten surfen. Laat de feiten spreken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234